Bekar kişiye ev vermeyen ev sahibine yaptırım

TAKİP ET

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu tarafından bekar ve erkek olduğu için kendisine ev kiralaya verilmeyen kişinin başvurusu değerlendirerek ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine karar verildi.Ev sahibine 4 bin lira idari para cezası verilmesine karar verildi.

Reklam
Reklam

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), bekar ve erkek olduğu gerekçesiyle ev kiralanmayan kişinin yaptığı başvuruyu değerlendirerek ‘medeni hal’ ve ‘cinsiyet’ temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmederek ev sahibine uyarı cezası verdi. Son dönemlerde ev bulmakta zorluk çeken bekar ve erkek olan kişiler için emsal niteliğinde bir kadar alındı. TİHEK’in kararında Kırklareli’de yaşayan ve internette gördüğü kiralık ev için ilan sahibini arayan genç ev sahibinden “erkeklere ve öğrencilere ev veremeyeceği” yönünde cevabı alınca ayrımcı muameleye maruz kaldığını ileri sürerek TİHEK'e başvurdu. Aldığı cevabı kabullenemeyen ve hakkını arayan kişi pes etmedi.

AYRIMCILIK YASAĞINI İHLAL KARARI
Yazılı görüş talep edilen ev sahibi yapılan görüşmede binanın aile apartmanı olduğunu ve aile birliği olan kişilere kiraya vermek istediklerini söylediğini belirtti. Karşı tarafından iddiaya verdiği cevabın üzerine TİHEK başvuruyu değerlendirerek ‘medeni hal’ ve ‘cinsiyet’ temelinde ayrımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmetti. TİHEK ayrıca, ev sahibine 4 bin lira idari para cezası verilmesine, bu cezanın uyarı cezasına dönüştürülmesine karar verdi.
TİHEK ANAYASA’NIN 10. MADDESİNE İŞARET ETTİ
TİHEK'in almış olduğu kararda herkesin eşit olduğu kanunlar çevresinde ayrımcılık yapılamayacağı,Anayasa'nın 10'uncu maddesinde, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir" hükmünün yer aldığı aktarıldı. 

 

Ev sahibi kiralama