Bel fıtığı neden oluşur? Bel fıtığı nasıl tedavi edilir? Bel fıtığına iyi gelen yöntemler nelerdir?

TAKİP ET

Bel fıtığı, tüm hayatı olumsuz etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Omurga üzerinde oluşan fıtıklar kimi zaman hayati sorunlar teşkil edebilir. Günlük yaşamı ciddi anlamda zorlaştıran bir sağlık problemi olan bel fıtığı, yaşam kalitesini düşürmektedir. Fazla kilolar, hareketsiz yaşam gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilen bel fıtığı birçok kişi tarafından araştırılıyor. Bel fıtığı nasıl geçer? Bel fıtığı ağrılarını ne hafifletir? Sorularını sizler için araştırdık detaylar haberimizde…

Reklam
Reklam

Bel fıtığı hem Türkiye'de hem de dünyada oldukça yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Bel fıtığını tedavi etmek egzersizler yapılabildiği gibi ciddi boyutta olması durumunda ameliyat gerektirebilir. Hem egzersiz hem de ameliyat durumlarının ikisinin bir arada yapıldığı da görülmektedir. Peki bel fıtığı egzersizleri nelerdir? Bel fıtığı belirtileri arasında ne gibi fiziki sorunlar vardır? sorularının yanıtlarını sizler için araştırdık. İşte merak edilen tüm detaylar haberimizde…

 

 


Bel Fıtığı Nedir?
Halk arasında çok sık rastlanan bir hastalık olan bel fıtığı, pek ciddiye alınmasa da yerine ve ciddiyetine göre hayati önem taşıyan bir sağlık problemidir. Bel fıtığı, bel bölgesi yer alan omurgada oluşan bir problemdir. Omurlar arasında bulunan disklerin sinir ve omuriliğin geçtiği kanala doğru yer değiştirmesi neticesinde ortaya çıkan ağrıların tümüne bel fıtığı denir. Bu ağrılar zaman zaman çok şiddetli olabilir hatta bacağa kadar yayılan bir ağrı halini alabilir. Bu yüzden zamanında tedavi önemlidir. Başlarda ameliyat gerektirmeyen bir ağrı iken geciktirme durumunda ameliyat olamak zorunda kalabilirsiniz.

 


Bel Fıtığı Nasıl Oluşur?
Sırt bölgemizde yer alan ve iskelet temel yapısını oluşturan omurga (columna vertebralis) omur (vertebra) denen kemik yapılarının bir araya gelmesiyle oluşur. Omurlar arasında destek görevi yapan, hareketlerde sürtünmeyi en aza indiren diskal yapı zamanla dejenere olmasıyla bel fıtığı oluşur.  Ters hareket, ağır kaldırma ve benzeri nedenlerle omurlar yerinden oynayabilir.

 


Bel Fıtığı Neden Olur?
Bel fıtığı ağrılarıyla uğraşan pek çok kişinin bu ağrıların oluşmasını önleyebilmek için nedeni de bilmek zorundadır. Bu nedenle birçok hasta bel fıtığı nedenlerini araştırmaktadır. Bel fıtığını oluşturan belli başlı faktörler şu şekilde sıralanabilir:
• Kilo fazlalığı
• Hareketsiz yaşam
• Hamilelik (gebelik)
• Masa başı iş
• Şoförlük
• Yoğun sigara kullanımı
• Ani hareketler

 


Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Herkeste farklı şekilde görülen bel fıtığı ağrıları genel olarak  kalça, bacak ve ayak bölgesine yayılan ağrılar olarak ortaya çıkar. Günlük hayatı zorlaştıran bel fıtığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
• Bel ağrısı,
• Kas güçsüzlüğü
• Hareket sırasında (yürüme, koşma) zorlanma
• Kalça, bacaklara vuran ağrılar,
• Uyuşma ve karıncalanma,
• Çabuk yorulma,
• Oturma ve kalkma sırasında güçlük çekme,
• İdrar tutamama

 


Bel Fıtığı Teşhisi Nasıl Konur?
Hastalarda görülen belirtiler doğrultusunda kişinin bir doktora başvurması gerekmektedir. Hastalığın kesin teşhisi için doktora görünmek şarttır. Bu bağlamda, doktor tarafından hastanın fizik muayenesi yapılır. Böylece, kas refleksleri ve kas gücü test edilerek nörolojik muayene gerçekleştirilir.

 


Doktor tarafından gerçekleştirilen klinik muayene de bel fıtığı bulgularının bulunması durumunda MR çekilmesi istenebilir. MR görüntüleme en önemli tanı aracıdır. Bacakta ve ayakta güç kaybı gelişen vakalarda hastalığın gidişatını değerlendirmede EMG yardımcı olur.

 


Egzersizleri Ve Hareketleri Nelerdir?
Bel fıtığı sorunu yaşayan kişiler ağrılarını azaltmak için çeşitli yollara başvurmaktadır. Bunların başında ise hareket ve egzersizler gelmektedir. Bu hareketleri uzman önerisi ile yapmak gerekmektedir. Aksi takdirde daha ciddi sorunlara neden olabilir. Uzmanlar tarafından belirli aralıklarla gerçekleştirilmesi koşuluyla hastalar bu hareketleri uygulayabilirler. Bel fıtığına iyi gelen hareketler resimli olarak şöyle gösterilebilir;

 

Bel Fıtığı Ameliyatı Hangi Durumlarda Ve Nasıl Yapılır?
Fizik tedavi ve egzersizlere cevap vermeyen bel fıtıklarının sadece %2-5' inde cerrahi girişim (ameliyat) gerektirir. 
Cerrahi bir işlem gerektiren hastalar için en önemli belirti bacakta ve ayakta kuvvet kaybının görülmesidir. Bu durumda cerrahi girişimle sinire bası yapan disk parçası çıkartılır veya sinirin geçtiği kemik kanal genişletilir. Bir diğer cerrahi gereklilik ise 6 haftalık konservatif tedavilere cevap vermeyen ve yaşam kalitesini bozan ağrılardır. Her durum için ameliyat gerekli değildir. Doktorunuz gerekli gördüğü taktirde ameliyat işlemi uygulanır.
Lomber disk cerrahisinde açık cerrahinin yanında kliniğe ve radyolojik bulgulara göre nükleoplasti, mikroskobik ya da endoskopik cerrahi uygulanabilir.

 


Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası Neler Yapılmalıdır?
Ameliyat sonrasında hastalar nelere dikkat etmesi gerektiğini merak etmektedir. Ameliyat olan kişilerin dikkat etmesi gereken şeyler şu şekilde sıralanabilir;
• Yaylı bir yatakta yatılmalıdır. Yataktan kalkarken koldan destek alınmalı, ardından ayağa kalkılmalı.
• Oturma sırasında bele yastık desteği koyularak dik bir şekilde oturulmalı. Alçak olan koltuk ve kanepelere oturulmamaya özen gösterilmeli.
• İlk hafta küçük ve büyük tuvalet mutlaka oturarak yapılmalıdır.
• Ameliyat sonrası sigara ve alkol bir süre kesinlikle kullanılmamalıdır. Zira, bunlar fıtık oluşumunda etkilidir.

 

 


Bel Fıtığı Ağrısı Olduğunda Ne Yapmalı?
Aksöğüt bitkisi: En etkili bitkisel çözümlerden biri olan aksöğüt bitkisi bel fıtığı ağrılarını büzüştürür ve yatıştırır. 
Sarımsak Kürü: Sarımsak da yine aynı şekilde bel fıtığını kesen mucizevi bir bitkisel yöntemdir. Her derde deva olan sarımsak bel fıtığına da iyi gelmektedir. 

 


Zeytinyağı Bele İyi Gelir Mi?
Bele uygulanan zeytinyağı bel fıtığı ağrılarını azaltmaya yardımcıdır. Zeytinyağının içeriğinde bulunan E vitamini ve fenolik bileşenlerin besleyici ve onarıcı etkisi bulunmaktadır. Sırt ve bel bölgesindeki deriden içeri nüfuz eden zeytinyağı, derinin altındaki lifli dokuya temas ederek bu alanı besler ve onarır. Doğal olarak zeytinyağı ile bel bölgesine her gün masaj yaptığınızda 3-4 gün sonra ağrılarınızın azaldığını göreceksiniz.

 


Ayağa Vuran Fıtık Ağrısı Nasıl Geçer?
Zaman zaman ayakta hissedilen bel fıtığı ağrıları kişiye rahatsızlık verir. Ağrıların şiddetini azaltmak için bolca yürüyüş yapmak kişilere yardımcı olabilir. Ayrıca beli zorlamayan hafif egzersizler de bacakta meydana gelen ağrının azaltılmasına yardımcı olur. Bisiklet sürmek, çok hafif tempoda koşmak ya da yüzmek ağrının şiddetinin azalmasını sağlar.

 


Fıtık Ağrısı Kaç Gün Sürer Normalde?
Akut bel ağrılarında kısa süreli ağrılardır. Akut ağrılar genellikle birkaç gün içerisinde azalır ve bu ağrılar birkaç hafta sonra tamamen geçer. Eğer belinizdeki ağrılar 3 aydan daha fazla sürüyorsa bu ağrı kronik (müzmin) bel ağrısıdır. Bel ağrısı yaşayan hastaların %90'nı akut ağrılardan oluşurken %5'i kronikleşmiş hastalardan oluşur.

bel fıtığı ağrıları nasıl geçer bel fıtığı ağrıları neden oluşur bel fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir