Bel fıtığına ne iyi gelir? Bel fıtığının belirtileri nelerdir?

TAKİP ET

Bel fıtığı, birçok insanın yaşadığı, bazen hayati önem arz eden ciddi bir sağlık sorunudur. Bel fıtığı belirtileri ve bel fıtığına nelerin iyi geldiğini bu sağlık sorununu yaşayan kişiler tarafından araştırılıyor. Peki, bel fıtığına ne iyi gelir? Bel fıtığının belirtileri nelerdir?

Reklam
Reklam

Bel fıtığı hem Türkiye'de hem de dünyada oldukça yaygın bir sağlık sorunudur. Bel fıtığı tedavisi ameliyatla ya da çeşitli egzersizlerle gerçekleştirilmektedir. Kimi zaman her ikisini de birbiriyle uyumlu olarak eşzamanlı uygulamak gerekebilir.  

Bel fıtığı nedir? 

Bel fıtığı, halk arasında pek de ciddiye alınmayan fakat yerine ve ciddiyetine göre büyük bir önem arz eden sağlık problemidir. Bel fıtığı, bel bölgesi omurlar arasında bulunan disklerin sinir ve omuriliğin geçtiği kanala doğru yer değiştirmesinden dolayı oluşan ağrıların tümüne denir. Bu ağrılar bazen o kadar şiddetli olabilir ki, bacağa kadar da yayılabilir. 

Belde yer alan vücudun temel iskelet yapısı yani omurgayı oluşturan omur denen kemik yapılarının arasında destek görevi yapan, hareketlerde sürtünmeyi en aza indiren diskal yapı zamanla dejenere olabileceği gibi, ters hareket, ağır kaldırma ve benzeri nedenlerle yerinden oynayabilir. 

Bel fıtığı neden olur? 

Bel fıtığı çeşitli nedenlerden dolayı oluşabilir. Bel fıtığının oluşmasında başlıca faktörler şunlardır: 

Kilo fazlalığı 

Hareketsiz yaşam 

Hamilelik

Masa başı iş 

Şoförlük 

Yoğun sigara kullanımı 

Ani hareketler 

Bel fıtığı belirtileri nelerdir? 

Bel fıtığı belirtileri değişiklik gösterebilmektedir. Genel anlamıyla kalça, bacak ve ayak bölgesine yayılan ağrıdan anlaşılabilmektedir. Bel fıtığı belirtileri şu şekilde sıralanabilir: 

Bel ağrısı

Kas güçsüzlüğü 

Hareket sırasında (yürümede, koşmada) zorlanma 

Kalça, bacaklara vuran ağrılar

Uyuşma ve karıncalanma

Çabuk yorulma

Oturma ve kalkma sırasında güçlük çekme

İdrar tutamama 

Bel fıtığı teşhisi nasıl konur? 

Yaşanan belirtiler varsa, bu belirtilerin ardından kesin bir teşhis konulabilmesi için mutlaka doktora gidilmelidir. Doktor tarafından hastanın fizik muayenesi yapılır. Böylece, kas refleksleri ve kas gücü test edilerek nörolojik muayene gerçekleştirilir. 

Klinik muayene bulgularının desteklenmesi ve ayırıcı tanı için MR görüntüleme en önemli tanı aracıdır. Bacakta ve ayakta güç kaybı gelişen vakalarda hastalığın gidişatını değerlendirmede EMG’de yardımcı olur. 

Bel fıtığı egzersizleri ve hareketleri nelerdir? 

Bel fıtığı hareketleri ve egzersizleri, uzmanlarca belirli aralıklarla yapılmasıyla hastalara önerilir. Bel fıtığına iyi gelen hareketleri resimli olarak şöyle gösterilebilir;

Bel fıtığı ameliyatı hangi durumlarda ve nasıl yapılır? 

Fizik tedavi ve egzersizlere cevap vermeyen bel fıtıklarının sadece %2’si ya da %5'inde ameliyat gereklidir. 

Ameliyatta en önemli gerekliliklerden biri bacakta ve ayakta kuvvet kaybının yaşanmasıdır. Bu durumda ameliyatla sinire baskı yapan disk parçası çıkartılır veya sinirin geçtiği kemik kanal genişletilir. Diğeri bir gereklilik ise 6 haftalık konservatif tedavilere cevap vermeyen ve yaşam kalitesini bozan ağrılardır. 

Bel fıtığı ameliyatı sonrasında neler yapılmalıdır? 

Gerçekleştirilen cerrahi operasyon sonrasında, birtakım konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir; 

Yaylı bir yatakta yatılmalıdır. Yataktan kalkarken koldan destek alınmalı, ardından ayağa kalkılmalı. 

Oturma sırasında bele yastık desteği koyularak dik bir şekilde oturulmalı. Alçak olan koltuk ve kanepelere oturulmamaya özen gösterilmeli. 

İlk hafta küçük ve büyük tuvalet mutlaka oturarak yapılmalıdır. 

Ameliyat sonrası sigara ve alkol bir süre kesinlikle kullanılmamalıdır. Zira, bunlar fıtık oluşumunda etkilidir. 

Bel fıtığı ağrısı olduğunda ne yapılmalı? 

Bel fıtığı ağrılarına en iyi gelen bitkisel çözümlerden birisi aksöğüt bitkisidir. Bir diğer bitkisel çözüm ise sarımsak kürüdür. Sarımsak da yine aynı şekilde bel fıtığını kesen mucizevi bir bitkisel yöntemdir.  

Zeytinyağı bele iyi gelir mı? 

Zeytinyağının doğal yapısında bulunan E vitamini ve fenolik bileşenler sırt ve bel bölgesindeki deriden içeri nüfuz ettiğinde, derinin altındaki lifli dokuya temas ederek bu alanı besler ve onarır. Hali ile zeytinyağı ile bel bölgesine her gün masaj yaptığınızda 3-4 gün sonra ağrılarınızın azaldığını görmeniz doğaldır. 

Ayağa vuran fıtık ağrısı nasıl geçer? 

Bel fıtığında akut dönemin geçmesinin ardından ağrıların şiddetini azaltmak için bol bol yürüyüş yapmak yardımcı olabilir. Aynı zamanda beli zorlamayan hafif egzersizler de bacakta oluşan ağrının azalmasına yardımcı olur. Bisiklet sürmek, çok hafif tempoda koşmak ya da yüzmek ağrı şiddetinin azalmasını sağlar. 

Fıtık ağrısı normalde kaç gün sürer? 

Akut bel ağrılarında genel olarak ağrı, birkaç gün içinde azalır ve birkaç hafta sonra tamamen geçer. Ağrı 3 aydan daha fazla sürerse bu ağrıya kronik bel ağrısı denir. Bel ağrısı çeken hastaların %90'ının bel ağrıları ilk 4 hafta içinde kendiliğinden geçerken ancak %5'lik bir bölümü kronikleşir.

bel fıtığı ağrıları nasıl geçer bel fıtığı bel fıtığı nedir