BES avans nedir, nasıl kullanılır?

TAKİP ET

BES ile ilgili detaylar araştırılmaktadır. Devlet desteği BES'e sunulacak. Vatandaşlar BES avans sistemini merak etmektedir. BES avans nedir,nasıl kullanılır? Bu haberimizde BES avans ile ilgili detayları sizler için derledik. İşte BES avans sistemi ve kullanma koşulları...

Reklam
Reklam

BES'te avans dönemi başlıyor. BES devlet desteğine ne kadar para harcanması gerektiğine ve ne kadar para alındığına dair bilgiler. BES ve BES ile ilgili tüm gelişmeler haberimizde yer alıyor. Teklif, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili önemli mevzuat içeriyordu.Asgari ücretin yüzde 25'i olan devlet katkısı, halen asgari ücreti ödeyenler için yüzde 30'a çıkarılacak, 2022'de ise para yatıranlara  18 bin lira devlet katkısı ödenecek. Bes avans nedir?

Bes avans nedir?

BES’ten emeklisi  olmak  için minimum on sene prim ödemek ve 56 yaşını doldurmak gerekiyor. Emekli olmadan erken ayrılanlara devlet katkısı ya asla ödenmiyor yahut noksan ödeniyor. Teklif yasalaştığı zaman , Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) belirleyeceği hallerde ve koşullarda sistemden ayrılmadan devlet katkısı hesabındaki tutarlar hariç birikim ücretinin yüzde 50’sine kadar kısmen ödeme yapılabileceği açıklandı. Kısmen meydana getirilen ödeme ücretinin yüzde 25’ini aşmamak suretiyle devlet katkısı hesabındaki tutardan da ödeme yapılabilecek. Örnek olarak  , BES hesabında ödediği sermaye ve nema ücreti 100 bin lira olan bir katılımcı, bu paranın 50 bin liraya kadar kısmını ön ödeme olarak alabileceği belirtildi.. Devlet katkısı hesabından da ön ödeme olarak çekmiş olduğu tutarın yüzde 25’i oranında, doğrusu 12 bin 500 lira ücretinde ödeme yapılacağı söylenmektedir.

Konut alımı, evlilik, eğitim, iş kurma, ücretli askerlik gibi özel ihtiyaçlar için BES'ten ayrılmadan avansı çekme hakkı verilecektir.   Bu yönetmelik, özellikle otomatik BES adı verilen otomatik katılım sistemine gönüllü girişleri artırmalı Otomatik BES'e yönelik eleştirilerin başlangıcında, 18-20 yaşlarında çalışma hayatına başlayan kişilerin, iş hayatına atılmak için 36-38 yıl beklemesi gerekiyor. Devlet katkısından yararlanırlar ve  ihtiyaç halinde para çektiklerinde Devlet katkısına ilişkin hak kaybını ispat ederler.   Yönetmelik yürürlüğe girdiğinde BES katılımcıları, yatırdıkları anapara ve faizin yarısına kadarını geri çekebilecek ve sistemden çıkmadan geçimlerini sağlayabilecek.   Uygulamanın detayları SEDDK tarafından çıkarılacak yönetmelikle netleştirilecektir.

Devlet katkısı diğer sene kullanılabilecek

​Devletin katkısı, bireysel emeklilik sisteminde yatırılan asgari para ücretinin yıllık miktarına verilmektedir.Gönüllü ve otomatik BES'ten emekli olabilmek için giriş tarihinden itibaren en az on yıl sistemde kalmanız ve 56 yaşında olmanız gerekmektedir.   Üç yıllık süre dolmadan sistemden ayrılanlara devlet katkısı ödenmez Devlet katkısı tutarının %15'i sistemde en az 3 yıl kalanlara, %35'i sistemde kalanlara aittir. en az 6 yıl, en az on yıl kalanlar için yüzde 60, birlikte 56 yaş sınırına ulaşanlar ile ölüm veya maluliyet halinde  yüzde 100 ödenir.

BES avans BES avans nedir? BES avans nasıl kullanılır?