BES'e zorunlu hallerde yüzde 50'ye kadar avans çekme hakkı geliyor!

TAKİP ET

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) getireceği yeni uygulamayla katılımcıların birikimlerinden yüzde 50'ye kadar avans çekme hakkı sunuyor. Yeni sistem Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen yasal düzenleme sonrası hayata geçirilmesi planlanıyor.

Reklam
Reklam

Eğitim, evlilik, iş kurma veya ev alma gibi durumlarda Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcıları biriken tasarruflarının yarısını, devlet katkısının da yüzde 25'inin avans olarak çekebilecekler. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen yeni yasal düzenleme içerisinde olan yeni BES sistemi, kabul görmesi halinde kısa sürede hayata geçirilecek.


Yasal düzenlemede yapılan değişiklerle birlikte BES katılımcılarına sunulan avans çekme hakkında yatırılmış olan anapara ve nemasının yarısına kadar olan kısmı katılımcıya avans olarak verilecek. Kısmen yapılan ödeme tutarının ise yüzde 25'ini geçmeyen devlet katkısı da hesaptaki tutardan gerçekleştirilecek.


SİSTEMDEKİ PARANIN YARISI AVANS

Sistemde 60 bin lira kadar birikimi olan katılımcı istemden 30 bin lirasını avans olarak çektikten sonra Devlet katkısı hesabı üzerinden avans olarak aldığı tutarın yüzde 25'i oranına eşdeğer tutan 7 bin 500 lira gibi bir ödemeyi de alacak.

Yeni düzenleme ile birlikte Sigortacılık ve Özel emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenen durumlarda sistemden ayrılmadan önce devlet katkısı hesabı içindeki tutarların hariç bırakılarak birikimin yüzde 50'sine kadar bir ödeme yapılabilecek.
 

Bireysel Emeklilik Sistemi BES zorunlu hallerde avans çekme yüzde 50 avans bes avans hakkı