Bilim dünyası şokta! AIDS olan kadın hastalığı tedavisiz atlattı..

TAKİP ET

2013 yılında AIDS tanısı konan bir kadın, hiç bir tedavi görmeden hastalığını atlatarak iyileşti. Yaşanan bu gelişme ise Bilim dünyasını şaşkına çevirdi.

Reklam
Reklam

Arjantin'de yaşayan ve 2013 yılından AIDS tanısı konulan 30 yaşındaki bir kadın, ölümcül hastalığı kendi bağışık sistemi sayesinde atlatarak iyileşti. HIV virüsünü yenerek yok eden kadın ise Tıp dünyasının en çok konuştuğu olay oldu.



Annals of Internal Medicine dergisinde yayınlanan makalede, 30 yaşındaki kadının vücudunda HIV virüsü taşıdığına dair yapılan tetkikler sonrası herhangi bir hastalık belirtisi göstermediği belirtildi.
Kadının AIDS olduğuna dair tek kanıt ise antikorların varlığı olduğunun belirtildiği makalede yapılan testlerde kadının vücudunda bulunan virüsün canlı olduğu ve virüsün çoğaldığına ilişkin bir kanıtın da olmadığı ifade edildi.

Bilim insanları, AIDS hastalığından kendi bağışıklık sistemi ile kurtulan ikinci kişi olarak kayıtlara geçen kadının hamilelik dönemi dışında hiçbir tedavi görmediği de belirtildi. Arjantin'in Esperanza kentinde yaşayan hastanın AIDS teşhisinden 8 yıl sonra yapılan tetkiklerde kadının vücudunda hastalık yapacak kadar HIV virüsüne rastlamadıkları bildirildi.



Yapılan yeni çalışmada adı açıklanmayan kadının, kök hücre nakli yada başka bir tedavi görmeden AIDS hastalığından kurtulduğu bilinen ikinci hasta olarak tarihe geçerken araştırmacılar kadının  hamile kaldığı 2019 yılına kadar hiçbir tedavi görmediğini ve gebeliğinin ilk ayında tenofovir, emtrisitabin ve raltegravir isimli ilaçlardan kullandığı fakat doğum yaptıktan sonra bebeğin bebeği HIV test sonucu negatif çıkınca tedaviyi bıraktığı aktarıldı. Araştırmacılar, söz konusu gelişmeye ilişkin hazırladıkları raporda kadının doğuştan gelen güçlü bir bağışıklık mekanizmasının olabileceği ve bu durumunda hastalığına katkıda bulunmuş olabileceğini söylediler.

 

arjantin aıds hıv virüsü tedavisiz iyileşme