Bilim Kurulu üyesi açıkladı: İstanbul'da ciddi bir patlama var

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Profesör Dr. Serap Şimşek Yavuz, son günlerde tırmanışa geçen vaka sayıları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Koronavirüs travmasının şu aşamada hala devam ettiğini belirten Yavuz, Özellikle İstanbul'da vaka sayılarında ciddi bir patlama yaşandığını dile getirdi. Şu anda test pozitifliğin birçok kurumda %30 un üzerine çıktığını belirten Yavuz, acil önlem alınması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Koronavirus vaka sayılarında son günlerde önemli artışlar yaşandığını Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin koca da sosyal medya hesabından yaptığı bir açıklama ile duyurmuştu. Yeni bir açıklama ise bilim kurulu üyesi profesör doktor Serap Şimşek’den geldi. Şu an İstanbul'da önemli bir artış olduğunu belirten Yavuz, maymun çiçeği Vakası hakkında da konuştu.

Acilen filyasyon yapılmalı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye'de tespit edilen ilk maymun çiçeği Vakası ve koronavirüs salgınına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Maymun çiçeği virüsünün ciddiye alınması gerektiğini ve hastalık takibi yapılması gerektiğini belirten Yavuz, bu bakanın Türkiye kaynaklı olması halinde kimler ile temas ettiğinin hastalığı ilk nereden kalkmış olduğunun tespit edilmesi gerektiğini söyledi. Serap Yavuz aynı zamanda hastanın yakın çevresinin hemen aşılanması gerektiğini de dile getirdi.

Maymun şey virüsünün bulaşması için yakın temas gerektiğini belirten Profesör Doktor Yavuz, solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olmadığını Bu nedenle de özellikle cinsel temasta dikkatli olmak gerektiğini dile getirdi. Bu hastalığın cinsel yolla bulaşan bir hastalık olmadığını deriden yakın temas ile bulaştığını söyleyen Yavuz, Derideki yaralara dokunma ile ya da o lezyonları olan kişinin yatak çarşafı ile teması ile bulaşa bildiğini dile getirdi.

İstanbul'da büyük patlama var

Koronavirüs salgını şu anki durumu ve seyrine ilişkin de konuşan Profesör Doktor Yavuz, İstanbul'da ciddi bir patlama olduğunu belirterek insanların koronavirüs bitmiş gibi davrandığını söyledi. Birçok kurumda test pozitifliği yüzde otuzunu üstüne çıktığını belirten Yavuz, Şu anda Sevindirici haberi tam aşılı olan kişilerde hastalığın hafif seyrediyor olması olduğunu söyledi. Aşısız ya da eksik aşılı çok sayıda insan olduğunu hatırlatan Yavuz, covid-19 salgınını Türkiye'de 11 kişinin hayatına mal olduğunu dile getirdi. Koronavirüs salgınında vaka sayılarında artışa dikkat çeken Yavuz, korunmak isteyenlerin özellikle toplu taşıma araçlarında maske takması gerektiğini dile getirdi.