Bilim Kurulu Üyesi : "Tatil ile birlikte virüs Anadolu'ya taşınıyor"

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, son günlerde tatil sebebiyle artan hareketlilik sebebiyle virüsün Anadolu'ya taşındığını öne sürdü.

Reklam
Reklam

Koronavirüs ile mücadele sürerken, alınan önlem tedbir ve yürütülen aşılama çalışmalarına rağmen günlük vaka sayıları 75 binin üzerine çıktı. Uzmanlar özellikle okul tatili döneminde virüsün büyük kentlerden Anadolu'ya taşındığına dikkat çekiyor. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü önemli açıklamalarda bulundu. 

Tatil ile birlikte virüs Anadolu'ya yayılıyor
Maske, mesafe ve hijyen kurallarına dikkat çeken Özlü, omicron varyantının çok kolay ve hızlı bir şekilde yayıldığına dikkat çekti. Prof. Dr. Özlü, "Okulların tatil olması ile büyük kentlerden Anadolu'ya, yani küçük kentlere bir insan hareketliliği oluşuyor. İnsanlar çocuklarının okulların tatile girdiği tarihlerde tatil planlaması yapıyorlar. Ya memleketlerine, eşine, dostuna gidiyor ya da turistik tesislere, kış turizmi gibi alanlara gidiyorlar. Bu hareketlilikte İstanbul, Ankara gibi büyük kentlerden Anadolu'ya, küçük kentlere ve hatta kırsal alanlara virüsün taşınması anlamına geliyor. Giderken yanlarında virüsü de götürüyorlar maalesef. Aslında virüsün eli ayağı yok. Kendisi gelip de bize bulaşmıyor. Bir insan bize bulaştırıyor. Dolayısıyla bu insan hareketliliği gerek toplu taşımada, gerek aile içi bir araya gelmelerde, gerek kalabalık toplantılarda, nişan, söz gibi törensel faaliyetler de özellikle tatil zamanlarında planlanıyor. Bazen cenazeler taziyeler oluyor. Öyle durumlarda hani bir bakıyorsunuz birdenbire bir pozitif kişi varsa eğer etrafa bulaşıyor ve yeni vaka ortaya çıkıyor" dedi.

Prof. Dr. Tevfik Özlü virüs koronavirüs