Bilirkişi nasıl olunur? Bilirkişi raporu nasıl hazırlanır?

TAKİP ET

Bilirkişi raporu nedir, bilirkişi nasıl olunur, bilirkişi ne anlama gelmektedir gibi çeşitli soruların cevabına ve bilirkişi raporunun nasıl alınabileceğine, nasıl oluşturulabileceğine haberimizden ulaşabilirsiniz.

Reklam
Reklam

Bilirkişi, bir olayı veya anlaşmazlığı çözme yeteneklerinin kanıtıdırlar. Bu deneyimler genellikle günümüz dünyasında konsept doğrulama için en iyi araçlar olarak kabul edilir. Bilirkişi, meseleleri veya olayları ele alan bir yargıç, savcı veya müfettiş yardımcısıdır. Bilirkişi, bir anlaşmazlığı çözmek için teknik bilgi gerektiren konularda eksik teknik bilgileri tamamlayarak hakimlere yardımcı olur.

Bilirkişi raporuna ne zaman başvurulabileceği ve nasıl başvurulabileceği kanunda açıklanmaktadır. Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 63. Maddesine göre çözülmesi adına özel bilgi ve deneyimin gerektiği durumlarda; Cumhuriyet savcısı, davacı, davalı veya avukat isteği sayesinde bilirkişi raporu örneği düzenlenebilmektedir. Hakimin bilgi ve donanımı yeterli görüldüğünde bilirkişi raporuna başvurulmaz. Bilirkişi nedir? Bilirkişi raporu nasıl hazırlanır? Bilirkişi nasıl olunur? Bilirkişiye ait bütün detaylar haberimizde…

Bilirkişi raporu nasıl hazırlanır?
Bilirkişi raporları ceza mahkemeleri ve hukuk mahkemeleri tarafından istenmektedir. Buna ek olarak mahkemeler dışında birçok kamu kurumu da bilirkişi raporu istemektedir. Bilirkişi raporu, uyuşmazlık durumunun çözülmesi adına büyük önem arz eden raporlar olarak tanımlanmaktadır. Bilirkişi raporlarının hazırlanması dikkat, önem ve titizlik doğrultusunda itinayla yapılmaktadır.

Bilirkişi; sunulacak olan raporda tarafların ad soyadlarına, inceleme konusuna, karar kıldığı sonuçlara, gerekçelerini ve bilirkişiler arasında oluşan görüş ayrılığına, ayrılık nedenine ve düzenleme tarihinin yanı sıra bilirkişi imzalarını bulundurmak zorundadırlar. Bilirkişi raporu hazırlamak kurallara uyulduğunda kolaylıkla hazırlanabilir.

Bilirkişi nasıl olunur?
Bilirkişi olmak için çeşitli şartlar ve koşullar bulunmaktadır. Bilirkişi olabilmenin şartları arasında aşağıdaki maddeler yer almaktadır;
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
Bilirkişiler için görevlendirmelerin ilan edildiği tarihte 25 yaşından küçük olmamak,
Bilirkişi olmak için başvuru yapacağı alanda en az 3 yıl tecrübeli olmak,
Memuriyetinde herhangi bir disiplin ya da meslekten uzaklaştırma cezası almamış olmak
Affa uğramış veya hala ertelenmiş bir durumda olan devlete karşı suç işlememiş olmak,
Mesleğe halen devam ediyor olmak gibi şartlar aranmaktadır.

Bilirkişi raporu formatı
Bilirkişi raporu, uzmanlık alanı çerçevesinde verilen raporlardır. Trafik bilirkişi raporu istenildiğinde bilirkişinin yapması gerekenler şu şekildedir: bilirkişinin kullanılan aracın fren mesafesine bakarak hızını belirlemesi, yolun durumu doğrultusunda gerekli değerlendirmeyi yapabilme. Bilirkişi raporu formatında şu bilgiler bulunmalıdır;
Uzman yeterlilikleri
Rapor hazırlanırken kullanılan materyal ve literatürler
Önemli yönerge ve olgular
Uzmanlık alanını ve hangi kanaatin kendi alanındaki bilgisi olduğu
Kullanılan test ve canlandırma teknikleri
Somut veriler ve kendi fikirleri
Ulaşıldığı kanaatine varılan sonucun özeti
Dosya eksiklikleri nedeniyle karara varılamaması durumunda dosyadaki eksiklikler hakkında detaylı bilgiler içermelidir.

Bilirkişi raporu sadece bir kişiye veya birden fazla kişiye yazdırılabilmektedir. Bilirkişi raporunu birden fazla kişiye yazdırmak istediğinizde gerekçenizi belirtmeniz gerekmektedir.
 

bilirkişi kimdir nasıl bilirkişi olunur bilirkişi raporu bilirkişi raporu nasıl hazırlanır