Bilirkişi olarak çalışarak ayda 19 bin 250 TL kazanma şansı!

TAKİP ET

Çalışan yada emekliler mevcut düzenlerini devam ettirirken ayda binlerce lira ek gelir kazanma şansına sahip oluyor. Nasıl mı? Ayda yaklaşık olarak 19 250 TL kazanmak için ise sadece 'Bilirkişi' olmanız yeterli.

Reklam
Reklam

Belli konulardan anlayan ve konu üzerinden bir anlaşmazlık yaşandığında çözüm için kendisine başvurulan kişilere genel olarak 'Bilirkişi' deniliyor. Mesela mahkemelerde iş ve çalışma yaşam davaları gibi alanlarda başvurduğu uzman kişiler mevcut düzenlerini sağlayarak ek gelir kapısını da kendileri için aralamış oluyor.  Bilirkişi olmak için 25 yaşını doldurmak ve en az da 5 yıl bir mesleki deneyim sahibi olmak gerekiyor. 



Adalet Bakanlığı’nın son duyurusunda ise 2022 yılı için bilirkişi alımları kısa bir süre önce başlatıldı. Başvuruların, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nden (UYAP) yapılacağı belirtilirken son başvuru tarihinin de 28 Şubat olduğu aktarıldı.

BİLİRKİŞİ OLMAK İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Bilirkişi olarak atanmak için kişilerin elektronik imza ile 'bilirkisi.uyap.gov.tr/main/bilirkisi/giris.jsp' adresine giriş yapmaları ve burada "başvuru yap" kısmına girerek işlemlerini başlatabilirler.



BİLİRKİŞİ YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?

Bilirkişi olarak ataması yapılan kişiler çözüm uzmanlığı, özel ya da teknik bilgi gerektiren konular dışında hiçbir açıklama yapmaz ve hukuki değerlendirme sunamaz. Kendisine tevdi edilen görevi yerine getirmekle yükümlü olan bilirkişiler görevlerini kısmen yada tamamen başka kişilere devredemez.

Kendisine verilen bilgi ve belgelerin gizliliğini sağlamakla görevli bilirkişi, bu gizliliği görevini tamamladıktan sonra da sağlamalı. Aynı konuda bir kez rapor alan bilirkişiler şayet eksik rapor alındıysa belirsizliğin giderilebilmesi için ek rapor talebinde bulunabilir.



BİLİRKİŞİ ÜCRETLERİ NE KADAR?

Bilirkişi olarak başvurmak için en fazla 3 temel uzmanlık alanı isteniyor. İlk kez bilirkişi olarak görev yapacak olanlar 24 saat süren bir eğitime tabi tutuluyor. Yılda ortalama 300 dosya alan bilirkişiler dosya başına en az 290 lira, en fazla ise 770 lira alıyorlar. Yılda 300 dosyayı tamamlayan bir bilirkişinin kazanacağı para yılda 87 bin lira ile 231 bin lira arasında değişebiliyor. Bu da aylık yaklaşık 19 bin 250 lirayı bulabiliyor.
 
BİLİRKİŞİ OLMA ŞARTLARI

Bilirkişi olmak için TC vatandaşı, 25 yaşını doldurmuş ve en az 5 yıllık mesleki deneyime sahip şartı aranıyor. Herhangi bir suç kaydının olmaması gereken bilirkişilerde meslekten men edilmemiş ve kendi isteği dışında bir bilirkişi listesinden de çıkarılmamış kişiler alınıyor. Bilirkişilerin ayrıca başka bir adalet komisyonunun listesinde de kayıtlı olmaması gerekiyor.

bilirkişi kimdir nasıl bilirkişi olunur 2022 bilirkişi ve tanıklık ücretleri bilirkişi raporu bilirkişi başvuru şartları