Bilirkişi olmak için şartlar nelerdir? Bilirkişi ne iş yapar?

TAKİP ET

Bilirkişi olarak çalışan insanların ne görev yaptığı araştırılmaktadır. Bilirkişi olmak isteyen kişiler bilirkişi olmak için gereken şartları merak ediyor. Bilirkişi olmak için gereken şartlar nelerdir? Bilirkişi ne iş yapar? Bu haberimizde bilirkişi görevi hakkında merak edilenleri sizler için derledik. İşte bilirkişi hakkında merak edilenler...

Reklam
Reklam

Bilirkişi, hakim veya savcıların talebi üzerine çalışan ve bilirkişi olduğu konularda mahkemeye bilgi veren kişidir. Herhangi bir konuda yetkinliğini kanıtlamış bir kişi veya adli tıp kurumu gibi yetkinlik gerektiren bir kurum çalışanı da başvurabilir. Bilirkişi nedir ve nasıl olunur? 

Bilirkişi

 Bilirkişiler, yetkileri nedeniyle görüş veya görüşleri sözlü veya yazılı olarak bildirilmesi gereken gerçek veya tüzel kişilerdir. Bu kişiler, hâkim ve savcıların bilgisi dışında kalan konulara ışık tutmak amacıyla konu uzmanlarıdır. soruşturmanın doğası ve herhangi bir alanda olabilir. 

Ceza yargılamasındaki uyumsuzluğun çözümü için, teknik bilgi gerektiren hallerde bilirkişilik, uzmanlığı hakkında bilgisine başvurulan kişilerdir.Bilirkişiler hâkimlerin veya savcıların görevlendirmesiyle soruşturma ve kovuşturma aşamalarına dâhil olurlar.Bu kurum, bir usul hukuku kurumudur ve bilirkişi raporları mahkeme için bağlayıcı değildir.Hâkimler, bilirkişi raporlarını delillerle birlikte incelerler.   Bu kurum, delillerin içeriğini değerlendirebilmek ve deliller elde edebilmek için başvurulan bir vasıtadır.Bu görevi icra ederken tarafsız olmalıdır.Tarafsızlık görevini kötüye kullanırsa, hakim raporunu reddedebilir. Hâkim ve savcıların genel bilgileri davanın karara bağlanması için yeterliyse bilirkişiliğe başvuramazlar. Görev dağılımının adil olması  için uzmanların aylık danışabilecekleri dosya sayısı düzenlenmektedir.

Bilirkişi nasıl olunur?

 İlk olarak, kasten işlenen suçlardan 1 yıldan fazla hüküm giymemek ve devlete ve anayasal düzene karşı işlenmiş suçlardan hüküm giymemek

25 ve üzeri yaşta olmak

Terör örgütleri ile ilişkisi olmamak

Daha önce bilirkişilik yapmaktan yasaklı olmamak

Disiplin yönünden meslekten çıkarılmamış ve mesleki faaliyetlerinden de geçici veya sürekli olarak yasaklanmamış olmak

Bilirkişilik temel eğitimini tamamlamış olmak

Bilirkişilik için başvurduğu uzmanlık alanında en az 5 yıl aktif olarak çalışmış olmak

Bilirkişilik yapabilmek için uzmanlık alanını gösteren belgelere (diploma, mesleki yeterlilik gibi) sahip olabilmek

Hukuk öğrenimini görmüş kişiler, uzmanlık alanında yer alan nitelikleri taşıyorlarsa bilirkişiliğe başvurabilirler.

Yapılan başvurular, niteliklerinin yeterli bulunmadığı gerekçesiyle reddedilirse 1 yıl geçmedikçe tekrardan bilirkişilik için başvuruda bulunamazlar.

Fiili çalışma sürelerine, staj süreleri ve meslek öncesi eğitim süreleri dahil edilmemektedir.

Bu şartların haricinde Adalet Bakanlığı'nın sisteminde yer almanız gerekmektedir. Bu şartları sağladıktan sonra şu şekilde başvurular gerçekleşir;

Yerleşim yeriniz veya mesleğinizi icra ettiğiniz yerin bağlı olduğu bilirkişilik bölge kuruluna veya ilgili bölge kuruluna adli ya da idari yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarına gerekli belgeler eklenerek yazılı bir şekilde yapılması gerekir.

Adalet komisyonlarına yaptığınız başvuru, UYAP üzerinden bilirkişilik bölge kurullarına iletilecek.

Bilirkişiliğe başvuru e-Devlet üzerinden yapabileceğiniz gibi UYAP üzerinden de yapabilirsiniz.

Başvurular, şahsen yapılmalıdır. Vekâlet yoluyla veya posta yoluyla başvuru gerçekleştirilmez.

Eğer başvurunuz birden fazla bölge kurulunun listesine kayıtlı olmak için ise başvuruda bulunamamaktasınız.

2022 Bilirkişi ücretleri

Sulh ceza hâkimleri ve başsavcılık nezdinde yürütülen faaliyetler, icra mahkemeleri, icra ve iflas daireleri, hukuk ve tüketici mahkemelerindeki işlemler için bilirkişilere ödenecek tutar 240 TL olacaktır. Aile, işçilik ve tapu konularında 320 TL ödenecektir. İdare ve vergi mahkemeleri ile asliye ceza mahkemeleri nezdinde yapılacak işlemler için  bilirkişilere ödenecek tutar 400 TL olarak belirlenmiştir.   Asliye ticaret ve  ceza mahkemeleri için ödenen tutar 485 TL iken, bölge istinaf ve idare mahkemelerinde çalışmak için  510 TL ödenecek.

bilirkişi nedir? nasıl bilirkişi olunur bilirkişi başvuru şartları