Biotin, saç dökülmeniz için söylendiği kadar iyi mi?

TAKİP ET

Biyotinin faydaları söz konusu olduğunda saç dökülmesi ve saç uzaması arasında fark vardır.

Reklam
Reklam

Kendinizi saç bakımı reyonunda gezinirken veya saç bakımı için internette arama yaparken bulursanız, karşınıza biotin gelebilir. Bu B vitamini, kilitlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmasıyla ünlüdür ve dermatologlar tarafından saç dökülmesine yardımcı olması için sıklıkla tavsiye edilir.

Peki biotin aslında saçınızın uzamasına da yardımcı olabilir mi?

Dermatolog Wilma Bergfeld, MD , “Biyotinin saç bozuklukları için çok yararlı olduğunu düşünüyoruz” diyor. "Ayrıca tırnakları daha kalın yapar ve oral biotin son derece güvenlidir."

Bu, saçınızın daha uzun süre yardımcı olabileceği anlamına mı geliyor? Pek değil. Biotin, cildinizin, tırnaklarınızın ve saçınızın gelişimine yardımcı olan temel proteinler içerir, ancak bu, kilitleriniz için mucize bir ürün olduğu anlamına gelmez. Biyotinin saçınız için neler yapabileceğini ve yapamayacağını gözden geçirelim.

Saç neden dökülür?

Saç dökülmesi ile uğraşıyorsanız, muhtemelen sadece bu konuda ne yapabileceğinizi değil, aynı zamanda neden olduğunu da merak ediyorsunuzdur. Saç dökülmesinin çoğu sistemik olan birçok nedeni vardır. Dr. Bergfeld, “Saçlarınız köklerden dökülüyorsa, genellikle vücudunuzda veya yaşam durumunuzda bir şeyler ters gidiyor demektir” diyor.

Bazı tıbbi durumlar saç dökülmesiyle bağlantılıdır. Bunlar arasında hipofiz, paratiroid veya adrenal bezleriniz veya yumurtalıklarınız veya testislerinizle ilgili sorunları içeren endokrin bozuklukları vardır. Dr. Bergfeld, “ Örneğin, aşırı kanaması olan premenopozal kadınlar demir kaybediyor olabilir ve anemi saç dökülmesine neden olabilir ” diye açıklıyor.

Gastrointestinal (GI) sisteminizi bozan herhangi bir şey saç büyümesini de etkileyebilir, diye ekliyor.

Ancak en yaygın nedenlerden biri sizi şaşırtabilir: beslenme. Dr. Bergfeld, " Hastalarımızın ne yediklerine baktığımızda, genellikle protein ve temel vitaminlerin düşük olduğunu görüyoruz" diyor. "Ayrıca hormon yapmak için biraz karbonhidrata ihtiyacın var ve beyninin yağa ihtiyacı var."

Saç dökülmesine neyin neden olduğunu anlamak önemlidir, ancak bu biraz dedektiflik işi gerektirebilir. Dr. Bergfeld, dermatologların kapsamlı bir fizik muayene ile işe başladığını söylüyor. adece diyetinizi değil, egzersiz alışkanlıklarınızı ve aile geçmişinizi de dikkate alırlar. Ardından ilaçlarınızı (çünkü bazıları saç dökülmesine neden olabilir) ve kan tahlillerinizi gözden geçirirler.

Biotin saç büyümesini artırmaya yardımcı olur mu?

Biotin, keratin (tırnak, cilt ve saç oluşturmaktan sorumlu bir protein ) üretimine yardımcı olan temel bir vitamindir . 2016 araştırması da dahil olmak üzere bazı araştırmalar, sisteminizdeki biyotin eksikliğinin saç dökülmesine yol açabileceğini göstermiştir.

Bu durumda, biotin alımınızı artırmanın daha iyi saç büyümesine yol açıp açmayacağını merak ediyor olabilirsiniz. Ve konuyla ilgili yapmış olabileceğiniz herhangi bir googling, muhtemelen bu tür iddiaları gündeme getirdi. Ama önce, saç büyümesini artırmaya yardımcı olan bir şey ile saç dökülmesini önlemeye yardımcı olan bir şey arasında bir fark olduğunu bilmek önemlidir.

Şimdilik, biyotinin saç büyümesine yardımcı olabileceğini kesin olarak belirtmek için yeterli araştırma yok.

Ancak biotin'in saç dökülmesini ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Aslında, biotin öncelikle alopesi için kullanılır - tüm cinsiyetlerde saç dökülmesine neden olan bir durum. Dr. Bergfeld, "Biotin saç büyümesinin korunmasına ve iltihaplanmaya yardımcı olur" diyor. “Saç folikülü, cilt ve tırnakların hepsi fayda sağlıyor.”

2012'de yapılan küçük bir çalışmada, kendi kendine inceltme algısı olan kadınlar, biotin içeren bir multivitamin aldıktan sonra saçlarının genel kalınlığında ve büyümesinde iyileşme yaşadı. Ancak multivitamin başka bileşenler içerdiğinden, onu tamamen biotine bağlamak zor.

Sağlam bir araştırma olmadan biotin denemeniz gereken bir şey mi? İyi haber şu ki, makul miktarlarda biotin almanın herhangi bir zararı olmayacak.

Ne kadar biotin almalısınız?

Yeterli biyotin aldığınızdan emin olmak istiyorsanız, Ulusal Sağlık Enstitüsüne göre yetişkinler için günlük önerilen biyotin alımı 30 mikrogramdır (mcg) . Hamileyseniz, günde yaklaşık 35 mcg'ye ihtiyacınız vardır.

Alopesi yaşıyorsanız, doktorunuz saç dökülmesiyle mücadelenin bir yolu olarak bazı biyotin takviyeleri veya biyotin açısından zengin daha yüksek bir diyet önerebilir. Dozunuzu günde 3 miligrama (veya 3.000 mcg) yükseltmenizi önerebilirler.

Ne tür biyotin var?

Biyotinin faydalarından yararlanmanın birkaç farklı yolu vardır. İster inanın ister inanmayın, farkında olmadan zaten iyi bir doz alıyor olabilirsiniz.

İşte biotin almanın bazı yolları:

Biyotin açısından zengin besinler

İlk olarak, bazı biyotin açısından zengin yiyecekleri diyetinize dahil etmeyi düşünebilirsiniz. Biotini sisteminize doğal olarak sokmanın en iyi yolu budur. Ve kilerinizde veya buzdolabınızda faturaya uyan bazı eşyalarınız olabilir.

Biotin, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok gıdada bulunur:

Sığır karaciğeri (30.8 mcg).

Yumurtalar (10 mcg).

Somon (5 mcg).

Domuz pirzolası (3.8 mcg).

Tatlı patatesler (2.4 mcg).

Badem (1.5 mcg).

Brokoli (0,4 mcg).

Mega-B vitaminleri

Belirli diyet kısıtlamalarınız varsa veya ekstra biyotin takviyesine ihtiyacınız varsa, alternatif olarak belirli takviyeler kullanılabilir. 

Takviye için birçok dermatolog, aşağıdakileri içeren bir mega-B vitamini kombinasyonunu tercih eder:

3 miligram (mg) biotin.

30 mg çinko.

200 mg C vitamini.

< 1 mg folik asit.

Dr. Bergfeld, "Bazen mega B-vitamini kombinasyonu bazı hastalarda küçük mide sorunlarına yol açar, ancak onları tek başına biotine geçirmek onu rahatlatır" diyor.

Ve mega B vitamini kombinasyonunu bulamazsanız, biotin, çinko ve C vitaminini ayrı ayrı satın alabilirsiniz.

Biyotin Şampuanı

Amacınız biotin'in saçınızın uzamasına yardımcı olmasıysa, yıkama rutininize biotin şampuanı eklemeyi düşünebilirsiniz. Kolay bir düzeltme gibi geliyor, değil mi?

Birçok şampuan markasının formüllerinde saç dökülmesine karşı savaşmak için biotin kullandığı doğrudur. Bununla birlikte, biyotin takviyeleri hakkındaki araştırmalara benzer şekilde, biyotin içeren şampuanlardan saç büyümesini destekleyen veriler sınırlıdır. Ancak saçınızın daha dolgun hissetmesini istiyorsanız, bu tür bir şampuanı denemenin gerçekten bir zararı yoktur - ancak sihirli bir saç uzaması beklemeyin.

Biyotinin olası yan etkileri

Sisteminize daha fazla biotin sokmak (takviyeler veya diyet yoluyla) genellikle güvenlidir. Ancak aşırıya kaçmamak önemlidir. Bazı nadir durumlarda, takviyelerden alınan çok fazla biyotin mide sorunlarına, uyku sorunlarına ve deri döküntülerine neden olabilir.

Biyotini çevreleyen bir diğer endişe , doktorlarınız tarafından yapılan bazı yaygın laboratuvar testlerine müdahale edebilmesidir. Bunu önlemenin en iyi yolu? Çok fazla almayın. Önerilen miktara sadık kalın ve dozunuzu artırmadan önce doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun. Ve çok miktarda biyotin alıyorsanız, herhangi bir laboratuvar testi yapmadan önce sağlık uzmanınızın bildiğinden emin olun.

Biotinin saç büyümesi üzerindeki etkileri ve saç dökülmesini önleme konusunda hala çok sayıda araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, bazılarında işe yaradığı gösterilmiştir. Ancak, çok fazla takviye düşünmeden önce, biyotin açısından zengin besinlerden oluşan dengeli bir diyet yediğinizden emin olmak en iyisidir.