Bireysel Emeklilik Sistemi'nde biriken parayı nasıl çekeriz?

TAKİP ET

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne sigortalı olarak çalışanlar zorunlu olarak dahil edilmiştir. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde çalışanların maaşlarından her ay bir miktar para kesintisi yaşanmaktadır. Bazı vatandaşlar Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikmiş olan paralarını çekmek istiyor. Peki Bireysel Emeklilik Sistemi'nde biriken parayı nasıl çekeriz? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) sigortalı olarak çalışanlar zorunlu olarak dahil edilmiştir. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde çalışanların maaşlarından her ay bir miktar para kesintisi yaşanmaktadır. Buda sigortalı olarak çalışanlara zorunlu birikim yapma imkânı sunuyor. Bazı vatandaşlar ise Bireysel Emeklilik Sistemi'nde birikmiş olan paralarını çekmek istiyor. BES’te ne kadar para biriktiğini görmek isteyen vatandaşlar e-devlet üzerinden giriş yaparak birikmiş olan paralarını görebiliyorlar. Rahat bir emeklilik dönemi geçirmek vatandaşların çalışma hayatları boyunca birikim yapabilmesi için sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcısı olarak emeklilik gelirlerine ek gelir sağlayan özel emeklilik sistemine Bireysel Emeklilik Sistemi denir. Sigortalı olarak çalışan işçiler için zorunlu olan BES, çoğu vatandaşın unutmuş olduğu bir sistem olduğu için maaşlarından kesilen paralar bu süreçte birikmeye devam etmektedir. BES parası maaşlardan zorunlu olarak kesilse de isteyen kişiler bu sistemden çıkabilir. Sistemden çıkan kişiler BES hesabında biriken parayı nakit olarak geri alabilirler ve diğer aylardan maaşlarında bir kesinti yaşanmaz. 

BES bakiyesini nasıl öğrenirim?
Sigortalı olarak çalışan vatandaşların zorunlu olarak katıldığı Bireysel Emeklilik Sistemi’nde biriken paranın ne kadar olduğunun nasıl öğrenileceği sıkça araştırılmaktadır. BES hesabında biriken paranın ne kadar olduğu e-Devlet üzerinden öğrenilebilir. E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra arama kısmına ‘Takasbank’ yazarak ekranın en üstünde çıkan ‘Takasbank Bireysel Emeklilik Bilgilendirme İşlemleri’ başlığına tıklayarak hesabınızda biriken parayı öğrenebilirsiniz.  

BES hesabında biriken para nasıl alınır?
BES hesabında biriken paranızı almak için e-Devlet üzerinden işlem yapılmamaktadır. BES hesabınızda biriken paranızı almak için sisteme kayıtlı olan sigorta şirketiniz veya bankanızla iletişime geçmeniz gerekmektedir. 
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) kayıtlı olmanız durumunda ödemiş olduğunuz katkı payı tutarının yüzde 30’u oranında devletten destek alırsınız. Yani aylık olarak ödeyecek olduğunuz 100 TL BES katkı payınız için 30 TL devlet katkısı alabilirsiniz. Devlet katkısı, ödemekte olduğunuz BES katkı payı kadar yükselmektedir. Bu da 200 TL için 60, 300 TL için ise 90 TL devlet katkısı alabileceğiniz anlamına gelir.

Bireysel Emeklilik Sistemi BES BES e biriken para nasıl çekilir