Birleşik Krallık'ta bazı vatandaşlar harcamalarını kıstı: İşte nedeni

TAKİP ET

Cuma günü açıklanan resmi verilere göre, enflasyonun kıskacındaki İngiliz tüketiciler, Aralık ayında beklenmedik bir şekilde harcamalarını kıstı ve ülkenin zayıflayan perakende sektörü için Noel alışverişinde artış umutlarını boşa çıkardı.

Reklam
Reklam

Ulusal İstatistik Ofisi, perakende satış hacimlerinin Aralık ayında Kasım ayına göre %1 düştüğünü söyledi.

Ekonomistler arasında yapılan bir Reuters anketi, önemli Noel ayında satışlarda aylık %0,5'lik bir artışa işaret etmişti .

ONS'nin anketler ve ekonomik göstergelerden sorumlu müdür yardımcısı Heather Bovill, "Perakende satışlar, tüketicilerin satın alınabilirlik endişeleri nedeniyle Noel alışverişlerini kestiklerini gösteren geri bildirimlerle Aralık ayında yeniden düştü," dedi.

Alışveriş yapanların Noel için erken stok yapması nedeniyle satışlar Kasım ayında yükselmişti, ancak süpermarketlerin düşüşü daha yüksek gıda fiyatlarına ve artan yaşam maliyetine bağlamasıyla gıda satışlarının Aralık ayında tekrar düştüğünü söyledi.

Aralık 2021 ile karşılaştırıldığında, satışlar %5,8 azaldı ve bu, 1997'ye kadar giden rekorlarda o ayın en büyük düşüşü oldu.

Değer açısından harcamalar, Kasım ayına göre aylık %1,2 azaldı.

İngiltere'nin tüketicileri ekonominin önemli bir itici gücü ve yüksek enflasyon ücretlerin değerini aşındırmaya devam ettiği için 2023'te harcamaları konusunda temkinli olmaları bekleniyor.

 

Cuma günü erken saatlerde yayınlanan bir anket , Ocak ayında tüketici güveninde üç ay içinde ilk düşüşün en az 1974'ten bu yana en düşük seviyesine yaklaştığını gösterdi.