Bitcoin Piyasalarında sert rüzgarlar esiyor. Bitcoin piyasasında yaşanan düşüş ayı piyasası mı yoksa ayı tuzağı mı?

TAKİP ET

10 Kasım 2021 tarihinde 69 bin dolar ile zirve yapan Bitcoin, o günden bu yana düşüş yaşıyor. Bitcoin ve kripto para piyasasında sert dalgalanmalar devam ederken bugün görülen 53.500 dolar ile zirve seviyesinden yüzde 20'in üzerinde uzaklaştı. Yaşanan bu gerileme ile 'Bitcoin için ayı piyasası mı yoksa ay tuzağı mı' sorusunu gündeme geldi. Bitcoin kullanıcıları ve yatırımcıların merak ettiği bu soru ve daha fazlası haberimizde…

Reklam
Reklam

Kripto para piyasasında yaklaşık 2 haftadır esen sert rüzgarlar alt- coin piyasasında da hissediliyor. Temmuz ayının ortalarında başlayan yükseliş trendi ile 69 bin dolara yükselen Bitcoin, Kasım ayı itibariyle göstergeler kırmızıya döndü.  Sert rüzgarların estiği Bitcoin ve kripto para piyasaları hakkında konuşan uzmanlar küçük yatırımcıları uyardı. 2 haftalık sert geri çekilme sonrası 'Ayı piyasası mı ayı tuzağı mı' sorusu da akıllara takılan başka bir konu haline geldi. İşte merak edilen detaylar…

 

Bitcoin Piyasası 2021 Yılında Sert Dalgalanmalar Yaşadı

Bitcoin, 2021 yılına 29 bin dolar düzeyinden başlarken Nisan ayında 64.850 doları görerek tarihi bir rekor kırdı. Yaşanan bu yükselişe Bitcoin’den sert tepki geldi. bu tarihten itibaren Bitcoin ve kripto para piyasası yine yönünü aşağı çevirdi.

 

Bitcoin Ve Kripto Paralar 15 Gündür Baskı Altında

El Salvador tarafından Temmuz ayında resmi para olarak kabul edilen kripto para ivme yakalamıştı. Kurumlar tarafından desteklenmeye başlayan kripto para yeni zirvesine yönelerek kendi rekorunu kırdı. 10 Kasım itibariyle 69 bin doları gören Bitcoin, tarihi bir rekora imza attı. Bitcoin’in zirveyi görmesinin ardından yine yönünü aşağı çevirirken, son 15 günlük dilimde yaşanan kayıp yüzde 20'yi aştı.  Bitcoin, 15 günlük dilimde 53.500 dolar seviyesine geriledi. Bitcoin'de yaşanan yüzde 20'lik kayıp piyasalarda, 'Bitcoin ayı piyasasına mı girdi' sorusunu beraberinde getirdi.

 

"Bitcoin Spekülatif Haber Akışına Aşırı Duyarlı"

Uzmanlar yatırımcıları uyardı. Uzmanlar sosyal medyada sık sık karşınıza çıkan'100 bin dolar olacak, 200 bin dolar olacak'  şeklindeki spekülatif haber ve paylaşımlara kulak asmayın diye uyardı. Gerileme içerisinde olan kripto para piyasasına itibar edilmesi durumunda yatırımcıların büyük zarar görebileceğini söyleyen uzmanlar kredili işlemlerden uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.

 

Ayı Piyasası Nedir?

Teknik olarak değerlendirildiğinde tepe noktası 69 bin dolarda bulunan Bitcoin'in yüzde 20 düşük olduğu nokta 55.200 dolar seviyesi olarak öne çıkıyor. Teknik analistlere göre, tepe noktasından yüzde 20'lik gerileme olması ve fiyatların bu düzeyin altında düşüş göstermesi durumunda herhangi bir varlık fiyatında 'Ayı piyasası'ndan söz edilebilir.

Ayı piyasası kavramı analistler tarafından genellikle piyasaların karamsar olduğu durumlarda kullanılır. Kripto para piyasasında fiyatların uzun bir süre daha düşüş trendi içinde olacağı beklenildiği durumlarda için Ayı piyasası ifadesi kullanıyor.

 

Ayı Tuzağı Nedir?

Peki ayı tuzağı nedir? sorusu kafaları karıştırırken sizin için araştırdık. Fiyatlar yükseliş trendindeyken varlık fiyatının destek çizgisinden aşağıya doğru sert düşmesin yaşanması ayı piyasası yaşandığı düşüncesini akıllara getirmektedir. Bu duruma bağlı olarak ayı piyasasının başladığına dair yanıltıcı bir görünüm oluşturması durumuna ise Ayı tuzağı denmektedir.

 

Bitcoin'de Düşüşü Destekleyen 3 Haber Akışı Nedir?

1- ABD'de açıklanan altyapı paketi Bitcoin'de düşüşü tetikleyen ilk başlıklardan bir tanesi oldu. Gelir artırıcı vergi düzenlemesi olarak Joe Biden tarafından açıklanan bu pakette yeni tanımlar bulunmaktadır. Kripto para sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için 'komisyoncu' gibi yeni tanımlar karşımıza çıkarken, piyasada faaliyet gösteren özellikle madencilik işlemlerinde doğrulayıcı olarak çalışanların da bu kapsama dahil edilmiş olması kripto para piyasasında tedirginlik yarattı.

2- Hindistan'da yapılan düzenleme kripto para piyasasını baskılayan bir diğer haber oldu. Hindistan hükümetinin tüm özel kripto paraları yasaklamayı öngören tasarısı kripto para piyasasında gerginlik yarattı. Özel kripto paralara yasak getirilmesi ve Hindistan Merkez Bankası'nın (RBI) resmi dijital para çıkarmasını kolaylaştıran bir tasarı hazırlaması piyasaları baskılayan bir diğer unsur oldu.

3- Yeni koronavirüs varyantının olan Omicron’un Güney Afrika'da tespit edilmesinin ardından tüm dünyada yarattığı endişe küresel hisse senedi ve emtia piyasaları vurduğu gibi kripto paraları da etkiledi.

 

Alt-Coin'lerde Tepetaklak Oldu

Güney Afrika'da tespit edilen koronavirüste yeni varyant Omicron tüm dünyada endişe yaratıyor. Çıkan haberlerinin etkisiyle, Bitcoin fiyatı 53.500 dolar seviyesine kadar geriledi. Kripto para piyasasının en büyük ikinci birimi olan Ethereum’un fiyatının yüzde 8,80 düştüğü görüldü. Bununla beraber Ripple (XRP) yüzde 10, Cardano yüzde 9,7, Stellar yüzde 7,7 Dogecoin yüzde 9,8 ve Solana yüzde 10,7 değer kaybetti.

bitcoin düşüşte ayı piyasası mı ayı tuzağı mı bitcoin bitcoin geriledi kripto para piyasası