BM açıkladı! Felaket kapıya dayandı, işte kuraklık tarihi

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler, dünyanın büyük bir felaketin eğişinde olduğunu açıkladı. BM tarafından yayımlanan rapora göre 2050 yılında kuraklık dünya nüfusunun dörtte üçünü etkileyecek. Özellikle Türkiye'nin durumu şimdiden korkuttu.

Reklam
Reklam

Birleşmiş Milletler, kuraklıkla ilgili yapılan araştırmanın sonucunu açıkladı. BM’den yapılan açıklamaya göre dünya nüfusunun dörtte üçü 2050 yılına kadar kuraklıkla karşı karşıya kalacak. BM kararı ile 1994'ten bu yana her yıl 17 Haziran tarihinde "Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü" olarak kutlanıyor. Bu kutlama çölleşme tehdidinin sebep olduğu sorunlar ve buna karşı yürütülen çalışmalara dikkat çekmek için yapılıyor. Bu yıl da bu gün dolayısıyla açıklanan rapor dünyaya korku saldı.
 

20 yılda yüzde 29 uzadı

2021 yılında WMO'nun yayınladığı rapora göre geçtiğimiz yıl 2,3 milyar kişi kuraklıkla boğuştu. 2000 yılından 2021 yılına geçen sürede kuraklık süreleri yüzde 29 uzadı. BM tarafından yayınlanan rapora göre kuraklık sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın en büyük engellerinden biri. Üstelik de 2050 yılına kadar dünya nüfusunun dörtte üçü kuraklıkla mücadele etmek zorunda kalacak.

Türkiye için risk büyük

Raporda Türkiye detayı da dikkat çekti. Türkiye’nin yüzde 22,5’i önümüzdeki yıllarda çölleşme riski taşıyor. Türkiye’de çölleşmeye sebep olan ise kurak, yarı kurak, yarı nemli arazilerinin bozulması. Aynı zamanda iklim değişikliği ve insan aktiviteleri de çölleşmenin sebepleri arasında yer alıyor. Dünyanın yüzde 30’u bugün çölleşme riski ile karşı karşıya iken özellikle Asya ve Avrupa ülkelerinde çölleşme ve kuraklık oranı son derece yüksek.