Borsa da yeni düzen belli oldu. Açığa satış işleminde yukarı adım kuralı ne demek?

TAKİP ET

Borsa da yeni düzene adım atılacağı duyuruldu. Açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının uygulanacağını söylenmesiyle herkes araştırmalara başladı. Borsada yukarı adım kuralı ne demek soruları ise hız kazandı. İşte açığa satışta yukarı adım kuralı hakkında merak edilenler detaylarıyla haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Borsa İstanbul'da yeni düzenlemeler açıklandı. Düşüşe geçen borsa üzerine beklenmeyen hamle geldi. Yeni hafta açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralı ile başladı. Bunun üzerine merakları artan vatandaş araştırmalara başladı. İşte detaylar..

BIST'ten yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Söz konusu paylarda 20/12/2021 tarihli seansta bir gün boyunca geçerli olmak üzere açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının (up-tick rule) uygulanması kararlaştırılmıştır.

Buna göre açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecektir.

Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması hâlinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecektir.

Açığa satışta yukarı adım kuralı - uptick kuralı nedir?

Açığa satış, satıcının elinde olmayan hisse senetlerini satıp, vade sonunda satışını gerçekleştirdikleri hisseleri satın alan kişiye teslim etmeleri işlemidir. Hisselerin düşüşe geçeceğine inanan yatırımcıların kullandığı bir taktiridir. İlgili hissenin fiyatının trendine bağlı olarak en son gerçekleşen işlem fiyatı düzeyinden yahut bu düzeyin bir adım üstündeki fiyatlardan yapılabilir.

Borsa istanbul yeniliği Borsa da yukarı adım kuralı nedir