Borsa devre kesici nedir? Borsa devre kesici neden uygulanmaktadır?

TAKİP ET

Borsa yatırımı yapan vatandaşlar devre kesici uygulamasının ne olduğunu merak ediyor. Bir nevi sigorta görevi gören, devre kesici uygulamasının detaylarını birçok vatandaş sorguluyor. Peki, borsa devre kesici nedir? Borsa devre kesici neden uygulanmaktadır?

Reklam
Reklam

Döviz fiyatlarındaki hareketlilik sonrası Borsa İstanbul'da işlem yapan yatırımcılar, “devre kesici” teriminin ne olduğunu merak ediyor. Bu kavramın ne olduğunu anlayamayan yatırımcılar devre kesicinin ne olduğunu araştırmaya başladı. 


Borsada devre kesici nedir? 

Devre kesici uygulaması, piyasayı kısa süreliğine durdurup yatırımcının gözlem yapmasına olanak sağlayan bir uygulamaktadır. Bunun dışında panik satışlarını, spekülatif atakları ve anormal dalgalanmaları da önlemektedir. 

Devre Kesici hakkında yapılabilecek en net açıklama, Borsa İstanbul tarafından yapıldı. Borsa İstanbul, paylaştığı videoda "Devre kesici, yatırımcıların belirlenen eşikleri aşan fiyat değişimlerinden olumsuz etkilenmemesi için piyasaya soluklanma imkanı sağlayan bir sigorta sistemidir." olduğuna dair bir ifadede bulundu. 

Hisse senetlerindeki alış ve satış işlemlerinin otobana benzetildiği videoda, "Devre Kesici" sistemi, trafiğin sıkıştığı durumlarda sıkışıklığını gidermek için Trafik görevlilerinin müdahale ederek koordinasyon sağlamasına benzetildi. Böylelikle hisse senetlerinde yaşanan spekülatif atakların önlendiği görüldü. 

borsada devre kesici borsada devre kesici nedir borsada devre kesici nasıl uygulanır devre kesici borsa borsa istanbul