Borsadan nasıl para kazanılır?

TAKİP ET

Borsa, sadece zenginlerin değil halkın da yatırım yapabildiği bir alan olduğu için çok fazla kişi borsaya girmektedir. Borsaya yeni girenler, yeterli deneyime sahip olamayanlar ve kendini geliştirmek isteyenler için haberimizde borsa hakkında aklınıza takılabilecek bütün konulardan bahsettik.

Reklam
Reklam

Borsanın tanımı

Döviz, tahvil veya her çeşit önemli ürünün alım satım işlemleriyle ilgilenenlerin devlet denetimi gözetini altında yaptıklara işe borsa denmektedir. Borsa, borçlanma, yatırım fonları, hisse senetleri gibi menkul değerler ve altın, petrol türevi ederi fazla olan ürünlerin alım satımlarının yapıldığı piyasadır. Borsa düzenli olarak denetlenmektedir. Piyasa adın armak için alım emri gerekmektedir. Bundan sonra satış emrinin gelmesi gerekmektedir. Bunları yapabilmemiz için hisse senetlerinin farklı yatırımcılar tarafından satışa sunulması gerekir. Dünyadaki en büyük hisse senedi bulunan borsalar: Nasdaq, Tokyo, Londra, New York ve Hong Kong.

 

Borsadan para kazanmanın yolu

Siz yapılan ödemeler yani kar miktarı, şirketlerin hisse senetlerinin ederidir. Senetlerin değerleri firmanın dönem için kazançlarına göre değişebilmektedir. Komple firma odaklı olduğu için yatırımcılar günlük olarak ne kadar kazanıp kazanamadıklarını bilemez. Gün içerisinde sayıları binleri geçen kişiler, borsa hakkında bilgiler vermektedir. Borsa konusunda acemiyseniz borsa hakkında bilgili olan kişilerin yorumlarını dikkate alabilirsiniz. 

 

Borsada nasıl oynanılır?

Borsada şirketlerin hisse senetleri üzerinde işlem gerçekleştirerek kazanç sağlanabiliyor. Ancak bu durum her zaman böyle olmuyor. Tecrübeli ve borsa hakkında bilgili olan kişiler ne zaman ne yapmaları gerektiğini bilmektedir. Doğru adımlar atarak kazançlarını arttırırlar. Borsa konusunda birkaç tüyoyu sizler için derledik.

    Kendiniz için belirlediğiniz hedefin uzun vadeli olursa kazancınız daha yüksek olacaktır. 

    Yayırım yaparken gelir durumuzunu göz önünde bulundurun. 

    Ne için yatırım yapacağınıza karar verin. Alacağınız risklerin farkında olun. 

    Aynı gün içerisinde yaşanan dalgalanmalar sebebiyle hemen moralinizi bozmayın. Sürekli olarak borsayı takip etmeyin.

    Düşüş yaşandığı an paranızı çekmeyin. Borsa uzun vadede kazanç sağlamaktadır. 

    Senetler düştüğünde alıcı olun, senetler yükseldiğinde satıcı olun. 

 

Hisse senedi alırken dikkat etmeniz gerekenler

Yatırım yapmak için nereden başlamanız gerektiğine karar verin. Güvendiğiniz şirketlere yatırım yapın. 

Hisse senetlerinin fiyatlarını araştırın. Fiyat/kazanç oranlarına dikkat edin. Şirketleri birbirleriyle karşılaştırın. 

Günlük olarak yaşanan değişimlere aldanmayın. 

Bir anda popüler olan şirketlere temkinli yaklaşın. 

Dikkatinizi çeken şirketleri daha dikkatli inceleyin. 

Seçtiğiniz şirketlerin borç durumlarını araştırın. Daha fazla borcu olan şirketlerin hisse senetleri gün içinde daha fazla değişikliğe uğrar. 

 

Borsada günlük al sat yapmak

Borsaya katılan kişiler günlük olarak al sat yaparak kazanç yapmak istemektedir. Günlük olarak para kazanabilmek için borsa konusunda tecrübeli olmak gerekmektedir. Borsa konusunda yeterli tecrübeniz yoksa günlük al sat işlemleri yapmamanız tavsiye edilir. Borsada günlük kazanç aslında risklidir. Fakat piyasa konusunda uzman kişiler iyi kazançlar sağlayabilmektedir. Borsa uzun vadeli kazanç her zaman günlük kazançtan daha kârlıdır. Sabırlı olmalısınız. 

 

Borsadan para kazanmanın etkili yolları

Borsada para kazanmak disiplin işidir. 

Borsa hakkında bilgi almak için kitaplar ve makaleler okuyun. 

Borsa dünyasında bulunan bono, tahvil, varant gibi seçenekler hakkında da bilgi sahibi olun. 

Piyasayı düzenli bir şekilde takip edin. 

Ülkenizinin ve başka ülkelerin piyasalarını takip edin. 

Küçük adınlar atın. 

Sürekli olarak işlem gerçekleştirmeyin. 

Tepe ve dip noktalarında hemen alım satım yapmayın. Dip daha da düşüş yaşayabilir. 

 

Borsa sayesinde zengin olan isimler

Dünya genelinde borsa yatırımları sayesinde zengin olmuş birçok isim vardır. Aşağıda yer alan isimleri araştırarak zamanında nasıl hamleler yaptıklarına dikkat edebilirsiniz. 

Warren Buffret

Benjamin Graham

George Soros

John Templeton

Peter Lynch

Philip Fisher

Bill Gross

 

Borsayı takip ederken kullanabileceğiz uygulamalar

Foreks-Canlı Borsa, Döviz Kurları ve Altın,

Borsa (QSC),

OKEx,

BtvTurk,

Investing Borsa, Döviz, Hisse Portföy ve Haberler,

MYNET Finans Borsa Döviz Altın,

Garanti BBVA e-trade ve Garanti FX Trader,

TEB Pratik Borsa,

Yapı Kredi Borsacepte.

 

Borsa konusunda yanlış bilinenler ve doğruları

Borsanın sadece zenginler tarafından kullanıldığı gibi bir algı mevcut. Bu tamamen yanlıştır. Borsa tamamen halka açıktır. 

Borsa ve kumar oynamanın aynı olduğu sanılmaktadır. Hisse senedi mantığı kumardan tamamen farklıdır. 

Sürekli yükselen hisselerin dibe vuracağı söylenmektedir. Eğer hisse mükemmel kişiler taradından kontrol ediliyorsa yükseliş daimi olabilir. 

Değer kaybeden hisselerin tepeye ulaşacağını söylenmektedir. Düşük fiyatlarla hisse senetlerine sahip olmak size güzel kazanç sağlamaz. Güvenilir şirketlerden de uygun fiyatlara hisse senedi alınabilmektedir. 

Borsa hakkında az bir bilginin yeterli olacağı düşünülmektedir. Bu tamamen yanlıştır. Borsa her anlamda emek isteyen bir alandır. Borsa konusunda sürekli okumalı, gündemi takip etmeli ve kendinizi sürekli olarak geliştirmelisiniz. Borsa konusunda her şeyi araştırıp öğrenmelisiniz. Ne kadar deneyim kazanırsanız bu sizin için o kadar iyi olacaktır. 

 

Borsa sayesinde para kazanmak haram mıdır?

İslam dinine göre helal bir yöntemle ticari merkez sahibi olmak veya ortaklık yapmak, düzenlenmiş ve onaylanmış senetlerden satın alım işlemi yapmak sakıncalı değildir. Borsa ve kumar birbirinden farklıdır. Borsa da haksız kazanç elde edilmez. Hile dönmez. Borsa aracılığıyla para kazanmak haram değildir.

borsadan para kazanmak borsadan para kazanmak haram mı borsadan para kazanma taktikleri borsadan para kazanmak 2022 borsadan para kazanmak haram mı diyanet