Boş ve özel plaka sorgulama işlemleri için yöntemler

TAKİP ET

Özellikle de yeni araba alanlar plakalarının kendilerine özel sayılardan ve harflerden oluşmasını arzu ediyorlar. Bunun içinde yapılması gereken bazı işlemler var. Peki boş ve özel plaka sorgulama işlemleri nasıl yapılır? İşte konuya ilişkin detaylar...

Reklam
Reklam

Yeni araç alan vatandaşlar ya da plakalarını değiştirip kendilerine özel bir plaka almak isteyen vatandaşlar bu işlemin nasıl yapıldığını merak ediyor. Plakalarında anlamlı sayı ve harflerin bulunmasını isteyen kişiler özel plaka sorgulamanın nasıl yapılacağını araştırıyor. Lakin kişilerin karar verdiği plakalar bazen başkalarının plakaları ile aynı olabiliyor. İşte bu noktada yapılması gereken bazı işlemler var. Bizde bu haberimizde konuya ilişkin detayları paylaştık. İşte konuya ilişkin detaylar…
Siz de anlamlı bir plakanız olmasını istiyorsanız, size özel rakamları ya da harfleri kullanmak istiyorsanız özel plaka sahibi olabilirsiniz. Lakin öncelikle istediğiniz plakanın boş olup olmadığını öğrenmelisiniz. Bunu yapmanın birkaç yolu var. Bu yollara haberimizden ulaşabilirsiniz.
EGM özel plaka sorgulama
Arabaları için özel plaka almak isteyen kişiler öncelikle Emniyet Genel Müdürlüğü özel plaka sorgulama yöntemiyle boşta olan plakaları öğrenebilirler. Kişiler yaşadıkları şehirlere göre şehrin Trafik Tescil şube müdürlüğüne gidip boş plaka sorgulaması da yapabilirler. Bahsettiğimiz bu yöntem öbürlerine göre daha kolaydır aynı zamanda ücretsizdir. Lakin bazı şehirlerde bu yöntem kullanılmamaktadır. Eğer ki siz de bu şehirlerden birinde yaşıyorsanız Trafik Tescil işlemleri ile telefonla iletişime geçebilirsiniz.
Boş ve özel plaka sorgulama işlemi için örnek linkler aşağıda yer almaktadır;
Eskişehir: https://onlineislemler.egm.gov.tr/eskisehir/Sayfalar/plakatahsis.aspx
Ankara: https://onlineislemler.egm.gov.tr/ankara/Sayfalar/plakatahsis.aspx
SMS ile özel plaka sorgulama
Araçları için özel plaka sahibi olmak isteyen kişiler bu işlemi SMS üzerinden de yapabilirler. SMS ile özel plaka sorgulama işlemi basit bir işlemdir. Lakin bu işlem her yapıldığında belli miktar bir ücret alınmaktadır. SMS yolu ile boş plakaları öğrenebilmek için 5664’e SMS gönderilmektedir. Almak istediğiniz plakayı mesaj kısmına yazarak plaka hakkında bilgi hasar kaydı ceza konularına ulaşabilirsiniz. Eğer mesajınıza cevap gelmez ise bu plakanın boş olduğu anlamına gelir nokta yani plakayı alabilirsiniz.
Boş plaka tahsis işlemi
Araçlarına özel plaka taktırmak isteyen kişiler plaka sorgulamalarını bitirdikten sonra boş plaka tahsis işlemi sürecine başlamalıdır. Laka tahsis işlemleri yeni araba alırken farklı, plaka değişikliği yapılırken farklı, İl dışından gelen araçlar için farklıdır. Bunların yanı sıra sıfır araç alan vatandaş Trafik Tescil bürosuna giderek Trafik Tescil işlemini yaptırmalıdır. Erkek ikisi farklı şeritten tahsis işlemi yapılacaksa randevu almalıdır. Plaka değişikliği işlem için kişinin başvuru belgesi, vergi ilişkinin kesildiğine dair belge, trafik sigortası aslı, eski tescil kaydı, trafik belgesi ve eski plaka ve araç nakil dosyası olmalıdır. Boş plaka tahsis işlemi yeni sistem kapsamında internet aracılığı ile 24 saat içinde alınabilir.

 

boşplakasorgulama özelplakasorgulama plaka