Boşanma davası için gerekli evraklar nelerdir?

TAKİP ET

Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olarak iki şekilde yürütülmektedir. Boşanma davası açabilmek için bazı belgeler gerekmektedir. Peki, boşanma davası için gerekli evraklar nelerdir? İşte detaylar.

Reklam
Reklam

Boşanma davaları, anlaşmalı ve çekişmeli olarak yürütülmektedir. Anlaşmalı davalarda iki tarafta her konuda anlaşarak, ortak bir karar sonucu boşanır. İki tarafında da boşanmak istemesi halinde tek celse de boşanabilirler. Anlaşmalı boşanmalarda daha önceden hazırlanması gereken bir boşanma protokolü bulunmaktadır. Çekişmeli davalarda ise iki taraf anlaşamaz ve mahkeme yoluyla haklarını ararlar. 

Boşanmak için gerekli evraklar nelerdir?
Çekişmeli boşanma davalarında, davacı taraf boşanma nedenini net bir şekilde belirtmeli ve delillerle ispatlamalıdır. Çekişmeli boşanma davalarında evlilik birliğini temelden sarsan bir neden olması gerekir. Örneğin eşi tarafından aldatılan bireyin boşanmak istemesi durumunda bunu delillerle ispat etmesi gerekir. Boşanma nedeni birden fazla da olabilir.
Boşanma nedenleri Medeni Kanun’da düzenlenmiştir. Boşanma nedenleri özel ve genel nedenler olabilir. Boşanmanın özel nedenleri ispatlandığı durumda kesin olarak boşanmak mümkün olacaktır. 
Medeni kanuna göre özel boşanma nedenleri şunlardır:
-Hayata kast edilmesi,
-Aldatma veya zina,
-Onur kırıcı davranış,
-Haysiyetsiz hayat sürülmesi,
-Küçük düşürücü suçlar işlenmesi,
-Kötü muamele ile karşılaşılması.
Boşanma nedenleri içerisinde aşırı kıskançlık, cimrilik, aile bireylerine kötü muameleye kadar birçok beden yer almaktadır. Bu durumların evliliği temelden sarması halinde boşanma gerçekleştirilebilir. 

Boşanma davası nasıl açılır?
Boşanma davaları, alanında tecrübeli avukatlar ile yürütülür. Avukat, boşanmak için gerekli olan belgelerle birlikte ek dosyaları hazırlar. Anlaşmalı boşanma olacaksa bunun için gerekli belgeler hazırlanır ve buna ek olarak anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanması gerekir.
Boşanma davaları için gerekli evraklar şunlardır:
-Kimlik ya da pasaport,
-Boşanma için gerekli dava dilekçesi,
-Dava dilekçesini destekleyen belgeler ve deliller,
-Avukat vekaletnamesi
Boşanma davalarında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de deliller ve tanıklardır. Deliller içerisinde darp raporu, telefon dökümleri, kredi kartı dökümleri ya da fotoğraflar olabilir. 
 

boşanmak için gerekli belgeler boşanma davası