Bu diyet ipuçları kanser tedavisinde size yardımcı olabilir

TAKİP ET

Diyetiniz kanser geliştirme riskini azaltmada önemli bir rol oynar. Aynı şekilde, kanser tedavisi görüyorsanız veya kanserden iyileşiyorsanız, sağlıklı gıdaları doldurmak önemlidir. İşte kanser büyümesini yavaşlatabilen ve tedavinin bazı yan etkilerini azaltabilen sağlığı geliştirici bileşikler içeren bazı meyveler.

Reklam
Reklam

Kalyan, Fortis Hastanesi, Diyetisyen Shweta Mahadik, kanser tedaviniz sırasında size yardımcı olan meyveleri ve tedaviye yanıtınızı iyileştirmeye yönelik ipuçlarını listeler:

Elmalar

Elmalar, tümü önemli antioksidanlar olan kersetin, kateşin, floridzin ve klorojenik asit dahil olmak üzere çeşitli fitokimyasallar içerir. Elmalar, kanserle savaşan savunmayı güçlendirmek için bağırsak mikropları ile çalışan iyi bir diyet lifi ve polifenol bileşikleri kaynağıdır. Birçok çalışma, elma tüketiminin östrojen reseptörü riskini, yani meme kanserinin negatif formunu azalttığını buldu.

Portakallar

Bazı turunçgiller, özellikle mandalina ve portakallar, anti-anjiyogenik ve anti-tümör aktiviteye sahiptir. Her gün narenciye tüketen bireylerin akciğer kanseri, kolorektal kanser ve mide kanseri gibi bazı kanserlere yakalanma riskinin daha düşük olduğu belirtilmektedir. Narenciye meyvelerinde bol miktarda bulunan iki flavonoid, tümörlerin büyümesini ve yayılmasını engellediği gösterilen nobiletin ve askorbik asittir (C vitamini).

Kızılcık

Kızılcık, ursolik asit ve proantosiyanidinler içerir. Düzenli olarak kızılcık özü tüketimi meme kanseri, kolon kanseri, rahim ağzı kanseri, glioblastoma, lösemi, akciğer kanseri, melanom, ağız boşluğu kanseri, prostat kanseri ve böbrek kanseri hücre dizilerinin büyümesini engeller.

Çilek

Meyveler A, C, E vitaminleri, karotenoidler, folat, kalsiyum, selenyum, basit ve kompleks fenoller ve fitosteroller gibi birçok besin açısından zengin bir kaynaktır. Antosiyanositler ve resveratrol, yaban mersini içinde bulunan en aktif antioksidanlardan biridir. Bu antioksidanlar, radikal süpürücü aktivite, faz II detoksifiye edici enzimlerin aktivasyonu ve hücrelerin proliferasyonunu ve iltihaplanmasını azaltan anti-kanser etkilerine sahiptir. Kırmızı üzümün kabuğunda da bulunan resveratrolün sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Ayrıca anti-enflamasyon gibi kemoterapötik özellikler gösterir.

Kanser Tedavisi Yanıtınızı İyileştirin

İştah Kaybı

- Günde beş veya altı küçük öğün yiyin.

-  İştahınız en güçlüyken yüksek proteinli diyete başlayın.

-  En sevdiğiniz yüksek kalorili yiyecek ve içecekleri kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde tutun.

-  İştahınızı canlandırmaya yardımcı olmak için olabildiğince fiziksel olarak aktif olmaya çalışın.

Mide bulantısı ve kusma

- Küçük ve sık öğünler yiyin.

-  Oda sıcaklığında veya daha soğukta yemek yemek ve berrak sıvıları yudumlamak daha kolay tolere edilebilir.

- Yağlı, yağlı, baharatlı veya aşırı tatlı yiyeceklerden kaçının.

- Ağır kokulu yiyeceklerden kaçının.

- İçecekleri öğünlerle değil öğün aralarında yudumlayın.

- Kusmak için, kusma kontrol altına alınana kadar yemek yemekten kaçının, ardından et suyu veya kızılcık suyu gibi az miktarda berrak sıvı içmeyi deneyin. Ayrıca ekmek, khakra veya kraker gibi sade yiyecekleri kemirmek de faydalı olabilir.

Tükenmişlik

- Bol sıvı tüketmeye çalışın. Susuz kalmak yorgunluğu daha da kötüleştirebilir. Sıvıları başka bir tıbbi durum için kısıtlamanız önerilmedikçe, her gün en az sekiz bardak nemlendirici sıvı almayı hedefleyin. Nemlendirici sıvılar su, meyve suları, et suyu, çorba, smoothie'leri içerir.

İshal

- Su, meyve suları, çorba suyu, limonlu su, limonlu siyah çay gibi sıvıları bol miktarda için.

- Az miktarda yumuşak, yumuşak yiyecekler yiyin.

- Muz, elma ve yulaf gibi suda çözünen yiyecekleri beslenmemize dahil edin.

C vitamini açısından zengin bazı meyveleri yemek, özellikle kanser tedavisi sırasında ve sonrasında sağlığınızı önemli ölçüde iyileştirebilir. Birçok meyve, kanser hücrelerinin büyümesiyle savaşmaya yardımcı olacak antioksidanlar sağlar ve hatta tedavinin belirli yan etkilerini hafifletmeye yardımcı olmak için başka sağlık yararları da sunabilir. Bu sağlıklı meyvelerin sebze ve baklagiller (fasulye) içeren çok yönlü bir diyetle birlikte tadını çıkarmak, tam buğday, yulaf/yulaf ezmesi, çavdar, arpa, kahverengi pirinç, darı vb. içeren iyi tam tahıl seçenekleri, başlamanıza yardımcı olabilir.