Bu faydalı ipuçları ile cep telefonunuzu temizleyin

TAKİP ET

Ortalama bir Amerikalının günde beş saatten fazla cep telefonu kullandığı tahmin ediliyor. Bu cihazların can damarımız haline gelmesi ve bizi ailemize, arkadaşlarımıza ve çevremizdeki dünyaya bağlaması şaşırtıcı değil. Ancak tüm telefon görüşmelerinden, kedi videolarından, beğenilerinden, paylaşımlarından ve ara sıra efsanevi yaratık yakalamalarından sonra, cep telefonunuzun gün boyunca ne kadar kirli olduğunu hiç düşündünüz mü? Cevap sizi şaşırtabilir.

Reklam
Reklam

Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, bir grup lise öğrencisine ait olan 27 telefonda 17.000'den fazla bakteri geni kopyası keşfedildi. Eee! Bir günde kaç yere gittiğimizi ve telefonlarımızı kaç kez kapattığımızı düşünürsek, büyük olasılıkla kapsandıklarına şüphe yok. Aslında, cep telefonlarının klozet kapağından daha fazla mikrop barındırdığı rapor edilmiştir. Tam olarak yedi kat daha fazla.
Cep telefonlarında bulunabilen bakterilerden bazıları şunlardır:
MRSA .
E. koli .
Strep .
Kalıp .
C. fark
Cep telefonunuzu düzenli olarak temizlemediyseniz, şimdi yapmaya başlamak isteyeceğinizden oldukça eminiz. Aile hekimliği doktoru Dan Allan'a göre, bakteriler yüzeylerde saatlerce, günlerce hatta haftalarca kalabilir. Dr. Allan, telefonunuzda nelerin kalabileceği konusunda size daha iyi bir fikir vermek için E. coli'nin saatlerce, hatta tüm gün hayatta kalabileceğini, salmonella ve kampilobakterin ise yaklaşık dört saat yaşayabildiğini söylüyor. Hepatit A ve C. diff bakterileri aylarca hayatta kalabilir ve MRSA veya staph haftalarca sürebilir. Koronavirüse gelince, Dr. Allan virüsün yüzeylerde birkaç gün yaşayabileceğini söylüyor.
"E. coli, salmonella, campylobacter ve C. diff, ishale neden olabilir ve banyodayken ellerinizi düzgün yıkamadıktan sonra telefonunuzu tutarsanız oluşabilir. Ya da pek çok gencin banyoda telefonu kullanması," diye açıklıyor Dr. Allan.
Telefonunuzu düzenli olarak temizlemek, mikropların yayılmasını önlemek için yapabileceğiniz en akıllıca şeylerden biridir. Bunu düşün. Ellerini çok yıkıyorsun. Ama bakteri kaplı bir telefon kullanıyorsanız bu ne işe yarar? Telefonunuzu rutin olarak temizleyerek, bu mikropları arkadaşlarınıza, ailenize ve hatta iş arkadaşlarınıza bulaştırma olasılığını azaltabilirsiniz.
Şimdi nedenini ele aldığımıza göre, nasılını ele alacağız. İşte telefonunuzu temizlemek için bazı yararlı ipuçları.

Telefonunuzu doğru şekilde nasıl temizlersiniz?

Başlamak için, telefonunuza dezenfektan püskürtmeyin. Bu bir hayır-hayır. Ekrana ve telefonun ekranı ve dahili bileşenleri korumak için tasarlanmış koruyucu kabuğuna, bağlantı noktalarına ve kaplamalarına zarar verebilirsiniz. Güvende olmak için, herhangi bir temizlik sorununu önlemek için başlamadan önce daima kullanıcı kılavuzuna veya üreticinin web sitesine bakın. Örneğin, Apple ürünleri için temizleme talimatlarını burada bulabilirsiniz.
Telefonunuzu kapatın ve kılıfı çıkarın
Temizlemeye başlamaya hazır olduğunuzda, telefonunuzu temizlemek için kullanılabilecek, aşındırıcı olmayan bir temizleme bezi veya mendil alın (bu mendillerde genellikle %70 izopropil alkol bulunur). Telefon dostu temizlik bezleriniz yoksa ½ su bardağı saf su ve ½ su bardağı izopropil alkol, yani %70'lik bir temizleme solüsyonu yapabilirsiniz. Çözeltiyi bir sprey şişesine koyun ve kullanmadan önce şişeyi sallayın.
Sadece silin
Temizleme solüsyonunu karıştırdıktan sonra telefonunuza püskürtmeyin. Bunun yerine, havlunuzu solüsyonla hafifçe buğulayın. Havlunun (veya temizleme bezinin) ıslanmaması gerektiğini, aksi takdirde telefonunuzu mahvedeceğinizi unutmayın. Havluyu alın ve telefonunuzun önünü ve arkasını nazikçe silin. Telefonunuzu yaklaşık 15 dakika kurumaya bırakın ve ardından kılıfına geri koyun.
Kasanızı temizleyin
Temiz bir telefon temiz bir evi hak eder. Böylece telefonunuz kururken kasanızı derinlemesine temizleyebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınız malzemeye bağlı olacaktır.
Sert plastik telefon kılıfları
Sert plastik bir telefon kılıfını bir mendil veya daha önce bahsedilen alkollü su solüsyonuyla temizleyebilirsiniz. Kamera ve düğmeler için herhangi bir açıklığa girmek için üzerinde solüsyon bulunan bir pamuklu çubuk kullanın (yine, çubuğun ıslanmadığından emin olun) . İşiniz bittiğinde kılıfın tamamen kurumasını bekleyin ve telefonunuzu yeniden takın.
Silikon telefon kılıfları
Silikon kılıflar dayanıklıdır ve suya daldırılmaya dayanabilir. Silikon telefon kılıfınızı temizlemek için biraz bulaşık deterjanını ılık suyla karıştırın ve iç, dış ve dokulu kenarları temizlemek için yumuşak bir havlu kullanın. Kılıfı iyice durulayın ve telefonunuzu tekrar yerine koymadan önce tamamen kurumasını bekleyin. Temizlikler arasında kasayı bir temizlik bezi veya yukarıda bahsedilen alkollü su solüsyonu ile silebilirsiniz.
Lüks telefon kılıfları
Deri veya başka bir yüksek kaliteli malzemeden yapılmış bir çantanız varsa, temizlerken üreticinin talimatlarını takip etmek isteyeceksiniz. Bu malzemeler, onlar için özel olarak formüle edilmiş temizleyiciler gerektirebilir.
Telefon aksesuarlarınızı temizlemeyi unutmayın
Kulaklıklarınız, şarj cihazınız ve telefon standınız her gün egzersiz yapar, bu yüzden onları telefon temizleme rutininizin dışında bırakmayın. Bunları silmek için alkollü su solüsyonunuzla hafifçe buğulanmış bir mendil veya havlu kullanabilirsiniz. Tekrar kullanmadan önce tamamen kuru olduklarından emin olun.

Telefonunuzu ne sıklıkla temizlemelisiniz?

Dr. Allan, kontaminasyona maruz kalmış olabileceğini düşünüyorsanız, telefonunuzu her gün veya daha fazla silmenizi önerir. Buna ek olarak, gün boyunca temas ettiğiniz tüm yüzeyleri ve nesneleri – tezgahlar, kapı kolları, buzdolabı kolları, uzaktan kumandalar, bilgisayar klavyeniz ve hatta anahtarlarınız – rutin olarak temizlemenizi önerir.
Ve yine mikropların yayılmasını önlemek, uygun el hijyeni ile başlar. El dezenfektanı şu anda talep olsa da, sabun ve su hala daha etkili. Dr. Allan, "El yıkama her zaman el dezenfektanından daha iyidir - belirli enfeksiyonlar (norovirüs gibi) el dezenfektanı tarafından öldürülmez ve yıkanmaları gerekir" diyor.