Bu meyve obezite ve diyabet riskini en aza indiriyor

TAKİP ET

Meyvelerin size bir ton sağlık faydası sağladığını zaten biliyoruz. Ancak, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ortalama bir insanın bunlardan yeterince yemediğini bilmek sizi şaşırtabilir. Sebzelerle olduğu kadar meyvelerle de dolu bir yaşam tarzı kilo kaybına, kemik sağlığına, iltihaplanmaya ve çok daha fazlasına yol açabilir, bu nedenle günde en azından önerilen iki porsiyonu yemeniz önemlidir.

Reklam
Reklam

Meyvelerin yaşam tarzınıza dahil edilmesi ne kadar sağlıklı olursa olsun, bu keşif sizi diyetinizi daha fazla değiştirmeye ikna edebilir. Food Research International dergisinin Temmuz 2022 sayısında yayınlanan yeni araştırmaya göre, polifenollerde yüksek meyveler diyabet ve obezite riskini azaltabilir. Araştırmacılar aynı şeyin polifenollerde yüksek sebzeler için de geçerli olduğunu buldu.

Polifenoller vücutta antioksidan görevi gören faydalı bitki bileşikleridir. Vücudun dokularını oksidatif strese ve kanser, koroner kalp hastalığı ve iltihaplanma gibi ilgili hastalıklara karşı koruduğu bilinmektedir.

Araştırma, Çin Tarım Üniversitesi Gıda Bilimi ve Beslenme Mühendisliği Fakültesi ile HebeiMedical Üniversitesi Beslenme ve Hijyen Bölümü tarafından devam eden bir çalışmadır.

Araştırmacılara göre, polifenoller diyetlerde yaygın olarak bulunur ve tip 2 diyabet ve obezite dahil olmak üzere bazı kronik metabolik hastalıklar üzerinde dirençli etkilere sahiptir.

Araştırmada araştırmacılar, meyve ve sebzelerdeki polifenollerin hem tip 2 diyabet hem de obezite riskini azaltmadaki etkilerini araştırdı. Oksidatif stresi azaltmanın yanı sıra polifenollerin tip 2 diyabet ve obezite arasındaki ilişkide önemli bir rol oynadığını bulmuşlardır.

Polifenoller, leptin gibi açlık hormonlarının düzenlenmesinde rol oynar, yani "doydum" hormonu. Açlığı bastırarak, polifenol bakımından zengin gıdalar yemek, gıda alımını azaltmaya yardımcı olabilir, böylece obezite riskinizi azaltabilir. Bu bitki bileşikleri aynı zamanda yağ metabolizması yolunuzun bir parçasıdır ve yağ asidi oksidasyonu yoluyla yağın parçalanmasına yardımcı olur.

Çalışma, polifenol yemek, obeziteyi iyileştirerek tip 2 diyabet riskini de azaltabilir.

Birçoğumuz obeziteyi sadece kilo alımına kadar basitleştirirken, kronik hastalık bundan çok daha fazlasıdır; sadece kilonuzu etkilemekle kalmaz, ayrıca sizi ek metabolik hastalıklar geliştirme riskine sokar. Obezite, insülin direncine neden olan düşük dereceli kronik bir enflamasyondur ve insülin direnci, tip 2 diyabet gelişimine yol açabilir. Obezite ve diyabet arasındaki bu yakın bağ, araştırmacıların polifenol alımının her iki hastalık riskini de düşürmeyi destekleyebileceğini özetlemelerinin nedenidir.

Polifenollerde yüksek meyve ve sebzeler

Diyabet ve obezite riskini azaltmaya yardımcı olabilecek polifenolleri yüksek meyveleri seçmek istiyorsanız, bir sonraki bakkal koşunuzda kendinizi bunları alırken bulun:

Yaban mersini

Siyah üzüm

Böğürtlenler

Chokeberry

Mürver Ağacı meyvesi

Elmalar