Buğday fiyatları yüzyılın rekorunu kırdı!

TAKİP ET

Buğday fiyatları Ukrayna ve Rusya arasında çıkan savaş halinden dolayı rekora imza attı. Rusya 'nın Ukrayna 'ya savaş hali ilan ederek saldırması ile birlikte küresel arz miktarına zarar verebileceği endişesi olduğundan dolayı buğday fiyatlarında da artışlar başladı. Buğdayın fiyatları 13 seneden itibaren bugüne kadar ki en yüksek fiyat miktarına ulaşmış oldu.

Reklam
Reklam

Ukrayna ve Rusya arasında başlayan savaş hali, buğday fiyatlarına da anında etki etti ve zamanının en yüksek fiyatı olarak rekora imzasını attı. Buğday fiyatlarında medana gelen bu artış gün geçtikçe de devam etmektedir.
Rusya ile Ukrayna tarımsal ürün ihracatında çok önemli bir rol üstlenmektedirler. Bu yüzden de iki ülke arasında çıkan savaşın küresel ticareti de olumsuz yönde etkileyecek endişesi sürmektedir. Küresel buğday ticaretinin 3 / 1 'inden fazlasını ise bu iki ülke karşılamaktadır. 
Sydney 'deki Rabobank 'ta analist olarak görev yapan Dennis Voznesenski ise konu ile ilgili olarak almış olduğu bir notunda Rusya ile Ukrayna arasında meydana gelen çatışma halinin çok geniş çapta etkilere sebep olacağını belirterek '' geniş ölçekli bir çatışma hali hem artan maliyetler hem de ulaşımda sıkıntı yaratmasından dolayı bölge ihracatını en azından kısa vadeli olarak durma noktasına getirebilir '' şeklinde konuştu. 
Rusya 'nın Ukrayna 'ya karşı yapmış olduğu işgal hareketi henüz çok yeni olmasına rağmen şimdiden tarım sektöründe birtakım sıkıntıların yaşanmasına sebep oldu. Bunge gibi önde gelen bazı gıda ile tarım şirketleri de bölgedeki faaliyetlerine bir süreliğine ara vermek zorunda kaldılar.
Chicago 'da gösterge buğday kontratı ise % 2,8 oranında artış gösterdi ve bushel başına 9,6075 Dolar ile Haziran 2008 yılından itibaren en yüksek seviyesine ulaştı. Fiyatlar sonra da % 0,7 oranında artarak 9,4125 Dolar üzerinden işlem görmeye başladı.
Mısır fiyatları ise % 0,5 oranında artışa geçti ve 7,050 Dolardan işlem görmeye başladı. Soya fasulyesi fiyatlarında ise % 0,8 oranında artış yaşandı.

buğday fiyatları rekor kırdı Rusya ve Ukrayna krizi buğdayı etkiledi buğdayda yüzyılın rekoru Rusya ve Ukrayna savaşı Rusya ve Ukrayna savaşı buğday fiyatlarını etkiledi