Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği para kazandırır mı? Büyükbaş hayvancılık karlı bir iş mi?

TAKİP ET

Hayvancılığın giderek azalması üzerine devlet tarafından desteklerde arttı. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığa devlet tarafından sağlanan destekler sektöre olan ilgiyi de arttırmaktadır. En karlı mesleklerden biri olan hayvancılığa da son zamanlarda ilgi artmıştır. Peki, büyükbaş besicilik para kazandırır mı? Besicilik mi karlı sütçülük mü? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde.

Reklam
Reklam

Son zamanların en karlı mesleklerinden olan besicilik merak edenlerde tarafından araştırılıyor. Besicilik yaparak para kazanmayı düşünenler için karlı bir yatırım olacaktır. Çok zor olmaması da mesleğe olan ilgiyi artırmaktadır. Peki, büyükbaş besicilik para kazandırır mı? Besicilik mi karlı sütçülük mü? İşte merak edilen tüm soruların yanıtları haberimizde

Sıfırdan Büyükbaş Hayvancılık Besicilik Yapmak Para Kazandırır mı? 

Büyükbaş Hayvancılık- Besicilik yapmak isteyen birçok kişi bu mesleği araştırmaktadır. Devlet bu işi yapmak isteyenlere de birçok destek sunmaktadır. Devlet tarafından sağlanan faizsiz ve uzun vadeli krediler ile birlikte bu alandaki yapılan teknolojik gelişmelerle sektöre pek çok avantaj sağlanmaktadır. Deneyimsiz bir kişi bile çok kolay bir şekilde sektöre girebilmektedir. Sektörün bu işi rahatlıkla yapabilmesi büyükbaş hayvan yetiştiriciliğini cazip hale getirmiştir. Bunun yanında sığır yetiştiriciliğinin geleceğin en karlı mesleklerinden biri olduğu yönündeki fikirler de girişimciler için karlı bir yatırım kapısı olarak görülmektedir. Bugünün ve geleceğimizin en çok ihtiyaç duyulan işlerden biri olan besicilik kazançlar, çalışma sistemi, açısında cezbeden bir meslektir.

2022 Sıfırdan Büyükbaş Hayvancılık Nedir?

Hayvancılıktan para kazanmak isteyen kişiler öncelikle bu alan içerisinde hangi sektörü seçeceğine karar vermelidir.  Çünkü büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin alt dalları bulunmaktadır. Büyükbaş denilince akla sığır, manda, at, eşek ve katır gelmektedir. Bu sektöre girmeden önce, hangi alana genişlemek istediğinize karar vermeli ve bu alan hakkında daha fazla bilgi edinmelisiniz

Örnek vermek gerekirse, sığır yetiştiriciliğine başlatmaya karar verdiniz. Besi sığırı veya süt sığırı yetiştiricisi mi olacaksınız? Gibi sektörü iyi araştırarak düzgün ve geleceğe yönelik bir plan belirleyerek kendinize bir yol çizmelisiniz. Aksi takdirde hayal kırıklığı da yaşayabilirsiniz. 

Büyükbaş Hayvancılık Yapmak İstiyorum

Öncelikle bu işe girmeden bu iş alanı araştırarak avantaj ve dezavantajlarınızı bilmeniz gerekmektedir. Önce bir iş planı geliştirmeniz gerekir. Tabii bu iş planını yapmadan önce sektörü tanımanız gerektiğini bir kez daha vurgulamak gerekir. İnternette konu ile ilgili bulabileceğiniz her türlü kaynağı kullanmak, kendinize notlar almak ve daha fazla düşünebileceğiniz yöntemlere bakmak için bir kenara yazmak sizin için kolaylık olacaktır. 

2022 Besicilik mi Sütçülük mü Karlı? 

Süt hayvancılığının veya süt inekçiliğinin karlı bir iş olduğu bilinmektedir. Fakat bu kar sizin işletmenize verdiğiniz özene göre artmaktadır. Yeterli miktarda süt hayvancılığı yapmak için yetiştireceğiniz hayvanın cinsinden inşa edeceğiniz barınağın koşullarına, sağlık kontrollerinden kullanacağınız yiyeceklere kadar pek çok detayı göz önünde bulundurmanız gerekir. Hayvanlar için etrafta uygun bir otlak alanı olup olmaması, satın aldığınız inekten kaç kilogram süt alabileceğiniz, kullanacağınız ekipmanlarınız gibi konular ince ince düşünülmelidir. Bunlardan birini bile göz ardı ederseniz sığırlarınızın süt miktarı azalma olabilir, hastalık ve ölüm gibi sonuçlarla da karşılaşabilirsiniz. Böylece gelirinizde otomatik olarak düşüş yaşanacaktır.

Besicilik Para Kazandırır mı? 

Ülkemizde yaşayanların çoğu, hayvancılığı tarım arazilerine ek olarak bir gelir kaynağı olarak görmektedir. Amacınız sadece kar etmek olamamalıdır bu şekilde düşünüyorsanız bu fikirden uzak durmak gerekmektedir. Aynı şekilde çoğu Avrupa ülkesinde tarım arazilerinin % 70’i hayvanların gıda ve otlak ihtiyaçları için kullanılmaktadır ve ülkemizde bu oran % 15-20’ye düşmektedir. Bu noktaları dikkate alır ve doğru kararlar verirseniz, süt ürünleri işinden yeterince para kazanabilirsiniz. 

Büyükbaş Besicilik Ne Kadar Para Kazandırır?

Besicilik maliyeti sütçülük maliyetine göre daha düşüktür. Küçük sığırları satın alıp uygun şekilde beslemek ve yeterli ağırlığa ulaştıklarında satmak gibi basit eylemlere besi sığırcılığı denir. Alınan sığırların cinsi, yaşı, cinsiyeti, sağlığı ve görünüşü dikkat edilmesi gereken hususlardandır.

Bunlarla beraber hayvanları besleyeceğiniz yem türü, sağlık kontrolleri, barınak etrafındaki mera hayvanlarının verimliliği gibi faktörler de dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Örneğin; Mısır silajı, sığır yetiştiriciliğinde en çok tercih edilen gıdalardan biridir. Hem ucuz hem de çiftlik hayvanları tarafından kolayca ete dönüştürülebilen bu yem, çoğu yetiştiricinin ilk tercihidir. Sığır yetiştiriciliğinde dikkat etmeniz gereken temel kurallar bunlardır. 

Sıfırdan Büyükbaş Hayvancılık Ne Kadar Kazandırır?

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde karlı yatırım alanlarının başında manda yetiştiriciliği gelmektedir. Son 30 yılda sayılarında görülen ciddi düşüşler devletin dikkatini çekmektedir ve mandalara olan teşviklerin artmasına neden olmaktadır. Çünkü iyi bir iş planı yapılarak bir mandaya yatırdığınız para 1 yılda amorti edilebilir. Manda yetiştiriciliğinin sığır yetiştirmekten daha karlı olduğu düşünülmektedir. Bu durum birçok insanı manda çiftliği kurmaya teşvik etmektedir.

Manda sütünün inek sütünden 4-5 kat daha pahalı ve 10 lira civarında olduğunu biliyorsunuz. Ayrıca manda kaymağı ve manda yoğurdunun son zamanlarda popülerliği artmıştır. Yani bir mandadan 10 kilo süt alırsanız günlük 40 lira kazanacaksınız. Bu rakam ayda 1.200 TL olur. Sadece 5 mandanız olduğunu düşürseniz ayda 6.000 TL kazanırsınız. En kötü durumda harcamanın yarısı olduğunu düşünüyorsanız, kalan para 3.000 TL’dir.

Bu rakamlar temsili olarak en düşük şekilde olabilecek ihtimaller üzerine söylenmektedir. En sevilen peynir çeşitlerinden biri olan mozzarella peynirin yapımında da manda sütünün kullanıldığını belirtmek gerekir. Bu alanda para kazanmak istiyorsanız manda yetiştiricilerine devletin sunduğu teşviklerden faydalanabilir, faizsiz kredilerle büyükbaş hayvancılık sektörü ile para kazananlardan biri olabilirsiniz.

Kimler Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Yaparak Para Kazanabilir?

Bu iş için gerekli sermaye, emek, zaman ve tecrübesi olan herkes büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yaparak kazanç elde edebilir. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinden beklediğiniz miktarı kazanabilmek için hem teorik hem de pratik bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Yani düve ile buzağı arasındaki farkı bilmek, popüler süt sağma makinelerinin hangisi olduğunu bilmek gerekmektedir. Bilmiyorsanız bu iş fikri sizin için uygun olmayacaktır. Aksi takdirde zarara uğrayabilirsiniz. Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak isteyen kişiler, konu hakkında her türlü bilgiye sahip olması gerekmektedir.

Biraz bilgi sahibi olan herkes iş planınızı hazırlamaya başlayarak yetiştiricilik yapacağı bölgedeki çiftlikleri ve barınakları gezerek işi yerinde görmeleri onlar için avantaj olacaktır.

2022Büyükbaş Hayvancılık Kar Oranı Nedir?

Bu işten kazanç elde etmek istiyorsanız sektörü iyi takip etmeniz gerekmektedir. Takip ettiğiniz yöntemlere bağlı olarak kazancınızda artış gösterecektir. Büyükbaş hayvancılıkta elde edilen gelirin kişiden kişiye değişebileceğini bilmek gerekir. Çünkü manda yetiştiren ile eşek sütü üreten bir kimsenin kazanacağı paranın miktarı aynı olmayacaktır. Manda yetiştiriciliği yapan iki kişinin kazanacağı miktar da aynı olmayabilir. Bunun nedeni çalışma koşullarının, yetiştirilen ortamın, kullanılan yemin farklı olmasıdır. Zaten aynı cins bile olsa her hayvan farklı miktarda süt verecektir veya gelişimi farklı olacaktır.

Hayvan yetiştiriciliği için hayvanların uygun bir barınakta olması, doğru cinsi yetiştirilmesi, sağlık kontrollerini düzgün yapılması tamamen yetiştiriciye kalmış bir şeydir. Bunların yapılmaması durumunda yüksek miktarlar kazanmak biraz hayali olacaktır. Bütün işlerin emek verilerek ve düzenli hijyen ortamı içerisinde yapılması gerekmektedir.

büyükbaş hayvancılık para kazandırır mı besicilik para kazandırır mı 2022 büyükbaş hayvan yetiştiriciliği