Buzullarda 1000 yeni mikrop

TAKİP ET

Bilim insanları Tibet buzullarından alınan kar ve buz örneklerinde 1000 çeşit yeni bakteri bulunduğunu söylüyor. Küresel ısınmanın etkisiyle buzulların erirken yeni hastalıkların çıkacağı düşüncesi tedirgin ediyor.

Reklam
Reklam

Nature Biotechnology adlı bilimsel dergide geçen hafta yayımlanan yeni çalışmaya göre, araştırmacılar Tibet buzullarında hapsolmuş bakteri türlerinin kar ve buz eridikçe diğer bölgelere ulaşıp ulaşamayacağını araştırma konusu olarak ele aldı.

Çin Bilimler Akademisi mensuplarının da aralarında bulunduğu araştırmacılar, 2010 ile 2016 yılları arasında Tibet’te bulunan 21 farklı buzuldan numune alarak bunları eritti ve erime sonucunda neler olabileceğini analiz etti. Analiz sonucunda yüzde 98’i yeni olan 968 tane yeni bakteri türü bulundu.

Bilim insanları hapsolmuş bu bakterilerden bazılarının, özellikle bu eski mikroplara karşı bağışıklığı olmayan modern bitkiler, hayvanlar ve insanlar için bulaşıcılığından şüpheleniyor. Bu konuda "Bu mikroorganizmalar bitkileri, hayvanları ve insanları savunmasız hale getiren yeni virülans faktörlerine sahip olabilir.” ifadelerini kullandılar.