C vitamini soğuk algınlığı ile savaşmanıza yardımcı olabilir mi?

TAKİP ET

Sadece bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda C vitamini çok daha fazlasını da yapabilir.

Reklam
Reklam

C vitamininin bağışıklığı güçlendiren güçleri efsanevi olma sınırındadır. Ancak, C vitamini ile ilişkilendirdiğiniz tek sağlık yararı buysa, kesinlikle besin eksikliğini gideriyorsunuz demektir.

Özellikle çocukların sağlığı ve gelişimi söz konusu olduğunda, C vitaminine eklenen "iyilik" listesi uzundur. Ve hasta bir gün geçirmekten kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Pediatrik immünolog John McDonnell, MD ile daha yakından bakalım.

C vitamini size nasıl yardımcı olur?

Hastalığa karşı bir savaşçı olarak C vitamininin büyük şöhret iddiasıyla başlayalım. Dr. McDonnell, "Bir immünolog olarak C vitaminini seviyorum çünkü bağışıklık sisteminizin düzgün çalışması için çok önemli" diyor.

C vitamini, vücudunuzda dolaşan serbest radikallerin neden olduğu hücrelere verilen zararı azaltmak için çalışan bir antioksidandır. Bu nedenle askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, soğuk algınlığı ve grip semptomlarını sınırlamanın bir yolu olarak lanse edilir. (Birazdan bunun hakkında daha fazla bilgi.)

McDonnell, "Bağışıklık hücrelerinizin bir enfeksiyon bölgesine ulaşmasına yardımcı olur ve ardından bu bağışıklık hücrelerinin vücudunuza bulaşan her şeyi ortadan kaldırmasına yardımcı olur" diye açıklıyor Dr. McDonnell.

Ancak C vitamini de önemlidir, böylece vücudunuz şunları oluşturabilir:

Kollajen, kan damarları, kıkırdak ve kas. Bu, cildiniz de dahil olmak üzere birçok vücut dokusunun korunmasına yardımcı olur. Ayrıca bir araştırmaya göre bağ dokusu onarımına ve yara iyileşmesine yardımcı olur.

Nörotransmiterler, sinir sisteminde sinyal iletimi için önemli olan kimyasallar.

Karnitin, enerji üretmek için yağ asitlerinin taşınmasını ve parçalanmasını destekleyen bir kimyasaldır.

Çocuğunuzun gelişim yıllarında çok önemli olan sağlıklı kemikler ve dişler.

C vitamini gerçekten soğuk algınlığını önleyebilir mi?

C vitamininin soğuk algınlığını önlemeye yardımcı olup olmayacağı konusunda çok fazla tartışma var.

Dr. McDonnell, "Bazı araştırmalar, C vitamininin soğuk algınlığının şiddetini azaltmaya yardımcı olduğunu öne sürerken, diğer araştırmalar bununla çelişiyor" diyor. "Gerçek muhtemelen ikisinin arasında bir yerdedir."

Sonuç olarak? Bir bardak portakal suyu yudumlamak veya bir avuç çilek yemek, soğuk algınlığı hissetmeye başlarsanız zarar vermez. Hastalıkla savaşan bir C vitamini takviyesi de denemeye değer olabilir.

Dr. McDonnell, "Fazla bir şey beklemeyin," diye uyarıyor.

Ne kadar C vitaminine ihtiyacınız var?

C vitamininin önemli olduğu oldukça açık. Bir sonraki soru, elbette, ne kadar ihtiyacınız var? ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanı bu günlük tavsiyeleri yaşa göre sunmaktadır.

0-6 ay: 40 mg.

7–12 ay: 50 mg.

1–3 yaş: 15 mg.

4-8 yaş: 25 mg.

9–13 yaş: 45 mg.

14–18 yaş: 65 ila 75 mg.

19+ yaş: 75 ila 90 mg.

Güzel haberler? Sağlıklı bir diyet yiyen çoğu insan, gerçekten odaklanmak zorunda kalmadan yeterince C vitamini tüketir.

Ancak küresel araştırmalar, gıdaya sınırlı erişim nedeniyle C vitamini eksikliklerinin yaygın olduğu bölgeler olduğunu gösteriyor. Otizm de dahil olmak üzere bazı sağlık koşulları da C vitamini eksikliğine yol açabilir.

Ayrıca sigara vücudunuzun yiyeceklerden emdiği C vitamini miktarını azaltır ve bu da eksikliklere yol açabilir.

En iyi C vitamini kaynakları

Vücudunuz kendi başına C vitamini üretemez. Neyse ki, yeterli besini almak, çeşitli renkli meyve ve sebzeler içeren sağlıklı bir diyet yemek kadar basit, diyor Dr. McDonnell.

C vitamini genellikle aşağıdaki gibi gıdalarda bulunur:

Turunçgiller, Portakallar Başrolde.

Elmalar

Meyveler.

Brokoli.

Biberler.

Patates.

Domates.

Vitamin takviyeleri ayrıca sisteminize bir miktar C vitamini ekleyebilir, diyor Dr. McDonnell. Bir besin takviyesine başlamadan önce sağlık uzmanınızla konuşmak her zaman en iyisidir.

C vitamini eksikliği belirtileri

C vitamini eksikliğinin neden olduğu ana durum, ölümcül olabilen iskorbüt hastalığıdır.

Hastalık bir zamanlar denizlerin belasıydı. İskorbüt, taze meyve ve sebzelere erişimi kısıtlayan uzun yolculuklar göz önüne alındığında, 16. ve 18. yüzyıllar arasında milyonlarca denizciyi hasta etti ve öldürdü.

İskorbüt belirtileri şunları içerir:

Anemi

Mor ve süngerimsi hale gelebilen şişmiş, kanayan diş etleri.

Düşebilecek gevşemiş dişler.

Kahverengi, kırmızı veya mavi beneklerden oluşan bir döküntü şeklinde görünen cildinizin altında kanama (cilt  kanamaları ).

Kolayca moraran pürüzlü, pullu cilt.

Tirbuşon gibi kıvrılan kuru, kırılgan saçlar.

Zayıflık ve rahatsızlık.

İskorbüt teşhisi, C vitamini seviyenizi bulmak için kan testleri gerektirir.

Çok fazla C vitamini alabilir misin?

C vitamini ne kadar harika olsa da, iyi bir şeyden çok fazla almak mümkündür.

Aşırı dozdan ve çok fazla C vitamini almaktan kaynaklanabilecek pek çok sorun var, diyor Dr. McDonnell. (Bilginize: Vücudunuz böbrekleriniz yoluyla fazla C vitamininden kurtulur.)

Çok fazla C vitamini belirtileri şunları içerebilir:

İshal

Şişkinlik

Böbrek Taşları

Kalp Ritmi Sorunları.

Yine de bu, öğle yemeğinde fazladan bir portakal yemeyi deneyimleyeceğiniz bir şey değil. Ancak, diyet takviyeleri yoluyla aşırı derecede yüksek C vitamini seviyeleri alıyorsanız, bu bir sorun haline gelebilir.

C vitamini ile ilgili alt satır

C vitamini, vücudunuzun en iyi şekilde çalışması için gereklidir. Muhtemelen, diyetinizle yeterince C vitamini alıyorsunuz. Bir soğuk algınlığı hissediyorsanız, bir takviye yardımcı olabilir… ancak herhangi bir mucize beklemeyin.

Dr. McDonnell, “Tavsiye edilenden daha fazla C vitamini almanın çok büyük bir faydası yok” diyor. "Vücudunuz sadece ihtiyacı olana ihtiyaç duyar - ne daha fazlası ne daha azı."