Çakralar nedir ve yoga onları dengelemeye nasıl yardımcı olabilir?

TAKİP ET

Sağlık uzmanları genellikle hayatınızdaki dengeyi korumanın faydalarını övüyor. Bu, besin dolu bir diyet yemek, stresi azaltmak için egzersiz yapmak veya zihinsel sağlığınızı güçlü tutmak için olumlu faaliyetler aramak anlamına gelebilir.

Reklam
Reklam

Denge aynı zamanda yoganın ayrılmaz bir parçasıdır - sadece fiziksel olarak değil. Elbette yoga, kas gücü ve esnekliği geliştirmekle ilişkilidir, ancak birçok insan aynı zamanda pratik yapmayı manevi bir deneyim olarak görmektedir. Başka bir deyişle, yoga, refahınızı artırır.

Çakralar nelerdir?

Daha önce bir yoga dersi aldıysanız, belirli pozlar veya uygulamalarla ilgili olarak bahsedilen çakralar terimini duymuş olabilirsiniz. Sanskritçe'de çakra kelimesi "tekerlek" veya "daire" anlamına gelir ve bu, tarihsel olarak eski Hindistan'ın yanı sıra Tibet Budizmi ve diğer inançlarla ilişkilendirilen bir kavramdır.

Çakraları vücudunuzda enerjinin – yoga terimleriyle,  prana  – toplandığı veya yoğunlaştığı yerler olarak düşünebilirsiniz. Yoga terapisti Judi Bar, E-500 RYT, C-IAYT “Çakralar, tabiri caizse bir yaşam gücünün merkezleridir” diyor. "Ve nefesimizle, olumlu düşüncelerle, sağlıklı beslenerek ve egzersiz yaparak, birkaçını saymak gerekirse, güçlenirler. Bu yaşam gücü veya vücudumuzdaki bu enerji, daha olumlu şeylere tepki verir veya genişler.

Yoga dilinde  prana , nadi  adı verilen kanallar aracılığıyla çakralar arasında vücutta dolaşır  . Bu kanallar aynı zamanda deriyi delen küçük iğneler içeren eski bir tıp türü olan akupunktur ile de devreye girer. Bar, “Akupunktur sırasında vücuda bir iğne sokulduğunda, vücudumuzda enerjiyi desteklemeye ve enerjiyi temizlemeye yardımcı olan bir çizgi izler” diyor.

Tıpkı stresli veya uykusuz olmak gibi farklı dış güçler nedeniyle enerjinizin çekilip akması gibi, çakralar da yaşam tarzı alışkanlıkları ve duygular gibi şeylerden etkilenebilir. Bunun nedeni, çakraların vücudunuzun zihinsel, duygusal ve ruhsal bölümleriyle iç içe olmasıdır.

Yedi çakra neler?

Her biri vücudun farklı bir bölümüne ve farklı bir renge karşılık gelen yedi çakra vardır. (Bazen bu çakraların endokrin sisteminizin veya sinir sisteminizin farklı bir bölümüyle bağlantılı olduğunu görebilirsiniz, ancak bu bilimsel çalışmalarla desteklenmemektedir.) Çakra adları orijinal olarak Sanskritçe yazılmıştır, ancak bunlar bugün onlara tipik olarak verdiğimiz adlardır.

İşte yedi çakra ve bunlarla ilişkili renkler ve vücuttaki yerleri. (Not: Bazen üst çakraların renkleri, onlarla ilişkili düşünce okuluna bağlı olarak değişir.)

Kök çakra 

Renk:  Kırmızı

Yer:  Kuyruk kemiğinin alt kısmı 

Sakral çakra

Renk:  Turuncu

Yer:  Kuyruk kemiği ile göbek deliği arasında 

Solar pleksus çakrası 

Renk:  Sarı

Konum:  Göbek bölgesi 

Kalp çakrası 

Renk:  Yeşil

Yer:  Göğsünüzün merkezi 

Boğaz çakrası

Renk:  Mavi

Yer:  Boğazınızın çukuru

Üçüncü göz çakrası

Renk:  İndigo

Yer:  Kaşlarınızın arasında

Taç çakra 

Renk:  Mor

Yer:  Başınızın üst kısmı

Çakralarınızı nasıl hizalar veya dengelersiniz?

Sadece dinlenmek için zaman ayırmak, dengenizi yeniden şekillendirmeye başlayabilir. Bar, "Diyelim ki son teslim tarihini zorlamıyorum ya da iyi bir yemek yedim ve işten sonra veya akşam yemeğinden sonra köpeğimle güzel bir yürüyüşe çıkabiliyorum" diyor. “Vücudum, zihnim, her şey biraz daha iyi hissettiriyor. O akışın bana gelmesine izin veriyorum. Korku hissettiğimde, güvensiz ya da gergin hissettiğimde meydana gelen bu enerjiyi hiçbir şey engellemiyor.”

Yoga yapmak da çakralarınızı dengelemek için harika bir yoldur. Aslında, her çakranın karşılık gelen farklı bir yoga pozu vardır ve aynı zamanda nefes ve meditasyon uygulamamıza da yanıt verebilir.    

Ancak Bar, hareketlerinizi tek bir çakraya odaklasanız bile, birden fazla yerde fayda hissedeceğinizi vurguluyor. Bar, “Tıpkı bacağınızı hareket ettirdiğinizde olduğu gibi” diyor. “Vücudunuzun başka bir bölümünü etkileyecek. Sadece bir çakrayı etkileyen tek bir poz yoktur. Bir hareket yaptığınızda, diğerlerini etkileyecektir.”

Dağ Duruşu [Kök çakra] 

Bu poz, dizlerinizi hafifçe bükerek ve ayaklarınızı yeterince birbirinden ayırarak dik durmanızı, böylece dengenizi kaybetmemenizi, omuzlarınızı hafifçe geriye doğru hareket ettirmenizi ve yavaşça nefes almanızı içerir.

Bar, “Dağ, tüm pozların temelidir” diyor. "Bu poz, dik durmak ve bacaklarımızı yerde topraklamaya odaklanmakla ilgili. Bu, ilk çakramız için yapabileceğimiz en iyi pozlardan biridir, çünkü kök çakramız Dünya'ya bağlılığımız veya topraklanmamızla ilgilidir."

Bar, özellikle dağ pozunun birçok çakrayı etkileyen iyi bir hareket örneği olduğunu ekliyor. “Dağ pozu yaptığınızda, vücudun alt kısmına çok özeldir” diyor. "Fakat tüm vücut sistemlerimiz nasıl birbirine ağlıysa, hizalanmaya ve çakralardan birinde enerjinin biraz daha iyi hareket etmesini sağlamaya başlarsak, bu tüm sistemi etkileyecektir."

Diz-Göğüs [Sakral çakra] 

Yatarken yaptığınız bu poz, dizinizi bir veya iki dizinizi göğsünüze çekerken bulacaksınız, böylece kıvrılmış bir top gibi görünüyorsunuz.

Bar, "Kalça yuvasına asılıyorsunuz," diyor. "Ve siz çekerken, bu gerçekten güzel bir ikinci çakra pozu. Bu oldukça erişilebilir. İnsanlar bunu yatakta bile yapabilir.”

Spinal bükülme [Solar pleksus çakrası] 

Spinal büküm, bir minder veya sandalye üzerinde otururken yapılır ve göbek deliğinizi sıfırlamayı amaçlar. Bar, “Otururken uzun boylu kalırken dizlerinizi, kalçalarınızı ve ayak parmaklarınızı tek bir yöne çevirin” diyor. Sonra yavaşça gövdenizi bükün, omzunuzun üzerinden bakın ve diğer yöne dönmeden ve o tarafta tekrarlamadan önce üç yavaş, derin nefes alın. "Hareket etmeye başlamak için omurganızı uzatırken ve biz büküldükçe, o solar pleksus bölgesine çarpıyoruz."

Hayran duruşu [Kalp çakrası] 

Balık pozunun değiştirilmiş bir versiyonu olan yelpaze pozu, göğsünüzü açmayı amaçlıyor. Bar, "Bir hayran gibi açılıyorsun," diyor. “Otururken ellerinizi arkanıza koyun ve koltuğu düz kollarla arkaya tutun. Sonra omuzlarınızı geri çekin ve hafifçe dışarı bakın.” Balık pozunun "gerçekten zor" olduğunu ve boyun yaralanmasına neden olabileceğini ekliyor, bu yüzden bundan kaçınmak en iyisi. 

Boyun germe [Boğaz çakrası] 

Bu, başka bir yerden uyarlanmış başka bir poz, hareketin etkisini vurgulayan köprü pozu. Çenenizi göğsünüze dayanacak şekilde indirin ve çok fazla zorlamamaya dikkat ederek başınızı bir yandan diğer yana çevirin. "Boynun arkasını açıyor" diyor Bar, "ve boynun her yerinden o merkeze kan akıyor."

Bakış [Üçüncü göz çakrası] 

Bar, bu pozu benimsemenin birkaç yolu olduğunu, ancak “en güvenli ve en kolay yolun” net görme niyetiyle bakışlarınızı odaklamak olduğunu söylüyor. “Meditasyonda, bir muma bakıyor olabilirsiniz” diyor. “Ama genellikle bir odada, önünüzde hareket etmeyen bir nesneye odaklanırsınız. Dışarıdaysanız doğada bir şey olabilir. Ya da sadece burada oturuyor, ileriye bakıyor ve o yumuşak odakla gözlerinizin biraz gevşemesine izin veriyor olabilirsiniz.”

Değiştirilmiş aşağı köpek [Taç çakrası] 

Yoganın aşağı doğru köpek pozunda, ellerinizi ve topuklarınızı yere koyar ve eğilirsiniz, böylece vücudunuz V şeklinde olur. Bununla birlikte, bunu bir sandalye ile yapmak için, ellerinizi bir sandalyenin koltuğuna yerleştirebilir ve dizlerinizi bükük veya düz tutarak ve geriye doğru çekerek eğilebilirsiniz. Bir kez daha, fikir şu ki kafanıza biraz kan akıyor.

Nefes egzersizleri ve meditasyon

Yoga yapmanın yanı sıra nefes egzersizleri veya meditasyon da genel dengeyi sağlayabilir. Bar, “Genel olarak meditasyon yapmak, rahatlamak ve nefes almak çakraları kesinlikle etkiler ve dengelemeye yardımcı olur” diyor. “Kendi içinde bilinçli nefes almak iyidir. Bu biraz daha dengeli olmanıza, biraz daha hazır olmanıza yardımcı olabilir. Bu stres tepkisini genel olarak azaltır ve düşüncelerinizi sakinleştirirseniz, sistemleriniz daha iyi çalışacaktır. 

Nefes alma ve meditasyon (bazen çakra meditasyonu olarak da adlandırılır) sırasında vücudunuzun belirli bir bölgesine odaklanmak da yardımcı olabilir. “Bir çakra meditasyonuyla ilk tanışmam, az önce 'Tamam, kuyruk kemiği bölgenizi düşünün ve güzel parlak kırmızı bir elma veya kırmızı bir top veya kırmızı bir ışık hayal edelim ve o kırmızının sıcaklığını hissedelim”” diye hatırlıyor Bar. "Ve hatta bazı karanlık noktalar görebilir veya hissedebilirsiniz ya da çok parlak ve canlı olduğunu hissedebilirsiniz. Onunla ne hissettiğinize dikkat edin ve herhangi bir gerilimi bırakmak niyetiyle derin bir nefes alın. Bu, bir çakra meditasyonuna çok özgüdür ve tüm renklerden geçer.” Herkes bu şekilde göremez veya hissedemez, ancak cesaretiniz kırılmasın - hala çalışıyor.

Dengeyi bulmanın önemi

Günün sonunda, hepsi dengeye geri dönüyor. Bar, “Dengeli bir yaşam tarzından bahsettiğimizde, egzersiz yapıyorsun, iyi bir işin var, ailen ve arkadaşların var, maneviyatın var, eğitimin var” diyor. "Bu, zihnimizi, bedenimizi ve ruhumuzu dengelemeye yönelik büyük resim fikriyle uyumludur. Bütün bir insan yapar. İyi bir denge sağlar.

“Enerjiler hakkında konuştuğumuzda temelde aynı şey. Davranışımızın bir kısmını veya hayatımızın bir kısmını ihmal ediyorsak, bu vücudumuzun enerjisine de yansıyacaktır. Biz tek bir entegre sistemiz. Her şey birbirinden çalışır.