Çalışan annelere destek ödemeleri arttı! Çalışan annelere 4 ayrı ödeme yapılacak!

TAKİP ET

Yeni yılla beraber çalışan tüm annelere destek ödemeleri arttı. Doğum yapan ve çalışan annelere 4 ayrı ödeme yapılacak.

Reklam
Reklam

Doğum yapan annelere doğum yardımı ve emzirme ödeneği verilmektedir. Çalışan annelere verilen doğum izini süresinin parasını devlet tarafından verilmektedir. Doğum izninden sonra isteyen annelere yarı zamanlı çalışma imkânı verilirken yeni yılda emzirme, iş göremezlik ve yarı zamanlı çalışma ödenekleri de arttı. 
Doğum yardımı
Çalışan ya da çalışmayan tüm annelere ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400 üçüncü ve sonraki çocuklara için ise 600 TL doğum yardımı ödenmektedir.
Emzirme ödeneği
Emzirme ödeneğinden yararlanmak için annenin veya eşinin çalışıyor ya da kendi işini yapıyor olması gerekir. Emzirme ödeneği 2021 yılında 232 TL iken bu yıl 316 TL’ye yükseldi. 
İş göremezlik ödeneği 
Asgari ücretli bir annenin alacağı ödenek (rapor parası) 8 bin 904 TL’den 12 bin 454 TL’ye yükseldi.
Yarı zamanlı çalışma ödeneği
Doğum izni alan anneler isterlerse ilk çocukta 60, ikinci çocukta 120 ve üçüncü çocukta ise 189 gün süreyle yarım çalışma yapabilirler. İşveren yarım maaş öderken İŞKUR’da brüt asgari ücret üzerinden yarım çalışma ödeneği verilmektedir. Asgari ücrete gene zamla beraber yarı zamanlı çalışma ödeneği de arttı. İlk çocuğu doğuran anneler için İŞKUR 4 bin 966 TL (damga vergisi kesilmiş olarak) yarı zamanlı çalışma ödeneği ödenmektedir. Eğer anne asgari ücretliyse işverenden de 4 bin 253 TL alır ve toplamda eline 9 bin 219 TL geçer. 
 

Çalışan annelere destek doğum yapan annelere destek ödemesi anneye destek ödemesi