Çalışan ile şirket arasında yapılan sözleşmeler nelerdir?

TAKİP ET

Karşılıklı sorumluluk ve hakların uygulanabilmesi için çalışan ve şirket arasında yapılan sözleşmelerin neler olduğu merak edildi. İş sözleşmesi olarak ta bilinen çalışan ve şirket arasında yapılan sözleşmeler araştırılmaya başlandı. Peki Çalışan ile şirket arasında yapılan sözleşmeler nelerdir? detaylar haberimizde yer almaktadır.

Reklam
Reklam

Karşılıklı sorumluluk ve hakların uygulanabilmesi için çalışan ve şirket arasında yapılan sözleşmelerin neler olduğu merak edildi. İş sözleşmesi olarak ta bilinen çalışan ve şirket arasında yapılan sözleşmeler araştırılmaya başlandı. Çalışan ve şirket arasında imzalanan iş anlaşması anlamına gelen prosedürü uygulamak mecburidir. İş sözleşmesi çalışanın bağımlı bir şekilde iş görmesini sağlarken işveren kişinin de ödeyeceği ücreti üstlenmesini sağlamaktadır. İş sözleşmesini kanun kurallarında aksi belirtilmediği sürece özel bir şekli yoktur. Bir yıl ya da daha fazla süreyle yazılı bir şekilde yapılması zorunlu olan sözleşmelerde yazılı ifadelerin detaylı bir şekilde belirtiliyor olması ve her iki tarafından avantajını koruduğu gibi hakları da gözetmektedir. Çünkü sözlü iletişim şeklinde işe başlayan kişiler ilerleyen zamanlarda ödeme gecikmesi, ödeme alamama gibi sorunlarla karşılaşıyorlar. 

Çalışan ile şirket arasında yapılan sözleşmenin avantajları nelerdir?
Çalışan ile şirket arasında yapılan sözleşme güvenlik, hak, yükümlülük ve sorumluluk bilincini öne çıkarır. Çalışan ve şirket arasında yapılan sözleşmelerin bazı avantajları vardır. Bunlar; 

Özel şekle tabii tutulmaması

Yazılı olması 

Damga vergisinden harçtan ve resimden muaf olması 

Ücret ödeme süresi ve bilgilerinin detaylı şekilde belirtilmesi 

Süreli işlerde sürenin sözleşme içinde yer alması 

Fesih olması durumunda yapılması gereken hükümlerin bulunması
İş sözleşmesi
Çalışan ile şirket arasında yapılan sözleşmeler iş sözleşmesi olarak ta bilinir. İş sözleşmesi çalışma şartlarını, ücretin belirlenmesini, işveren sendikası ve işçi sendikası üyelerinin arasındaki ilişkileri de düzenlemektedir. Sendika üyesi olmayan işçiler ve işverenlerin normatif ilişki düzenlediği için yapacağı sözleşme nitelikli kanun hükümlerine göre uyarlanır. İş sözleşmesi işçi ve işveren arasında imzalanan bir protokoldür. İşverenin vereceği ücreti kabul ettiği işçinin de çalışacağını belirten güven demektir. Çalışma şekli bakımından kısmi ya da tam süreli olabilen sözleşmeler deneme süresi ya da diğer çeşitli çalışma şekillerinde de yapılabilir. Ama önemli olan kısım bir yıldan uzun sürecek olan protokollerin yazılı yapılması gerektiğidir. 

İş sözleşmesi türleri nelerdir?
İş sözleşmelerinin de bazı türleri bulunmaktadır. Her iki taraf içinde avantaj sağlayacak sözleşme türleri şunlardır:

Belirli süre ile yapılan iş sözleşmesi 

Belirsiz süre ile yapılan iş sözleşmesi

Tam süreli iş üzerine yapılan iş sözleşmesi 

Kısmi süre ile yapılan iş sözleşmesi Bu sözleşme türleri her çalışan ve işveren için güvence anlamına gelmektedir. Yapılan sözleşmeler sayesinde karşılıklı hakların bütünlüğü korunmaktadır. Bir yıldan uzun sürecek olan sözleşmelerin yazılı bir şekilde yapılması gerekmektedir çünkü sözel olarak yapılan sözleşmelerde mutlaka bir eksiklik olacağı için ileriye dönük sorunlar oluşturabilir. 

iş sözleşmesi çalışan ile şirket arasında yapılan sözleşme işçi işveren