Çalışan kadılar için Regl izni Meclise sunuldu, sosyal medya gündemine düştü

TAKİP ET

 CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kadın çalışanların regl dönemlerinde izinli olmaları için kanun teklifini hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundu.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın hazırladığı Devlet Memurları Kanunu ile İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin yasa haline gelmesi durumunda kadın çalışanlar regl dönemlerinde başlangıç tarihinden itibaren ayda 1 gün izin hakkına sahip olabilecek. İkinci bir talep hakkı ise iş veren ya da kurumun inisiyatifi ile değerlendirilecek.

Temek insan hakkı olarak görülmeli

Konu ile ilgili belirtilen gerekçede; “Kadınlar ergenlik çağından menopoz dönemine kadar her ay düzenli ya da düzensiz bir şekilde regl görmektedir. Bu durum herkeste farklılık gösterebilirken bazı kadınlarda çok sancılı ağrılar ya da polikistik over sendromu gibi sorunları oluşabilmektedir. Yaşanan rahatsızlıklar dikkat eksikliği ya da adaptasyon problemlerini de beraberinde getirebilir. Bu yasanın en temel amacı insan haklarını koruma altına almak ve onları değerli hissettirmek açısından oldukça önemlidir. “ sözleri yer almaktadır.

Dünya üzerinde benzer örneklere rastlanıyor

Dünya üzerinde bazı ülkelerde bu uygulama çok önceden yürürlüğe girmişti. Bu ülkelere İtalya, Çin ve Tayvan gibi yerler örnek olarak verilebilir.