Çalışanlar dikkat! Fazla mesai davasında emsal karar..

TAKİP ET

Satış temsilci olarak görev yapan bir çalışanın açtığı fazla mesai davasında Yargıtay, telefondaki GPRS kayıtlarını delil olarak sayılmasına hükmetti.

Reklam
Reklam

İlaç firmasında tanıtım mümessili olarak görev yapan bir çalışan işten ayrıldıktan sonra işyerinden fazla mesai alacağı olduğunu öne sürerek İş Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, gerçekleştirdiği davada, dosyada davacı olarak yer alan satış temsilcisinin hafta içi 07.30'da işe başladığını ve işi akşam saat 22.00'de bittiğini, cumartesi günleri de sabah 08.00'den öğlen saat 14.00'e kadar çalıştığını, bu nedenle fazla çalışma ücretinin kendisine ödenmediği beyanını aldı. Mahkeme heyeti yaptığı değerlendirmede alacaklının işyerinden alacak tahsili yapmasına karar verdi.



DAVALI İŞYERİ DOSYAYI TEMYİZE GÖNDERDİ

Davalı şirket ise davacı tarafın  mesaisini kendisinin ayarladığını ve primden dolayı alacaklarını yükseltmek için kendi isteğiyle fazla mesai yaptığını öne sürerek davanın reddine karar verilmesini talep ederek dava reddini mahkeme kabul etmedi. Davacı şirket ise bu kez dosyayı temyize gönderdi ve devreye Yargıtay 9. Hukuk Dairesi girdi.



TELEFONDAKİ GPRS KAYITLARI DELİL OLARAK SAYILDI

Yargıtay tarafından incelemeye alınan temyiz dosyasında fazla çalışma yaptığını öne süren işçinin iddiasının ispatla yükümlü olduğu, işçinin imzası olan bordronun sahteliğinin ispat edilinceye kadar kesin delil olarak sayıldığı, telefon GPRS kayıtları mahkemeye sunulmadığı gibi davacının beyanlarına itibar edilemeyeceği, normalde 44 saat süre olan çalışma saatinin yasal olarak aşıldığının anlaşıldığı belirtildi.



Davacı tarafından delil olarak sunulan telefon, GPRS kayıtları ile birlikte işverene sunduğu raporlarla tanık beyanlarının dikkate alınarak fazla çalışma alacağının ispat ettiğine karar veren Yargıtay, eksik inceleme ile sunulan yazılı gerekçenin reddine oybirliğiyle karar verildiğini bildirdi.

 

fazla mesai ücreti yargıtay emsal kararları fazla mesai talebi GPRS delil kaydı