Çamaşır kurutma makineleri çamaşırları küçültüyor mu?

TAKİP ET

Çamaşır kurutma makineleri daha yaygın hale gelmesine rağmen, birçok insanın hala bunları nasıl doğru şekilde kullanacağına dair soruları var. Çamaşır kurutma makineleri özellikle nemli bölgelerde ve kışın sık yağmur yağdığı ve çamaşırların dışarıda kurutulamadığı mevsimlerde faydalıdır. Ancak, kurutucular çok kullanışlı olmasına rağmen, bazı giysiler kurutucudan geçtikten sonra küçülür veya deforme olur.

Reklam
Reklam

Farklı kumaşlar kurutucuya farklı tepki verir ve bazı durumlarda çekme meydana gelebilir. Ancak, bu en yaygın kumaşlarda çok sık meydana gelmez. Genel olarak nevresim veya havlu gibi ev tekstilleri, spor giyim ve sentetik giysiler makinede kurutulurken sorun oluşturmaz. Ancak yün, keten ve doğal pamuk gibi doğal liflerden yapılan bazı giysiler, kurutucunun etkilerine karşı hassastır.

Öncelikle bu tür giysiler yıkandığında çok fazla su çeker. Daha sonra kuruduklarında eski boyutlarına geri dönerler. Ancak uzun süre ısıya maruz kalırlarsa kıvrılma ve küçülme eğilimi gösterirler.

Giysi kurutucularının nemi çıkarmak ve giysilerinizi kurutmak için ısıtılmış hava kullandığını ve bu tür kumaş ve tekstillerin yüksek ısıya maruz kaldıklarında çekme eğiliminde olduğunu unutmayın. Çamaşır kurutma makineleri ayrıca çamaşırlarınızı kurutmak için döndürüyor. Eğirme hareketi, bu tür giysilerin lifler büzüştükçe büzülmesine neden olabilir.
 

Bir giysinin kurutucuya atılıp atılamayacağı nasıl anlaşılır?


Rahatsızlığı önlemek için, kurutma makinesine koymayı planladığınız kıyafetlerin kullanmadan önce kurutma makinesine uygun olduğundan emin olun. Plastik yağmurluklar, deri veya kauçuk içerikli elastik kumaşlar gibi belirli kumaşlar doğrudan kurutucuda kurutulamaz. Diğer tüm giysiler için, bileşimi doğrulamak için etikete yakından bakmak önemlidir. Acaba kotlar kurutucuda küçülür mü? Isı kumaşın bozulmasını hızlandırır ve bazen çekmesine neden olabilir. Ayrıca iç çamaşırların kurutucuda kurutulması önerilmez, çünkü cihaz elastik bantlara zarar verebilir.

Ancak giysilerin etiketleri değerli bilgiler içerir ve hemen hemen hepsinde kurutma makinesini kullanıp kullanamayacağınızı gösteren bir sembol bulunur. İçinde daire olan bir karedir. Üzerinde üzeri çizili değilse giysiyi kurutucuya koyabilirsiniz. Üzerinde çarpı işareti varsa, kullanmamalısınız. Ayrıca, kurutucunun bu tür kumaşları kurutmak için tasarlanmış hassas bir giysi programı yoksa, kumaşın %100 doğal elyaf (keten, yün veya pamuk dahil) olduğunu söyleyen kumaş etiketleri kurutucuya koymayın.
 

Kurutma makinesinde çamaşırların küçülmesi nasıl önlenir?


Yaygın olmasa da, kurutucuya yönelik giysilerin bile görünür bir sebep olmadan büzüşmesi olabilir. Hatalardan kaçınmak için etiketleri dikkatli bir şekilde okumanın yanı sıra, giysilerinizin kuru ve mükemmel durumda çıkmasını sağlamak için şu ipuçlarını da izlemelisiniz:

Enerjiden tasarruf etmek, kuruma süresini kısaltmak ve giysilerin ısıya maruz kalmasını azaltmak için.
Benzer özellikteki çamaşırları aynı programda kurutmak çekmemesi için önemlidir.

Çamaşırlar kurutma makinesine aşırı yüklenmemelidir. Hem havanın etkisiyle hem de ısıyla kuruması için yeterli alana sahip olmalıdır. Kurutma makinesine daha az çamaşır koyarsanız daha verimli ve daha güvenli olur.

Emin değilseniz, her zaman en kısa ve en düşük sıcaklık programını seçin . Kurutmak istediğiniz çamaşır türü için doğru programı seçebilmeniz için kurutma makinenizin farklı özellikleri hakkında bilgi edinin.
Kurutma döngünüze kurutucu tabakalar ekleyerek statikliği ve kırışmayı azaltabilirsiniz.

Kurutma makinenizi düzenli olarak temizlemeniz, nemli veya küflü kokuların kıyafetlerinize bulaşmasını önleyecektir.

Kıyafetlerinizi formda tutmak istiyorsanız, kurutma makinenizi her kullanımdan sonra boşaltın ve hemen asın veya katlayın.

Çamaşırlarınızı kurutma makinesinde birden fazla kurutmayın. Bu, giysilerinizin daha kolay tahriş olmasına neden olacaktır.