Çamaşırlar nasıl güzel kokar? Çamaşırların güzel kokması için ne yapılmalıdır?

TAKİP ET

Çamaşırların yıkandıktan sonra kötü kokulardan arınmasını bekleriz. Fakat bazı durumlarda çamaşırlar daha kötü kokmaya başlar. Yıkanılan çamaşırların güzel kokması için birden fazla yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler çamaşırların daha iyi yıkanmasına ve daha güzel kokuya sahip olmasını sağlar. Sizler için bu yöntemleri haberimizde derledik. Çamaşırların güzel kokması için yapılması gerekenler haberimizde..

Reklam
Reklam

Çamaşırlar nasıl güzel kokar? 

Yıkanan çamaşırların güzel ve hoş bir kokuya sahip olması bir çok kişi için önemli bir konudur. Çamaşırların güzel kokması sadece deterjana ve yumuşatıcıya bağlı değildir. Bunun bir çok püf noktası bulunmaktadır. Makinenin temizliği, suyun sıcaklığı, makineye yerleştirme şekli de bir hayli önem arz etmektedir. Çamaşırların güzel kokuya sahip olması için, dikkat edilmesi gereken unsurları aşağıda belirledik.

Çamaşırların güzel kokması için 12 ipucu 

1-  Çamaşırlar bekletilmeden yıkanmalı

Kirliye atılan çamaşırlar hemen makinede yıkanmalıdır. Kirli sepetinde bekletilen çamaşırlar kötü kokuya sebep olacaktır. Ter,is,yemek kokuları bekletildiği sürece daha çok ve ağır kokacaktır. Kirli çamaşırlar uzun süre bekletilmeden hemen yıkanmalıdır.

2- Minimum yükle yıkanmalı

Çamaşır makinesi çok fazla doldurulmamalıdır. Çok fazla doldurulan makinede çamaşırlar istenildiği gibi temizlenemez ve kötü kokular maalesef kaybolmaz.

3- Deterjan ve yumuşatıcı miktarı yeteri kadar olmalıdır

Çamaşır miktarına göre deterjan ve yumuşatıcı miktarı konulmalıdır. Çok az deterjan konulursa çamaşırlar temiz yıkanmaz. Çok fazla deterjan konulursa çamaşırlar iyi durulanamaz. Bu iki durumda da kötü kokular kalmaya devam eder ve yeterince temiz çamaşırlar elde edilemez. 

4- Deterjan değiştirilmeli

Çamaşırlar yıkandıktan sonra bununuza hoş olmayan kokular geliyorsa çamaşır deterjanınızı değiştirmelisiniz. Hoşunuza gidecek bir koku bulana kadar farklı deterjanlar deneyebilirsiniz. Sıvı olan deterjanlar, toz deterjanlara göre daha iyi koku vermektedir. 

5-Kötü kokuya sahip olan çamaşırlar ayrılmalı

Bazı çamaşırlar diğerlerine göre daha kötü kokuya sahip olabilirler. Çamaşırları renkli,beyaz,kumaşına göre ayırdığımız gibi kokularına göre de ayırmalıyız. Çok yoğun bir şekilde kokan çamaşırlar günlük kıyafetler ile yıkanmamalıdır. İş kıyafetleri, kötü kokan havlular,çoraplar gibi çamaşırlar ayrı yıkanmalıdır. 

6- Çamaşırlar yıkandıktan sonra hemen çıkartılmalı

Yıkama işlemi tamamlandığında çamaşırlar hemen makineden çıkarılmalıdır. Bekletilen çamaşırlar havasız kalacağı için küf kokusu oluşacaktır.

7-Islak bırakılmamalı

Kurutma makinesinde ya da kurutucu askıda hemen kurutulmalıdır. Islak kalan çamaşırlar, küf ve bakteri oluşumuna zemin hazırlar. Ekşi ve ağır bir kokuya sebep olur. Çamaşırlar askılıklarda sık olarak değil, aralıklı olarak serilmelidir. 

8-Güneşte kurutulmalıdır

Çamaşır yıkamak için güneşli havalar en ideal olanlardır. Güneşte kuruyan çamaşırlar daha güzel kokuya sahip olurlar. Güneş batmadan önce çamaşırlar toplanmalıdır çünkü akşam kirliliği ve hava nemi deterjan kokusunun yok olmasına sebep olur.

9-Kurutma makinesinde kokulu mendil kullanılmalı

Çamaşır kurutmak için en ideal olan yollardan biri de kurutma makinesi kullanmaktır. Hızlı ve pratik bir şekilde çamaşırların kurutulmasını sağlasa da, deterjan kokusunun kaybolmasına neden olabilir. Bu yüzden kokulu mendiller kullanılmalıdır. Evde kendi hazırlayacağınız, bir kumaşa istediğiniz kokuyu sürerek çamaşırlar ile birlikte kurutma makinesine koyabilirsiniz. 

10-Çamaşır makinesi temizlenmeli

Kullanılan deterjan ve yumuşatıcıyı bastıran bir koku alıyorsanız büyük ihtimal makinenizi temizleme zamanınız gelmiş demektir. Makinenin körük lastiği,çekmece yuvası zamanla kirlenir ve küflenir. Makine ayda bir kere boşaltılarak temizlenmeli ve boş olarak 90 derecede temizleme programında çalıştırılmalıdır. 

11- Çamaşır kokusu kullanılmalı

Tamamen kuruyan çamaşırlar dolaba kaldırılmadan önce kontrol edilmeli. Dolaba kaldırılan çamaşırların güzel kokması için sprey,tablet,sabun şeklindeki çamaşır kokuları kullanılabilir. 

12- Yumuşatıcı kullanma

Çamaşırların güzel kokması için en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan yumuşatıcı dikkatli olarak kullanılmalıdır. Bazı çamaşırlarda yumuşatıcı kullanılmamalıdır. Kıyafetlerin üzerinde kabarık dokular var ise bu çamaşırlarda yumuşatıcı kullanılmamalıdır.  Palto,mont,jean,yorgan,yastık gibi çamaşırlarda da yumuşatıcı kullanımı tavsiye edilmemektedir.  Eğer güzel koku sağlamak istiyorsanız bu çamaşırlarda doğal temizleyiciler kullanabilirsiniz. 

çamaşırların güzel kokması için çamaşırların güzel kokması için kadınlar kulübü çamaşırların güzel kokması için doğal yöntemler çamaşırların güzel kokması için nasıl yıkanır çamaşırların güzel kokması için hangi deterjan