Çatlak tedavileri ve evde çözümler

TAKİP ET

Selfie'lerin ve filtrelerin kullanıldığı bu günlerde, kusursuz bir vücut ve ten rengine sahip olma baskısını hissetmek anlaşılabilir bir durum. Ünlülerin etkisi nedeniyle ulaşılmaz bedenlere ve tenlere hayran olduk. Çatlak izleri yakın zamanda kendinize olan güveninizi etkilediyse, yalnız değilsiniz.

Reklam
Reklam

Dermatolog ve Influennz Cilt ve Saç Kliniğinin Kurucusu Dr. Geetika Srivastava tarafından paylaşılan çatlak izleriyle ilgili gerçekleri keşfetmek için daha fazlasını okuyun.

Çatlak izleri nedir?

Çatlak olarak da bilinen çatlak izleri, cildin "gerilmiş" olmasından kaynaklanır. Cildimizi esnek bir balon olarak düşünün. Bu balon, bir "gerilme" eşiğinin ötesine geçmeden önce yalnızca çok fazla hava/su tutabilir. Cildimizde tam olarak olan budur. Cildimiz, cildin esnekliğini koruyan kolajen ve elastin liflerinden oluşur. Aşağıdakiler dahil çok sayıda nedenden dolayı cilt gereğinden fazla gerilebilir:

Hızlı kilo alımı

Pubertal büyüme atağı

Gebelik

Cushing hastalığında olduğu gibi hormonal dengesizlikler

Profesyonel İpucu: Cildimiz hızlı kilo veya boy artışını kabul edemez ve bu da çatlaklara neden olur.

Çatlak Çeşitleri

Çatlak izleri iki türdür ve bunlar:

Striae rubra veya erken çatlaklar erken oluşur ve kırmızı/mor renktedir.

Striae Albicans veya olgun çatlaklar. Çatlaklar vücutta parlak, beyaz, atrofik çizgiler oluşturmak için solabilir.

Kadınlarda göğüs, uyluk ve karında, erkeklerde ise kol ve kalçalarda oluşan çizgisel izlerdir. Bunlar tıbbi müdahale yapılana kadar ömür boyu kalır.

Profesyonel İpucu: Bazı durumlarda, vücuttaki yüksek seviyelerdeki steroid hormonlarının bir rolü olduğu görülmektedir.

Çatlaklar için doğal çözümler

Çatlak izleri, inanabileceğiniz kadar nadir değildir. Yakın tarihli bir ankete göre, insanların yüzde 90'ına kadarı çatlaklardan muzdarip. Bazıları diğerlerinden çok daha fazla. Aloe vera, hindistancevizi yağı, badem ve zeytinyağı, sosyal medyada bol miktarda bulunan çatlaklar için birçok ev tedavisi arasındadır. Ama kesin gerçek nedir?

Birçok şirketin çatlakları tedavi edebildiğini iddia etmesine rağmen, durum böyle değil. Çatlaklar ancak ilk etapta önlenerek tedavi edilebilir. Çatlaklar için en etkili evde tedavi, cildi nemlendirmek, böylece görünmemeleri veya ortaya çıkarlarsa daha az şiddetli olmalarıdır.

Profesyonel İpucu: Badem, zeytinyağı, hindistancevizi yağı, karite yağı ve aloe vera, tümü etkili vücut nemlendiricileridir.

A vitamini

Cilt bakım ürünlerinde A vitaminine retinoid denir. Retinoidler cildin daha genç ve esnek görünmesine yardımcı olabilir. Birçok tezgah üstü (OTC) topikal kozmetik ürünü bunları içerir. A vitamini ürünleri zaman zaman cildi tahriş edebilir, bu nedenle kullanmaya karar verirseniz önerileri dikkatle izlemeniz önerilir.

Profesyonel İpucu:  Hamileyseniz veya emziriyorsanız, A Vitamini ürünlerinden kaçınmak en iyisidir.

Aloe Vera

Aloe vera bitkisinin iç yaprak jeli, cildi yatıştırmak ve nemlendirmek için doğrudan cilde uygulanabilir. Bitkiden alınan jelin veya bir mağazadan satın alınan aloe jelinin düzenli olarak uygulanması çatlaklar üzerinde etkilidir.

Profesyonel İpucu: Jeli duş aldıktan sonra uygulayabilirsiniz.

Hindistancevizi yağı

Virgin hindistancevizi yağının cilt üzerinde kanıtlanmış birçok avantajı vardır. Cildin koruyucu bariyerini korumaya yardımcı olabilir. Hindistan cevizi yağının çatlak izleri için kullanımını destekleyen sınırlı kanıt vardır, ancak yağı cildinize nazikçe sürmenin çatlakları önleyebileceği öne sürülmüştür.

Profesyonel İpucu: Hindistan cevizine alerjiniz varsa, bundan kaçınmanız daha iyidir.

Zeytinyağı

Zeytinyağı, E vitamini ve antioksidanlar açısından zengindir. Nemlendirici maddeyi cildinize sürekli olarak uygularsanız, çatlaklar sonunda kaybolabilir. Bölgeye iyice masaj yapın ve optimum etki için gece boyunca bırakın.

Profesyonel İpucu: Kan dolaşımını artırmak için uygulamadan önce zeytinyağını ısıtmayı düşünün.

Bronzlaştırıcı

Kendi kendine bronzlaştırıcılar tedaviler değil, çatlakları gizlemek için kullanılan kapatıcı kozmetiklerdir. Çatlak kapatıcılar karın ve kalçalarınızdaki beyaz, pürüzlü çizgileri gizlemeye yardımcı olur, ancak çatlakları tedavi edemezler. Çatlakları tedavi ettiğini iddia eden Centella'nın veya yaklaşık olarak içeren Kore ürünlerinin etkinliği henüz kanıtlanmamıştır. Şeker veya kafein içeren peeling ürünleri sadece cildi pul pul dökebilir . Bu temizlik deterjanları genellikle evde çatlak izi tedavisi olarak kullanılır.

Profesyonel İpucu: Gerçek şu ki, çatlaklar cildin derin dermis seviyesinde oluşur ve bu derinliğe veya daha fazlasına ulaşamayan hiçbir tedavi etkili değildir.