Cebelitarık halkı Müslüman mı, tam olarak konumu nerede? Cebelitarık hakkında bilgiler

TAKİP ET

13 Kasım akşamı A milli takımımız ile mücadele verecek Cebelitarık ülke mi soruları sıklıkla sorulmaya başlandı. Dünya kupası ile ismini duyuran Cebelitarık'ın hangi ülkede, nerede ve Müslüman mı sorularının yanıtları haberimizde

Reklam
Reklam

Cebelitarık olarak adını duyuran takımın araştırmaları başladı. Cebelitarık adında ülke olmadığı bilinmektedir. Fakat Akdeniz içerisinde Afrika ve Avrupa kıtalarında bir noktaya Cebelitarık denmektedir. Bu bölge İngiltere’ye bağlı olduğu da anlaşıldı.
Cebelitarık, Denizaşırı Milletler Topluluğu üyesi olduğundan Dünya Kupası’nda yer almaktadır. Cebelitarık; Cenevizliler, Maltalılar, Portekizliler ve İspanyol halkından oluşan bir nüfus yapısı barındırmaktadır.
Cebelitarık, adını ünlü komutan Tarik Ziyat’tan alarak bölge de yer alan dağ da Arapça Cebel-i Tarık yani Tarık dağı olarak adlandırmıştır. Emevilerin ardından adı geçen bu bölgede hakimiyet söz konusu olmuştur. 1145 yılında verilen emir üzerine işçiler o bölgede kentleşme yaparak şehirleşmeye yer vermiştir.
15. yüzyılda İber Yarımadası'ndaki Arap hakimiyeti son bulmaya başlarken İspanyolların etkinliği git gide artıyordu. Kastilya ve Aragon gibi iki önemli krallığın birleşmesi ve "Reconquista" yani yeniden fetih adı verilen hareket neticesinde İber Yarımadası'nın geri kalanı gibi Cebelitarık da İspanyolların hakimiyetine geçti.
Cebelitarık Müslüman mı?
Göç alınarak Cebelitarık bölgesinde Müslümanlara yer verilmekteydi. Fakat karşı kıya da bulunanların Fas’a geçerek İspanyol yerleşkeleri artış göstermektedir. 1704’te çıkan savaş üzerine Birleşik Krallık topraklarına dönüşüm sağlanmıştır. İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde Cebelitarık'ın statüsü yeniden gündeme geldi. Bölgede düzenlenen 1967 tarihli referandumda halk İngiliz yönetiminde kalmayı tercih etti. 2002'de tekrarlanan benzeri bir egemenlik referandumunda Cebelitarık halkı kararını yine aynı yönde kullandı.
 

cebelitarık nerede cebelitarık konumu cebelitarık müslüman mı