Çekişmeli boşanma davası ve tek taraflı boşanma isteği

TAKİP ET

Boşanma davalarında en çok sorulan sorulardan olan tek taraflı boşanma isteği son zamanlarda sıkça gündeme gelmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında konuları incelenmesi halinde sonuca varılmaktadır. Eşi boşanmak istemeyen ama kendisinin boşanma isteği olan kişiler için tek taraflı boşanma isteği merak konusu oldu. Türk Medeni Kanunu'na göre eşlerin tek taraflı olarak boşanma taleplerinin olması halinde açılacak davalar ve detaylar haberimizde yer almaktadır

Reklam
Reklam

Boşanma davalarında en çok görülen çekişmeli davaların nasıl ilerlediği ve sürecin nasıl tamamlandığı merak edilmektedir. Çekişmeli boşanma davası açacak kişinin boşanma davasını neden açtığı ve neden boşanma istediğini net bir şekilde belirtmek zorundadır. Boşanma sürecinde eşlerden bir tarafın istememesi halinde tek taraflı boşanma istediği öne sürülmektedir. İşte çekişmeli dava ve tek taraflı boşanma istedi hakkında detaylar...

Çekişmeli boşanma davasının hukuki olarak incelenmesi

Zina

Eşinin hayatına kast etme isteği

Onur ve gurur kırıcı davranış sergilemek 

Suç işlemek ya da küçük düşürücü işler yapmak 

Akıl sağlığının ortadan kalkması ya da 

Evlilik müessesesinin tamamen ortadan kalkması (Şiddetli geçimsizlik) olarak sayılabilir.

Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır? 

Türk Medeni Kanunu’na uygun olacak şekilde Aile Mahkemelerine başvurmaları gerekir. Boşanmak isteyen taraf ilk olarak Aile Mahkemesine başvurmalıdır. İki nüsha dava dilekçesi, sebepleri arasında gösterdiği deliller, ve TC nüfus cüzdanı ile beraber boşanma davasını açmaktadır. Çekişmeli boşanma davasında hak kaybı yaşanmaması adına tarafların avukat tutmaları önem taşımaktadır. Boşanma işlemi Türk Medeni Kanununda beklenen bir işlem olup bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

Çekişmeli boşanma davaları ne kadar sürer?

Çekişmeli boşanma davalarında süreç yaklaşık olarak  1-2 ay sürmektedir. Bu dilekçe aşaması bittiğinde ancak duruşma süreci başlamaktadır. Çekişmeli boşanma davaları tek seferde bitecek bir olay değildir. Çünkü ilgili deliller, iddialar ve taleplerin hakim tarafına ulaşması ve hakimin bu delilleri geçerli bulması epey zaman alacaktır. Karar kesinleşene kadar geçen süre ortalama olarak 1,5 yıl sürmektedir.

Çekişmeli boşanma davasının aşamaları nelerdir, boşanma süreci nasıl ilerler? 

Davanın açılması, dilekçenin tebliği, ekonomik ve sosyal durum incelemelerinin yapılması ve karşılıklı olarak dilekçe sunumlarının yapılması şeklinde devam etmektedir. Dilekçeler sunulduktan sonra ön inceleme yapılmakta ve taraflar sırasıyla dinlenerek deliller ortaya koyulmaktadır. 

Taraflar duruşmaya katılmazsa ne olur, boşanma davası uzar mı? 

Eğer boşanmak isteyen davacı taraf avukata velayet vermeden duruşmaya katılmazsa açmış olduğu dava 3 ay içinde yenileninceye kadar işlemden kaldırılmaktadır. Eğer 3 ay içinde yenilenirse kaldığı yerden devam etmektedir.

çekişmeli boşanma davası süreci çekişmeli boşanma dava tek taraflı boşanma isteği boşanma davası açma