Cep telefonunun dezenfekte edilmemesi bu bileşenin arızalanmasına neden olacaktır

TAKİP ET

Son zamanlarda yapılan birkaç araştırma, bir cep telefonu veya tabletin bir klozet kapağından 10 kat daha fazla bakteri içerebileceğini belirledi.

Reklam
Reklam

Toplum ve şimdiki zaman, cep telefonunu yıllar içinde giderek daha vazgeçilmez bir araç haline getirdi. Buluşu sırasında sadece telefon görüşmeleri yoluyla bir iletişim aracıydı. Yine de bugün bundan çok daha fazlası: bir parmak dokunuşuyla iletişim, eğlence, iş ve binlerce işlev, birkaç on yıl önce imkansız görünen bir gerçek.

Bu yüzden zamanının çoğunu elimizde geçirmesi şaşırtıcı değil. Ancak göz ardı ettiğimiz bir gerçek var: Biz fark etmesek de içinde binlerce zararlı bakteri ve mikroorganizma yoğunlaşıyor. Bunu biliyor muydun? Cep telefonumuzla sürekli temas, özellikle yeni atlattığımız COVID-19 Pandemisi nedeniyle temizliğin yoğunlaştığı bu zamanlarda, sağlığımıza zararlı olabilecek çok yüksek miktarda mikropla karşı karşıya kalmamıza neden oluyor. Daha önce bilgisayarınızın klavyesini nasıl temizleyeceğinizi anlatmıştık. Bu sefer virüs ve bakterileri yok etmek için cep telefonunuzu zarar vermeden temizlemenin ve dezenfekte etmenin doğru yolunu ortaya koyuyoruz.

Akıllı telefon veya tablet neden temizlenmeli?

Dünyanın dört bir yanındaki prestijli üniversiteler tarafından yürütülen araştırmalar, cep telefonunun bir klozet kapağından 10 kat daha fazla bakteri içerebileceği ve camın yüzeyinin virüslerin bir haftaya kadar kalması ve herkesi hasta etmesi için mükemmel bir ortam sunduğu sonucuna varıyor.

Yemekten önce eller neredeyse tüm gün bu cihaza maruz kalıyor. Ellerin su ve sabunla yıkanması ve bulaşıcı hastalıklara yol açabilecek taşınan mikropların uzaklaştırılması önerilir. Ne olursa olsun,

Cep telefonu, tablet veya iPod'un periyodik dezenfeksiyonu ne olacak?

Aynı derecede önemlidir. Aşağıda nasıl yapacağınızı gösteriyoruz.

Cep telefonu nasıl doğru şekilde temizlenir?

Cep telefonunun işlevlerine ve yapısına zarar vermeden dezenfekte etmek ve temizlemek için alanında uzmanlar tarafından önerilen prosedür şudur:

Telefonunuzu kapatın ve ona taktığınız kılıfı veya diğer aksesuarları çıkarın.

Bir mikrofiber bezi biraz alkolle emprenye edin veya %70 izopropil alkolle nemlendirilmiş küçük mendiller satın alın. Ayrıca, dezenfektan mendiller kullanabilir ve telefonun ve kameranın tüm yüzeyini, mevcut kir veya yağı nazikçe temizlediğinizden emin olarak silebilirsiniz.

Yuvaların, ses girişlerinin veya varsa tuşların içindeki kiri temizlemek için nemli bir havluya sarılı bir iğne veya iğneyi dikkatli bir şekilde kullanın.

Telefonu temizlediğinizde biraz ıslak olduğunu fark edebilirsiniz, bu normaldir. Buradaki fikir, alkolün dezenfeksiyondan sonra kendi kendine buharlaşmasıdır. Aksi takdirde, ekranlar için özel mikrofiber bezlerle kurulayabilirsiniz (bilgisayar veya TV temizliği için idealdir).

Cep telefonunu temizlemek için NE KULLANILMAMALIDIR?

Piyasada çok çeşitli temizlik ürünleri var, ancak hepsi aynı özelliklere sahip değil. Bazı maddeler cihazların hassas yüzeylerini çok daha fazla aşındırır ve uygulama sonrasında geri dönüşü olmayan hasarlara neden olur. En sık yanlış kullanılan ürünlerin hangileri olduğunu kontrol edin:

Çamaşır Suyu: Bu dezenfektan ve beyazlatıcı sıvı son derece aşındırıcı ve güçlüdür, asla kasayı temizlemek için kullanmamalısınız, ekran bir yana, mahvedeceksiniz!

Pencere temizleyicisi: Çamaşır suyu gibi, bu madde ekranın yüzeyini zayıflatan ve ekranı çizilmelere ve darbelere karşı daha savunmasız hale getiren asidik kimyasallar içerir.

Makyaj Temizleyici: Makyaj temizleme ürünleri kullanılması önerilmez çünkü makyajı oluşturan elementler yüzey boyasına zarar verebilir.

Aseton veya oje çıkarıcı: Öncekilere benzer şekilde, cep telefonunun parçaları için son derece agresiftir ve belirli kumaş veya duvarlardaki lekeleri çıkarmak için kullanılmasına rağmen, durum böyle değildir.

Sirke: Sanılanın aksine, yiyecekleri ve hatta mutfak yüzeylerinizi temizlemek için mükemmel olmasına rağmen, asidik bileşimi ekranın koruyucu tabakasını etkileyebildiği için cep telefonunuzu temizlemeniz önerilmez.

Tuvalet kağıdı: Çok incedir ve yırtılmaya karşı hassastır, bu da küçük parçaların şarj cihazının veya kulaklıkların yarıklarına düşmesine neden olabilir.

Basınçlı hava: Çok dayanıklı olmasına rağmen bu tip cihazlarda basınçlı hava kullanımı iç kısımdaki bazı parçaların iç hasar görmesine neden olabilir.

Cep telefonu kılıfımı nasıl temizlerim?

Cihaz temizlenip dezenfekte edildikten sonra koruyucu kılıfı sterilize etme zamanı gelmiştir. Üretim malzemesine göre kasayı temizlemek için bazı öneriler:

Silikon veya kauçuk kılıflar: Bir kaba ılık su ve bulaşık deterjanı doldurun. En inatçı kirleri çıkarmak için bu karışıma batırın ve elinizle veya yumuşak bir sünger veya fırça ile ovalayın, ardından temiz suyla durulayın ve bir bezle kurulayın.

Sert plastik kapaklar: Sıcak su dolu bir leğene bir yemek kaşığı çamaşır suyu veya bir bardak sirke koyup kapağı içine sokup yaklaşık 5 dakika bekletin. Bittiğinde, çıkarın ve bir sünger veya fırça ile ovalayın, ılık suyla durulayın ve kurumaya bırakın.

Deri veya kürk kılıflar: Bu tip kılıflar oldukça hassastır çünkü üretim malzemesi sentetik veya plastikten yapılanlardan farklı özelliklere sahiptir. Bu durumlarda, su ve sabun veya şampuan karışımı hazırlamak, bir bezi ıslatmak ve kiri ve lekeleri çıkarmak için hafifçe ovalamak en iyisidir. Son olarak, kapağı kuru bir bezle kurulayın.

Tüm hayatımızı, gittiğimiz her yere yanımızda taşıdığımız akıllı telefon aracılığıyla yönetiyoruz. Başka bir deyişle, dışarı çıkarken öncelikler anahtarlar, cep telefonu, kimlik, biraz nakit para ve temkinliyseniz muhtemelen bazı migren ilaçlarıdır. Bu nedenle cihazlarınızı düzenli olarak temizlemekten, mikroorganizmalarla mücadele etmekten ve hastalıkların yayılmasını önlemekten çekinmeyin.