Cep yakan fiyatlar düşüyor! Havaların ısınması ile fiyatlar geriledi! İşte fiyatı en çok düşen ürünler

TAKİP ET

Hem marketlerde hem de pazarda sebze meyve fiyatları son aylarda cep yakıyordu. Havaların ısınması ile birlikte sebze ve meyvede yükselen arz fiyatların düşmesine yol açtı. Yavaş yavaş market raflarına ve pazar tezgahlarında da fiyatların düşüşü yansıyor. Bu hafta biberin kilosu 12 liraya, Patlıcanın kilosu 15 liraya ve maydanoz ise iki liraya kadar geriledi. Sektör temsilcileri ise umutlu konuştu, fiyatların daha da düşeceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Sebze meyve fiyatlarında yaşanan artış Türkiye'nin uzun zamandan beri gündeminde ilk sırada yer almaya devam ediyordu. Özellikle soğuk hava dalgasının bu yıl çok uzun sürmesi Mart ayının son günlerinde Nisan ayının ilk günlerinde birçok bölgede kar yağışının görülmesi nedeniyle sebze ve meyve de arz sorunu yaşanmıştı. Ayrıca özellikle ihracat da yoğun talep olduğu dönemde üreticinin maliyet artışı da eklenince fiyatlar iyiden iyiye tavan yapmıştı. Stokçu ve fırsatçıların da bu durumu kullanması vatandaşları neredeyse sebze meyve alamayacak hale getirmişti.
Geçtiğimiz ay 1 kilo patlıcan 60 lira, biber 40 lira ve domates ise 30 lira gibi fiyatlardan satılıyordu. Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte fiyatlar da aşağı yönlü hareketler başladı. Nihayet market raflarında ve pazar tezgahlarında ki fiyatlar geri doğru düşerken vatandaşların gerileyen fiyatlar nedeniyle yüzü gülmeye başladı.

Fiyatı en çok düşen ürünler kabak ve salatalık oldu

Özellikle Büyük şehirlerde çiftçiden vatandaşa ulaşana kadar birçok zam gören ürünlerin fiyatı yavaş yavaş düşmeye başladı. İstanbul'da pazarlarda şu an fiyatı en çok düşen ürün kabak ve salatalık oldu. Kabak ve salatalığın satış fiyatı halde 6 TL'ye kadar gerilerken tezgahta ise 7-8 lira olarak satılmaya başladı. Geçtiğimiz ay 60 liraya kadar yükselen Patlıcanın fiyatı ise şu anda 10 15 liraya kadar gerilemiş durumda. Domates fiyatları da 8 ile 15 lira arasında değişiyor. Sivri biberin kilogram fiyatı ise şu anda 15 TL'den satışa sunuluyor.

Taze fasulye ve kapya biber el yakıyor

İstanbul'da pazarda en pahalı ürün ise taze fasulye oldu. Taze fasulye fiyatları şu anda 30-40 TL arasında değişiyor. Taze fasulyeyi ise kapya biber takip ediyor. 20 30 TL arasında olan kapya biberin kilogram fiyatının mevsim nedeniyle bu kadar yükseldiği düşünülüyor. Yavaş yavaş tarla mahsüllerinin devreye girmesi ile beraber 5-10 TL bandına gerilemesi bekleniyor.

El yakan yeşilliklerin fiyatı düştü

Soğuk hava dalgası nedeni ile geçtiğimiz hafta yeşilliklerin fiyatı da el yakıyordu. Marulun fiyatı neredeyse 30 liraya kadar yükselirken bu hafta pazar da 8-10 TL arasında marul bulmak mümkün oldu. Maydanoz, dereotu ve roka gibi yeşilliklerin fiyatı da 2 buçuk liraya kadar düştü. Bahar ailenin gözdesi olan çileğin kilogram fiyatı tezgahlarda 15 TL olurken Çağla, yeşil erik ve yeni dünya ise 15 20 TL aralığında satılıyor.