Çiğ yumurta yemek kötü mü?

TAKİP ET

Büyürken, ebeveynleriniz muhtemelen size asla doğrudan kaseden kurabiye hamuru veya kek hamuru yememenizi söylemiştir. Nedeni? Her ikisi de çiğ yumurta içerir. Peki çiğ yumurta yemek kötü müdür?

Reklam
Reklam

Birçok şeyde olduğu gibi, ailen haklıydı. Pastörize edilmemişlerse çiğ yumurtalar yemek için güvenli değildir. Bu, zararlı bakteriler içerebilecekleri anlamına gelir. Ve yumurtalar pastörize olarak satılabilse de - yani bakterilerin öldürülmesi için yeterince ısıtıldıkları anlamına gelir - yine de bir yumurtayı açıp çiğnemeye başlamamalısınız.
Kayıtlı diyetisyen Beth Czerwony, RD “Kimseye çiğ yumurta yemesini tavsiye etmeyeceğim” diyor.
Çiğ yumurta yemekten salmonella bulaşır mı?
Nadirdir, ancak çiğ yumurta yemekten salmonella gıda zehirlenmesi alabilirsiniz. Neyse ki, uygun yiyecek hazırlama protokollerini izleyerek veya çiğ yumurtalardan tamamen kaçınarak salmonella riskinizi azaltabilirsiniz. 65 yaş ve üstü kişiler, zayıf bağışıklık sistemlerine (kanser, HIV veya AIDS gibi ) veya iltihaplı bağırsak hastalıklarına ( ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi) yol açan koşullarla yaşayanlar da özellikle çiğ yumurtadan uzak durmalıdır.
Czerwony, " Çok yaygın değil - 20.000 yumurtadan 1'inde salmonella var " diyor. "Ama o yumurtayı yiyen kişi olmak istemezsin."
Salmonellaya yakalanmanın yan etkileri hoş değil, diye ekliyor. “İshal ve kramplar alabilirsiniz. Kusmaya başlayabilirsiniz. Bu, susuz kalmanıza neden olabilir. Gerçekten ciddi sağlık sorunlarınız olabilir.”
Salmonella salgınları, çiğ yumurtalara ek olarak, yıkanmamış ürünler, çiğ et ve hatta önceden paketlenmiş ürünler de dahil olmak üzere birçok gıda kaynağından gelir.
Çiğ yumurta yemenin faydası var mı?
Yumurtaların kendileri yemek için sağlıklı bir seçimdir. Yumurta akı proteinle doludur ve yağ içermez. Bu arada yumurta sarısı besin açısından zengindir ve sağlıklı yağlar ile A, D ve E vitaminlerini içerir. Sarısı ayrıca gözleriniz için iyi olan kolin içerir.
Czerwony, “Bütün bir çiğ yumurta yiyecekseniz, bunun nedeni sarısının kendisinden alacağınız faydalardır” diye açıklıyor. "Ama yine de kendini salmonellalı bir tane yeme riskini alma pozisyonuna sokmak bile istemiyorsun - özellikle de yumurtaları pişirmek sana aynı sağlık yararlarını sağlıyorsa."
Başka bir deyişle, pastörize çiğ yumurta satın alsanız bile, bu onları çiğ yemeye yeşil ışık yakmak zorunda değildir. Çiğ yumurta yemeyi, yapabilseniz bile yapmamanız gereken bir durum olarak düşünün.
Czerwony, “Beslenme açısından, pişmiş yumurta yerine çiğ yumurta yemenin hiçbir faydası yok” diyor. “Pişirirken herhangi bir besin kaybetmezsiniz. Salmonella için endişeleniyorsanız, pişirme işlemi sırasında ölecektir.”
Çiğ yumurta yerseniz ne olur?
İçinde salmonella olmadığı sürece, çiğ yumurta yemek zararsız - belki biraz mide bulandırıcı - bir deneyimdir.
Czerwony, “Biraz sümüksü olduğu için iğrenç hissetmenize neden olabilir” diyor. “Ama çiğ yumurtalar temelde sadece proteindir. İnsanlar gerçekten bu yüzden çiğ yumurta yiyorlar - bu ekstra proteini sallamadan almak için. ”
Ancak, protein alımınızı artırmak istiyorsanız daha iyi seçenekler var. Czerwony, “Çiğ yumurtaya sahip olmak, protein içeceğinden daha iyi değil” diyor. “Bunun yerine yiyebileceğiniz çok fazla protein açısından zengin yiyecek var. Çiğ yumurtaların mutlaka en iyi ya da tek seçenek olduğunu düşünmüyorum.”
Çiğ yumurta içeren 7 yiyecek
Hangi gıda ürünlerinin çiğ yumurta içerdiğine şaşırabilirsiniz. Tarife bağlı olarak, bunlar şunları içerir:
Bazı buzlanma türleri.
Ev yapımı mayonez.
Sezar Salata sosu.
Beze.
Yumurta likörü.
Çiğ kurabiye hamuru.
Çiğ kek ve kek hamuru.
Bir tarifte çiğ yumurta kullanmanız gerekiyorsa, güvenli tarafta olabilir ve pastörize versiyonları tercih edebilirsiniz. Czerwony, “Kabuk içinde veya kartondaysa ve pastörize edilmişlerse, USDA çiğ yumurtaların güvenli olduğunu söylüyor” diyor ve ambalajın yumurtalar pastörize edildiğinde belirtileceğini belirtiyor. “Çiğ yumurta kullanmanız gereken bazı tarifler olacak. Demek pastörize yumurta kullanmak istiyorsun.”
Şans eseri, yemek pişirirken çiğ yumurta kullanıyorsanız, Salmonella'yı önlemek için önlem alabilirsiniz. Her şeyden önce, onları daima buzdolabında saklayın. Ve çiğ yumurta ile yemek pişirirken çapraz bulaşmaya dikkat edin.
Czerwony, "Temiz bir çalışma istasyonunuz olsun" tavsiyesinde bulunuyor. “Giderken temizleyebilmeniz için her zaman sıcak, sabunlu suyla dolu bir lavaboya sahip olmanızı öneririm. Özellikle çiğ yumurtaları elledikten sonra ellerinizi sık sık yıkayın. Kesme tahtalarını da değiştirin.”
Her şeyi temiz tutmak, zararlı bakterilerin yayılmasını veya gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir. Czerwony, “Yumurtaları kırabileceğiniz ve yanlışlıkla başka bir şeyle karıştırılabileceği için tezgahta bırakmak istemezsiniz” diye uyarıyor. “Her zaman ne yaptığınıza dikkat etmelisiniz. Hastalanman sadece bir kez alır ve sonra o yemeği bir daha asla yemezsin.”