Cildinize Hindistan cevizi yağı kullanmalı mısınız?

TAKİP ET

Evet, hindistancevizi yağını vücudunuzda kullanabilirsiniz, ancak her yerinde olmayabilir.

Reklam
Reklam

Belki onu kahvenize karıştırdınız veya pişirmek için kullandınız. Muhtemelen, hindistancevizi yağı mutfak dolabınızda sakladığınız bir bileşendir. Peki tropikal palmiye ağaçlarından elde edilen bu yağın cilt bakım dolabınızda da yeri olabilir mi?

Cilt bakımı için doğal alternatifler söz konusu olduğunda, hindistancevizi yağı bir süredir önerilen bir seçim olmuştur. Doğaldır, yumuşak bir dokusu vardır ve rüya gibi kokar - ama gerçekten abartılmaya değer mi? Kısacası: Evet, hindistancevizi yağı cildiniz için faydalı olabilir. Ancak bu, her yere köpürtmeniz gerektiği anlamına gelmez.

Dermatolog Jane Wu, MD, hindistancevizi yağını günlük cilt bakım rutininize dahil etmeden önce bilmeniz gerekenleri açıklıyor . 

Hindistan cevizi yağı nedir?

Bu doğal yağın yapılması ve yapılmaması gerekenlere girmeden önce , hindistancevizi yağının gerçekte ne olduğuna dair hafif bir kimyanın üzerinden geçmeliyiz. Hindistan cevizi yağı, çiğ hindistan cevizinden elde edilen bitki bazlı bir yağdır. Oldukça doymuştur ve yemek pişirmek için kullandıysanız, oda sıcaklığında katı beyaz bir maddeden ısıtıldığında berrak bir sıvıya dönüştüğünü fark etmişsinizdir.

Hindistan cevizi yağının cilde faydaları

Doğal bir vücut yağı arıyorsanız, daha fazla kendinizi yormayın. Birçok kişinin hindistancevizi yağına yönelmesinin ana nedeni, nemlendirme gücüdür. 

Peki, hindistancevizi yağını bu kadar çekici yapan nedir? Hindistan cevizi yağının bileşiminin yaklaşık %65'i orta zincirli yağ asitleridir ve hindistancevizi yağının cildiniz için faydalı olmasının kısmen nedeni budur. Dermatologların ve araştırma çalışmalarının bulduklarına göre, laurik asit ve linoleik asit gibi bazı orta zincirli yağ asitleri, hindistancevizi yağında ağır vuruculardır.

Bu, aşağıdaki gibi konularda yardımcı olabilecekleri anlamına gelir:

Yatıştırıcı kuru cilt

Wu, hindistancevizi yağının, suyun cildinizden pasif olarak buharlaştığı (bunun çok fazlası kuru cilde yol açar) transepidermal su kaybını (TWL) azaltmaya yardımcı olabileceğine dikkat çekiyor. TWL egzama , rosacea veya dermatit gibi durumlar tarafından tetiklenebilir. 

Linoleik asit, kanola yağı veya bitkisel yağlar gibi ürünlerde de yaygın olarak bulunan doymamış bir omega-6 yağ asididir. Dr. Wu'ya göre yumuşatıcı görevi görür (yani cildinizi yatıştırır). Bu nedenle, cildiniz kurumaya yatkınsa, hindistancevizi yağı yeni en iyi arkadaşınız olabilir. Cildinizin bariyerini onararak cildinizin kaybettiği nem miktarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Hafif yaraların tedavisi

Hindistan cevizi yağı, ecza dolabınıza bile girmeye değer olabilir. Birçok bitkisel yağda bulunan laurik asit, hindistancevizi yağının %49'unu oluşturur ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu nedenle, cildinizin yüzeyindeki yoğun yaraları tedavi edemese de, çizikler veya jilet yanıkları gibi daha hafif cilt lezyonlarını yatıştırmaya yardımcı olabilir.

Hindistan cevizi yağını yüzünüze sürmeli misiniz?

Hindistan cevizi yağı, özellikle kuru cildiniz varsa vücudunuz için bir nemlendirici görevi görür. Ancak yüzünüz için durum böyle olmayabilir.

Wu, oldukça komedojenik olduğu için (başka bir deyişle, bir gözenek tıkayıcıdır) yüzünüzde hindistancevizi yağı kullanmanın genellikle tavsiye edilmediğini belirtiyor. Bu nedenle, hidrasyona yardımcı olabilirken, sivilceyi önleme konusunda pek bir etkisi olmayacaktır - hatta sivilceye neden olabilir. 

Hindistan cevizi yağı kullanmanın cildiniz üzerindeki yan etkileri

Nemlendirici, evet. Ancak bu, işini biraz fazla iyi yapabileceği ve gözenekleri tıkayabileceği ve akne kırılmalarına neden olabileceği anlamına gelir - özellikle de cildiniz daha yağlıysa. Wu, "Akneye yatkınsanız, bunu omuzlarınıza, göğsünüze veya sırtınıza koymaktan da kaçınmalısınız" diye ekliyor. 

Sadece bu değil, aynı zamanda iltihaplı sivilcenin korkunç uyarı işaretleri olan siyah noktaları ve beyaz noktaları da artırabilir.

Bazı durumlarda, hindistancevizi yağının cildinizin yüzeyinde küçük beyaz veya sarı yumrulara yol açan tıkanmış gözeneklerin neden olduğu bir durum olan miliaya neden olma riski de vardır. Bu, cildinizin daha ince olduğu, gözlerinizin altı gibi vücudunuzun kısımlarında meydana gelme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, bu alanlarda aşırıya kaçmamak veya onlardan tamamen kaçınmak en iyisidir. Cilt tipinizin ne olduğundan emin değilseniz, bir dermatologla görüşün. 

Hindistan cevizi yağı nasıl kullanılır

Hindistan cevizi yağını cilt bakımı rutininizin farklı bölümlerine dahil etmenin bazı yolları şunlardır:

Vücut nemlendiricisi

Hindistan cevizi yağından en iyi şekilde yararlanmanın birincil yolu budur. Duş veya banyodan sonra, cildinizi nemlendirmek için vücudunuza hindistancevizi yağı sürün (yukarıda belirtilen uyarıları aklınızda bulundurun). Yağı boynunuzdan aşağıya doğru ovun ve dirsekler, dizler, eller ve ayaklar gibi kuruyan bölgelere odaklanın. Ayrıca gün içinde bir miktar hindistancevizi yağını yanınızda bulundurabilir ve ihtiyaç duydukça uygulayabilirsiniz.

Makyaj temizleyici

Yüzünüze hindistancevizi yağı sürmek konusunda hala dikkatli olmanız gerekirken, Dr. Wu, bir miktar hindistancevizi yağını makyaj temizleyici olarak kullanabileceğinizi söylüyor. Hindistan cevizi yağı ve ta-da'nın bir kısmını uygulamak için bir pamuk top veya ped kullanın! - ilk kat makyajınızı yaptınız. Her şeyi çıkarmak için nazik bir temizleyici veya makyaj çıkarıcı ile iyice duruladığınızdan emin olun. " Gözenekleri tıkama ve milia riskini azaltmak için daha sonra su bazlı bir temizleyici ile çift temizleme öneriyorum " diye ekliyor.

Dudak kremi

Dudaklarınız sürekli kuru ve tahriş mi oluyor? Hindistan cevizi yağı aynı zamanda doğal bir "saç çubuğu" olabilir - nemlendirici özellikleri dudaklarınızı gün boyunca nemli tutmak için harikalar yaratabilir. Ayrıca, teknik olarak yenilebilir, bu yüzden sonunda dudaklarınızı yalarsanız endişelenmeyin! Ancak hindistancevizi yağı ile daha azının daha fazla olduğunu unutmayın. 

Ne tür hindistancevizi yağı en iyisidir?

Hindistan cevizi yağı ile ilgili en iyi şeylerden biri doğal olmasıdır. Bundan en iyi şekilde yararlanmak için saf, rafine edilmemiş, soğuk preslenmiş hindistancevizi yağı kullanmak isteyeceksiniz. Bunun nedeni, soğuk preslenmiş hindistancevizi yağının hazırlama sürecinde ısı kullanmaması ve besin maddelerinin çoğunu muhafaza etmesidir. 

Ancak doğal olmasına rağmen hindistancevizi yağı herkes için değildir. Ancak cildinize herhangi bir katkı maddesi veya kimyasal madde içermeyen bir nemlendirme takviyesi eklemek istiyorsanız, denemeye değer olabilir. Başlamak için, yüzünüze veya sivilceye duyarlı bölgelere dokunmaktan kaçınarak vücudunuza biraz uygulayın. Ağırdan alın ve cildinizi ve ona nasıl tepki verdiğini izleyin. Zamanla, hindistancevizi yağı yeni tercihiniz olabilir!