Cinsel ilişki prostat kanseri riskini azaltıyor

TAKİP ET

Prostatınızı sağlıklı tutmanın sırrı üç harfle açıklanabilir: SEX. Araştırmalar, ister seks ister mastürbasyon sırasında olsun, daha sık boşalmanın prostat kanseri riskinizi azaltabileceğini gösteriyor.

Reklam
Reklam

Ama sağlık adına romantik bir hamle yapmadan önce, ürolog Brad Gill, MD, MS ile iddialara daha yakından bakalım.

DAHA FAZLA SEKS PROSTATINIZ İÇİN İYİ Mİ?

Dr. Gill, cinsiyetin (veya boşalmanın) prostat sağlığı üzerindeki etkisinin bir şekilde “büyük bir soru işareti” olmaya devam ettiğini belirtiyor - ancak son çalışmalar potansiyel bir fayda olduğuna işaret ediyor.

2016 yılında yapılan bir araştırma, ayda en az 21 kez boşalan erkeklerin prostat kanseri riskini, ayda dört ila yedi kez yapanlara kıyasla yaklaşık %20 oranında azalttığını buldu.

Araştırma, yaklaşık yirmi yıl boyunca yaklaşık 32.000 erkeği ve kendi bildirdiği boşalma alışkanlıklarını içeriyordu. Cinsiyet ve prostat kanseri riski hakkındaki düşünceyi değiştirmeye başlayan 2004 tarihli bir çalışmanın sonuçları üzerine kurulmuştur.

Daha önce, hormon uyarımı nedeniyle daha fazla cinsiyetin prostat kanseri riskini artırabileceği düşünülüyordu. (Neyse ki, birçok çalışma o zamandan beri bu teori hakkında şüphe uyandırdı!)

SIK BOŞALMA PROSTATINIZI NASIL ETKİLER?

Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçası olan bir bezdir. Üreme ve idrar yollarının kavşağında bulunur ve boşalma yolculuğunda spermin yönlendirilmesine yardımcı olur. Esasen, boşalma kanallarının üretraya boşaldığı yer burasıdır, böylece semen (ve sperm) boşalma ile üretradan dışarı atılabilir.

Bu arka plan, “prostat durgunluğu hipotezi” olarak adlandırılan şeyi açıklamaya yardımcı olur.

Teori, kanserojenlerin doğal olarak prostatta birikmesidir. Biriktikçe, teorik prostat kanseri riski artar. Çözüm? Görünüşe göre boşalma bu potansiyel olarak zararlı kanserojenleri temizleyebilir ve kanser riskinizi azaltabilir.

2018'de yayınlanan bir çalışmada, sık boşalma ve prostat tümörü gelişimi arasında potansiyel biyolojik bağlantılar bulundu.

SEKS PROSTAT BÜYÜMESİNİ YAVAŞLATABİLİR Mİ?

Konu prostatı korumaya gelince seksin büyüsü ancak bu kadar ileri gider. Prostat büyümesi veya iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) , daha sık boşalma ile geri alınamayacak bir yaşlanma gerçeğidir.

Dr. Gill, "Vücudunuzun belirli bölümleri yaşlandıkça büyümeye devam edecek ve prostat da bunlardan biri" diyor. Bu, BPH'nin neden prostatı olan insanların yaklaşık %90'ını etkilediğini açıklamaya yardımcı olur ve bu da onu erkekler ve bu bez ile doğan diğerleri için en yaygın prostat problemi yapar.

SEKS VE BOŞALMANIN DİĞER FAYDALARI

Buradaki odak seks ve prostat olsa da, orgazmın güçleri biraz daha fazla yer kaplıyor. Dr. Gill, “Genellikle hayatın keyifli bir parçası” diyor. "Kalp doktorlarına sorarsanız, seks iyi bir kardiyovasküler egzersiz sayılır."

Seks ve boşalmanın diğer sağlık yararları şunlardır:

Stresi azaltmak. Boşalma sırasında vücudunuz, mutluluk ve rahatlama duygularını artıran dopamin olarak bilinen iyi hissetme hormonunu salgılar.

Kalori yakmak. Araştırmalar, seks sırasında harcanan enerjinin 100'den fazla kalori yaktığını gösteriyor. Ayrıca, bir arkadaşla egzersiz yapmak her zaman güzeldir.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek. Araştırmalar, haftada bir veya iki kez seks yapan kişilerin daha yüksek düzeyde hastalık önleyici antikorlara sahip olduğunu gösteriyor.

Ağrıyı azaltmak . Seks sırasında salınan endorfinler doğal bir ağrı kesici görevi görür. Aslında araştırmalar, seksin baş ağrılarını ve migreni hafifletmeye gerçekten yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Son düşünceler

Daha fazla seksin prostat kanserinden kurtulmanıza yardımcı olabileceğini söylemek kesin olmaktan uzaktır. Gerçekte, prostatı olan yaklaşık 8 kişiden 1'ine hayatlarının bir noktasında prostat kanseri teşhisi konacaktır.

Ancak son araştırmalar, daha sık cinsel ilişki veya boşalmanın olası faydaları konusunda oldukça ikna edici.

Dr. Gill, “Bunu olduğu gibi kabul edin ve bilgiyi sağlığınız için istediğiniz gibi kullanın” diyor.