Çip fiyatlarına zam iddiası! Tüm elektronik cihaz fiyatlarının uçuşa geçeceğini gösteriyor…

TAKİP ET

Samsung'un mikroçip fiyatlarında zamma gideceği iddialar arasında. İsmi verilmeyen sektör içinden kaynakların iddia ettiğine göre yarı iletken fiyatların yüzde 15 ila 20 aralığında zamlanacağı söyleniyor. Dolayısıyla bu da akıllı telefondan televizyonlara kadar bütün elektronik cihazlarda fiyatların yükseleceği anlamına geliyor…

Reklam
Reklam

Bu dönemlerde bilgisayar, akıllı telefon, televizyon ya da başka herhangi bir elektronik cihaz almayı düşünen kişilerin canını sıkacak bir gelişme ortaya çıktı. Bloomberg’e açıklamalar yapan, ismini vermeyen bir kaynak Samsung’un mikroçip müşterisi ile görüşmekte olduğunu ve yarı iletken fiyatların yüzde 15 ila 20 arasında bir artışa geçebileceğini söyledi. İddianın doğruluğu söz konusuysa akıllı elektronik ürünlerin fiyatları da artan diğer maliyetlerin üzerine eklenecek…
Kaynağın söylediklerine göre Samsung, yeni fiyatlarını bu yılın ikinci dönemi itibariyle uygulamaya başlayacak. Çipin gelişmişlik düzeyine bağlı olarak zam oranı da belirlenecek. İddiada daha basit çiplerin yüzde 15’e kadar zamlanacağı, gelişmiş ve karmaşık olan yapıdaki çiplerinse yüzde 20’ye kadar zamlanmış olacağı belirtilenler arasında. Samsung yetkililerine ulaşan Bloomberg, sessiz kalmayı tercih ettiklerini belirtti.

Yalnızca Samsung çip fiyalarına zam yapmayı planlamıyor
Samsung’un mikroçip fiyatlarına zam yapacak olması dikkat çekici, ancak tek şirket Samsung değil. Samsung’un büyük rakiplerinden birisi olan TSMC’de 2022 yılında yüzde 20’lik bir zam kararı aldı. 2023 yılında ise yüzde 5 ila 8 arasında yeni bir zammın kapıda olduğu da söyleniyor. UMC adlı yarı iletken üreticisi de 2022’nin ikinci kısmında yüzde 4 oranında bir zam kararı aldığı biliniyor.
Elektronik cihaz alma planı yapan kişilerin canını sıkan bir bu haber, tüm elektronik cihazlar konusunda vatandaşı sıkıntıya sokuyor. Bütün elektronik ürünlerde mikroçipler bulunuyor, dolayısıyla tüm elektronik cihazlarda bir zam kapıda. Dünyada bu mikroçiplerin üretimini yapan firma sayısı ise oldukça az. Şirketlerin eş zamanlı bir zam yapma kararı alması laptop, akıllı telefon, televizyon ve aklınıza gelebilecek tüm elektronik aletleri kapsayacak büyük bir zam geleceğinin habercisi. Yılın ilerleyen günlerinde elektronik cihaz fiyatlarında artış olacağını göz önüne alarak hareket etmekte fayda var.