Çitlemeye bayılıyoruz ama ayçiçeği çekirdeğinin yan etkileri de var

TAKİP ET

Ayçiçeği çekirdeği maç izlerken, dizi izlerken, film izlerken vazgeçilmezlerimiz arasında değil mi? Sert dış yüzeyi kırarsınız ve küçük tohumun tadını çıkarırsınız. Doldurucu ve sağlıklı bir şeyler yapmak için diğer malzemeleri kullanarak onları lezzetli atıştırmalıklara da dönüştürebilirsiniz. Ya da onları ağzınıza atabilirsiniz! Ama ayçiçeği çekirdeği yemenin yan etkileri olduğunu da unutmayın.

Reklam
Reklam

Tohumların bazı iyileştirici güçleri olduğu bilinmesine rağmen, hangilerini raflardan alacağınızı bilmeniz önemlidir. Toby Amidor , MS, RD, CDN , FAND ödüllü beslenme uzmanı ve Wall Street Journal'ın en çok satan Diabetes Create Your Plate Yemek Hazırlama Yemek Kitabı yazarı, ayçiçeği tohumu yemenin yan etkilerini inceliyor.

DİZDE İLTİHAPLANMA

Amidor'a göre ayçiçeği tohumları hem tekli doymamış hem de çoklu doymamış yağlar sağlar. Bir ons ayçiçeği tohumu başına, her birinden yaklaşık üç gram ve dokuz gram bulacaksınız.

Diyetinizde sağlıklı bir dozda tekli ve çoklu doymamış yağların bulunması inflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilir. Amidor, "Doymamış yağların iltihabı azaltmaya yardımcı olduğu gösterildi" diyor.

GÜNLÜK SODYUM TAVSİYENİZİ AŞABİLİRSİNİZ

Amidor, "Tuzlu ayçiçeği çekirdeği seçmek, günlük önerilen sodyum miktarını kesinlikle çatıdan gönderebilir" diyor. Amerikalılar için 2020-2025 Diyet Yönergeleri, sodyum içermeyen fındık ve tohumların seçilmesini önerir. Amidor'un sağladığı bir örnek, David'in Orijinal Ayçiçeği Tohumlarının bir porsiyonudur. Bu tohumlar günlük önerilen miktarınızın %123'ünü veya 2.820 miligram sodyum içerir. Amidor, "2020-2025 beslenme yönergelerine göre önerilen günlük maksimum miktar 2.300'dür! Ayçiçeği tohumu almayı seçerseniz, ilave tuz içermeyen çeşitleri tercih edin" diyor.

KALP SAĞLIĞI İÇİN SORUN OLABİLİR

Amidor, " Dirkülasyon dergisinde yayınlanan bir araştırma, ayçiçeği çekirdeği de dahil olmak üzere daha fazla tohum yiyen katılımcıların, daha düşük kardiyovasküler hastalık (CVD) ve yüksek kolesterol dahil KVH risk faktörleri ile ilişkili olduğunu buldu" diye açıklıyor.

Benzer şekilde, ayçiçeği tohumları kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Tansiyonunuz çok yüksekse, kalbe kan sağlayan kan damarlarına zarar verebilir. Bu, çok çalışılırsa potansiyel olarak kalp krizine veya kalp yetmezliğine neden olabilir.

DİYABETLİ KİŞİLERDE KAN ŞEKERİNİ BOZABİLİR

Cureus Journal of Medical Science'a göre, ayçiçeği tohumları, çalışmaların kan şekerini düşürdüğünü gösteren klorojenik asit içerir. Diğer çalışmalar, ayçiçeği tohumlarının daha iyi glisemik kontrol sağladığını, yani bu tohumların anti-diyabetik özelliklere sahip olduğunu ileri sürdü.

Amidor, " Kimyasal ve İlaç Araştırmaları Dergisi'nde yayınlanan bir araştırma, ayçiçeği tohumu tüketiminin diyabetli kişilerde kan şekeri düzeyleri üzerindeki etkilerini inceledi" diye açıklıyor.

Bu nedenle, bu çalışma, ayçiçeği çekirdeği alanların, kontrol grubundakilere kıyasla açlık kan şekerlerinde pozitif ve daha hızlı bir düşüş gösterdiğini ileri sürdü.