Çocuğum akıllı telefona hazır mı?

TAKİP ET

Dijital çağda yaşamda gezinmek kafa karıştırıcı olabilir. Arkadaşlarımızla ve ailemizle bağlantıda kalmayı ve en son haberlerden haberdar olmayı sevsek de, bu bazen çok fazla iyi bir şey olabilir.

Reklam
Reklam

Her zaman çevrimiçi olduğunuzda veya bağlı olduğunuzda, fiziksel alanınızda gerçekleşen önemli şeyleri kaçırma riskiyle karşı karşıya kalırsınız - kötü haberlerle boğulmaktan kaynaklanan yerleşik stresten ve yeni adlandırılan kıyamet kaydırma alışkanlığından bahsetmiyorum bile. Ama eğer bir ebeveynseniz, çocuklarınız internete girmek için çabalıyor olabilir. Okulda, muhtemelen sınıfta bir sürü teknolojik gelişmeden ve uyum sağlamak için çevrimiçi olmanın sosyal baskısından haberdardırlar. Çocuklarınız bir akıllı telefon istiyorlarsa, hazır olup olmadıklarını nasıl anlarsınız? Ve onları World Wide Web'e ve onun tüm tehlikelerine nasıl hazırlayabilirsiniz?

Doktor David Hornick, çocuğunuzun akıllı telefon kullanmaya hazır olup olmadığını nasıl anlayabileceğinizi ve akıllı telefonu tanıtmayı kolaylaştıracak ipuçlarını paylaşıyor.

ÇOCUĞUNUZA KAÇ YAŞINDA TELEFON VERİLMELİ?

Dr. Hornick, günümüz dünyasında çocuğunuza 12 ila 14 yaş arasında bir akıllı telefon satın almanın kabul edilebilir olduğunu söylüyor. Ama bunlar sihirli sayılar değil; önemli olan çocuğunuzun olgunluğu.

Dr. Hornick, "Telefonlar eğlencelidir, ancak belirli etkinlikler ve belirli miktarlarda bilgi ve iletişim için kullandığımız bir araçtır" diyor. "Çocuğunuz ev dışında çok fazla zaman geçiriyorsa - örneğin okul için bir takımdaysa veya okul sonrası düzenli dersleri varsa - ve daha bağımsız hale geliyorsa, akıllı telefon iyi bir fikir olabilir. ”

12 yaşından küçük çocuklar veya evde çok fazla zaman geçiren ve o kadar bağımsız olmayan çocuklar için, çocuğunuzun aramasına veya mesaj atmasına izin veren normal bir telefon, büyüyene veya yaşlanana kadar en iyi yol olabilir. Birincisi, acil bir durum olduğunda veya size ulaşmaları gerektiğinde olması iyidir. Ancak daha küçük çocuklar da daha az filtreye sahiptir.

Dr. Hornick, “Beynimizin ön kısmı, prefrontal korteks bir filtre görevi görür ve kararları mantıklı hale getirmemize yardımcı olur” diye açıklıyor. “Beynimizin dürtüsel kısmı 'Johnny'ye kötü bir mesaj göndermelisin' dediğinde, prefrontal korteks 'Hayır, bu yapılacak hoş bir şey değil' der. Ne kadar gençsen, beynin o kısmı o kadar az etkili olur.”

Aslında prefrontal korteksimiz 20'li yaşlarımıza kadar tam olarak gelişmemiştir ve bu yüzden gençler en mantıksız şeyleri yapabilirler. Çocuğunuz bir akıllı telefona sahip olmanın tehlikelerini veya risklerini anlamakta zorlanıyorsa ve koyduğunuz kurallara uyamıyorsa, hazır olmayabilir.

ÇOCUKLAR İÇİN BİR TELEFONUN ARTILARI VE EKSİLERİ

Her madalyonun iki yüzü vardır. Bu, çoğu büyük yaşam kararı için geçerlidir ve özellikle çocuğunuzun bir akıllı telefona sahip olup olmayacağına karar verirken geçerlidir. İşte çocuğunuza bir akıllı telefon vermenin daha büyük artıları ve eksilerinin bir dökümü.

Akıllı telefonlar araştırma ve bağlantı için bir araçtır

Çoğu teknolojik gelişme gibi, akıllı telefonlar da dünyaya bağlantınızı geliştirmek ve bir düğmeye basarak bilgiye sınırsız erişim sağlamak için tasarlanmıştır. Çocuğunuzun evde ve okulda sürekli internet erişimi varsa ve bu araçları kullanırken kurallara uyuyorsa, akıllı telefonu etkili bir şekilde kullanma şansı yüksektir.

Ancak Dr. Hornick, araştırma için akıllı telefon kullanmanın çoğu çocuk için bir satış noktası olmadığını söylüyor. “İnternette gezinmek, bir şeyler hakkında bilgi almak, bence bu, telefonlarını ne amaçla kullanacaklarının çok küçük bir yüzdesi” diyor. Bunun yerine, çocuklar akıllı telefonlarını arkadaşlarıyla uyum sağlamak, başkalarıyla çevrimiçi bağlantı kurmak ve eğlence için kullanmakla daha fazla ilgileniyor.

Akıllı telefon kullanmak bağımsızlığı teşvik eder

Tıpkı ilk kez araba kullanmak veya bir arkadaşınızın evine ya da sosyal bir etkinliğe bırakılmak gibi, bir akıllı telefona sahip olmak, çocuğunuzun kendini güçlü ve bağımsız hissetme yeteneğini artırabilir. Ev dışında ne kadar çok zaman geçirirlerse, meseleleri kendi ellerine almaya o kadar meyilli olurlar.

Dr. Hornick, “Ebeveynleri veya arkadaşlarıyla bağlantı kurma ve iletişim kurma becerilerine sahiplerse, bu onlara kendi başlarına olma konusunda biraz güven verecektir” diyor. “Bu fırsatları en üst düzeye çıkarmak için araçlar verilirse, olgunlaşmalarına ve kendileri ve ebeveynleriyle ilişkileri konusunda daha sorumlu olmalarına yardımcı olacaktır.”

Çevrimiçi ortamda yaralanmak kaçınılmazdır ve üstesinden gelinmesi zordur

İnternet çok geniş ve beraberinde başkalarına zarar vermek için kullanıldığında toksik olabilen çeşitli sosyal medya platformları geliyor. Siber zorbalık özellikle genç akıllı telefon kullanıcıları arasında sorunlu. Çocuğunuzla bu tür olumsuz davranışlara katılmama konusunda önceden konuşmanız ve aynı zamanda bu tür olumsuz davranışlarla nasıl başa çıkılacağı konusunda onları hazırlamanız önemlidir. Sosyal medyanın diğer tehlikeleri şunlardır:

Çevrimiçi yırtıcılar.

Çok fazla bilgi paylaşmak.

Yanlış pazarlama.

Tehlikeli viral eğilimler.

Dr. Hornick, “İstismar potansiyeli ve zorbalık ve diğer uygunsuz şeyler yapma potansiyeli çok yüksek” diyor. “Ancak liseye ya da ortaokulun ikinci bölümüne giriyorsanız, sosyal medyaya katılmamanız için çok fazla sosyal baskı var. Kulübe katılmanın bir kısmı Instagram ve Snapchat gibi platformlara ait.”

Telefonu bırakmak zor olabilir

Parlak yeni bir oyuncak gibi, bir akıllı telefonun da sonsuz yetenekleri vardır. Küçük bir cihazda video akışı yapma, film izleme, oyun oynama, arkadaşlarınızla bağlantı kurma ve her türlü materyali okuma olanağına sahipsiniz. Kontrolsüz bırakılırsa, teknolojiye bağımlı olmak, günlük yaşamı engelleyen gerçek bir sorun haline gelebilir. Dr. Hornick, "Herhangi bir teknolojiye bağımlı olmak sorunlarla dolu olabilir" diyor.

ÇOCUKLARINA KENDİ TELEFONLARINI VERMEK İSTEYEN EBEVEYNLER İÇİN İPUÇLARI

Seçeneklerinizi tarttıysanız ve akıllı telefon yoluna gitmeye karar verdiyseniz, çocuğunuzun bundan en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olacak birkaç ipucu burada.

Çocuğunuzun erişimini sınırlayın

Bu durumda sahip olduğunuz en önemli kontrol, çocuğunuzun akıllı telefonunu nasıl kullanabileceği konusunda sınırlar belirlemektir. Belirli web sitelerini veya sosyal medya platformlarını sınırlamak için ebeveyn denetimleri uygulanabilir. Hornick, en fazla, bir veya iki sosyal medya hesabına, çocuğunuz onları etkili ve olumlu bir şekilde kullanabileceğini kanıtlayana kadar izin vermenizi önerir. “Dört ya da beş farklı platformda olduğunuzda, çok sürükleyici ve onların üstesinden gelemeyecekleri kadar fazla olabilir” diye uyarıyor.

Telefonsuz bölgeler oluşturun

Zaman sınırları koymak da önemlidir: Telefonun yatmadan önce kapalı olduğundan veya en azından yatak odasının dışında takılı olduğundan emin olmak istersiniz. Çocuğunuz telefonunu alarm olarak kullanmak için mücadele etse de, bunun yerine farklı bir alarm kullanmalısınız çünkü yatmadan önce telefon kullanmak aslında uyku yeteneğinizi etkileyebilir.

Ebeveyn denetimleriyle ekran süresi sınırları ayarlayarak, belirli uygulamalarda izin verilen sürenin yanı sıra genel olarak telefonlarında geçirdikleri süreyi de sınırlayabilirsiniz. Ayrıca (siz dahil) herhangi birinin telefonu kullanmasının hoş karşılanmadığı telefonsuz bölgeler oluşturmayı da düşünebilirsiniz. Yemek sırasında, aile toplantılarında veya özel etkinlikler sırasında telefonsuz bir bölge yasalaştırılabilir. Buradaki fikir, çocuğunuzun gerçekleşen önemli aktiviteye katılımını en üst düzeye çıkarmaktır.

Dr. Hornick, “Çocukların ebeveynleri ile birlikte konuşmayı ve birlikte vakit geçirmeyi içeren bir ilişkiye sahip olmaları önemlidir” diyor. "Telefonlar, birlikte geçirdiğiniz samimiyetten ve zamandan uzaklaştırıyor ve bazen ebeveynler, çoğu durumda telefonlarını çok sık kullandıkları için çocuklar kadar suçludur."

Bir sözleşme kurmak

Önceden bir akıllı telefon için kurallar ve beklentiler konusunda birlikte bir sözleşme oluşturarak, siz ve çocuğunuz önümüzdeki heyecan verici yeni yolculuk için birbirinizi sorumlu tutuyorsunuz. Hem siz hem de çocuğunuz bu sözleşmeyi imzalamalı ve her zaman görünür olmalıdır. Hatta buzdolabına bile asabilirsiniz. Bu aynı zamanda kurallarınızın ve beklentilerinizin özellikle net ve tanımlanmış olmasını sağlar, böylece işler ters giderse herhangi bir karışıklık olmaz. Ve bir akıllı telefonun nasıl kullanılacağı konusunda ikiniz de anlaşamıyorsanız, o zaman hazır değillerdir.

Dr. Hornick, “Oturduğunuzdan emin olmak ve çocuğunuzun bunları anlamasını sağlamak, çocuğunuzun akıllı telefonu olup olmayacağına karar vermenize yardımcı olacaktır” diyor.

Aşırıya kaçmayın

Sağlıklı sınırlar koymak önemlidir, ancak bir akıllı telefona sahip olmanın bir parçası, birlikte karar verdiğiniz sınırlara ve beklentilere saygı duyması konusunda çocuğunuza güvenmektir. Bir ebeveyn olarak, herhangi bir noktada telefonlarına bakma hakkına sahip olabilirsiniz - sonuçta, muhtemelen faturayı ödersiniz ve yanlış bir şey yapmıyorlarsa, muhtemelen saklayacak bir şeyleri yoktur.

Ancak, çocuğunuzla iyi bir ilişkiniz yoksa ve sosyal yaşamlarının ayrıntılarını günlük olarak sizinle düzenli olarak paylaşmıyorlarsa, telefonlarına bakmak büyük bir mahremiyet istilası gibi hissedecektir. Hornick, 15 veya 16 yaşın altındaki çocukların, ebeveynlerinin karar vermelerine ve hatalarını düzeltmelerine yardımcı olmalarına izin vermek için bu ekstra gözetime ihtiyaç duyduklarını öne sürüyor. Ancak 16 yaşından büyük çocuklar biraz daha özgürlüğe ihtiyaç duyabilir çünkü olgunluk güven getirir.

Dr. Hornick, “Çocuğunuzla iyi bir ilişkiniz varsa ve telefonları ve arkadaşlarıyla yaptıkları şeyler hakkında konuşuyorsanız, telefonlarına bakmanız iyi olabilir” diyor. “16, 17 veya 18 yaşına geldiklerinde, ebeveynlerin bunlardan bazılarını okumasının uygun olmayabileceği bazı mahremiyet sorunları vardır.”

'Yabancı tehlikesini' ve 'seks yapma ' risklerini güçlendirin

Bu fırsatı, daha önce çocuğunuzla yabancıların tehlikeleri hakkında yaptığınız konuşmaları geri getirmek ve bir şeyler ters gittiğinde veya birileri onları rahatsız ettiğinde birilerini uyarmak için kullanın. Cinsel içerikli mesajlaşma fikrine zaten aşina olabilirler, ancak onlarla görüşmek ve çevrimiçi ortamda arkadaşlarına veya tanımadıkları kişilere açık metinler veya kendi resimlerini göndermenin hiçbir zaman uygun olmadığını bilmeleri önemlidir. Bu, daha büyük çocuklardan çok küçük çocuklarla ilgili bir sorun olabilir, ancak yine de her iki şekilde de ele alınması gereken önemli bir sorundur.

“Tıpkı yabancılarla konuşup arabalarına binmediğiniz gibi, internette yabancılarla da aynı şekilde olabilecek şeyler var. Sorun şu ki, çevrimiçi yabancıların gerçekten yapmak istemediğiniz veya yanlışlıkla yapmadığınız şeyleri yaptırmanızı sağlayacak yöntemleri var," diye ekliyor Dr. Hornick.

Çevrimiçi hata yapmak öğretilebilir anlardır

Hepimiz bir özdeyişi duyduk: Çevrimiçi olan her şey sonsuza kadar çevrimiçi kalır. Ancak, kabul edilebilir davranışların ne olduğu ve akıllı telefonlarını en iyi nasıl kullanacakları hakkında çocuklarınızla konuştuktan sonra bile hatalar oluyorsa, bu dünyanın sonu değil. En önemlisi, her bir hatayı duruma göre, koyduğunuz sınırları güçlendirmek için bir fırsat olarak ele almanız ve onların yanında olarak bu derslerde onları desteklemenizdir.

Dr. Hornick, “Onları çok bağımlılık yapan bir şeye maruz bırakıyorsunuz ve kendilerini kontrol etme yetenekleri olmadığında başlarını belaya sokabiliyorlar” diyor. “Ebeveynler her şeyin üstünde olmalı ve durumları olduğu gibi hafifletmeye istekli olmalılar.