Çocuğunuzu anaokuluna nasıl hazırlarsınız?

TAKİP ET

Çocuğunuzu anaokuluna hazırlamak zor olabilir, ancak göz korkutucu olmak zorunda değildir.

Reklam
Reklam

Çocuğunuzun hazırlanmasına yardımcı olacak şeyler yapabilirsiniz. Bununla birlikte, her çocuğun kendi hızında geliştiğinin farkında olmalısınız ve çocuğunuzun hazır olduğunu kabul etmek ve onurlandırmak ve gündeminizi mantıksız bir şekilde zorlamamak önemlidir. Çocuğunuzu okula hazırlamaya başlamak için iyi bir yer lazımlık eğitimidir.

TUVALET EĞİTİMİ ÜZERİNDE ÇALIŞIN

Bazı okullar, özellikle çocuğunuz 4 yaşında veya daha büyükse, çocuğunuzun en azından kısmen lazımlık eğitimi almasını bekler. Çocuğunuz daha küçükse, çocuğunuzun tamamen lazımlık eğitimi alması gerekmeyebilir, ancak siz ve çocuğunuz üzerinde birlikte çalışmalısınız.

Çocuğunuz tuvalet eğitimine başlamadan önce tuvalete ilgi göstermeye başlamalıdır.[2]Bu genellikle 2 veya 2½ yaş civarında olacaktır. Çocuğunuz ayrıca talimatları anlayabilmeli ve bir seferde yaklaşık 2 saat kuru kalmalıdır. Başarıyı artırmak için çocuğunuzun iletişim kurabildiğinden ve temiz ve kuru olmak istediğinden emin olun. Bir değişikliğe ihtiyacı olduğunda size gelmek harika bir hazırlık becerisidir. Çocuğunuz ayrıca şunları bilmelidir: yukarı ve aşağı, temiz ve kirli, ıslak ve kuru. Vücut bölümlerinin adlarını ve evinizde kullanılan lazımlık terminolojisini, örneğin çiş ve kakayı bilmelidirler.

Çocuğunuzun herhangi bir uyarlama yapmadan normal büyüklükte bir tuvaleti kullanması zordur. Çocuğunuza kendi boyutunda küçük bir tuvalet alabilir ya da normal tuvaletinize uyan daha küçük bir çocuk klozet kapağına yatırım yapabilirsiniz. [4] Ayrıca çocuğunuzun tuvalete ulaşmak için kullanabileceği veya tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkarken lavaboya ulaşmak için kullanabileceği bir tabure almak isteyebilirsiniz.

Ayrıca iç çamaşırına veya antrenman pantolonuna geçmeyi deneyebilirsiniz. Çocuğunuz tek kullanımlık eğitim pantolonları giyerse, birçok anaokulu bunu takdir edecektir çünkü kazalardan sonra temizlenmesi kolaydır ve çocuk onları yukarı ve aşağı çekerek tuvaleti kullanmayı kolaylaştırır. Aslında, çocuğunuzun iç çamaşırı veya antrenman pantolonu seçmesine izin vermek, çocuğunuzun süreç hakkında heyecanlanmasına yardımcı olabilir. Çocuğunuzun kolayca çıkarabileceği kıyafetlerin olması da önemlidir.

BANYO MOLALARI İÇİN BİR PROGRAM OLUŞTURUN

Gün boyunca birkaç saatte bir düzenli banyo molaları vermeye çalışın.[6]Bu molalar sırasında çocuğunuza bezsiz lazımlığa oturmasını sağlayın. Erkek çocuklar daha sonra ayağa kalkıp pisuvara işeyecek olsalar da, ilk başta hem erkek hem de kızlar oturarak yapılmalıdır.

Yemekten yaklaşık yarım saat sonra tuvalete oturtmayı deneyin. Çocuğunuzu, gitmesi gerektiği gibi göründüğünde mola vermeye de teşvik etmelisiniz. Örneğin, etrafta kıpırdayabilir veya kasık bölgelerini tutabilirler.

İşaretleri fark ettiğiniz anda çocuğunuzu tuvalete götürün. Sonunda lazımlığa girerlerse, fikri anlamaları için heyecanınızı gösterdiğinizden emin olun. Çocuğunuzun tuvaleti sifonunu çekmesine izin vermek bazı çocuklar için eğlenceli bir ödül olabilir.

Ödüller de yardımcı olabilir. Çocuğunuzun sevdiği herhangi bir teşviki kullanabilirsiniz, örneğin çıkartmalar veya hatta bir ebeveyn veya kardeşle okuma zamanı. Çocuğunuza tuvalete her gittiğinde bir ödül verin.

GİYİNME BECERİLERİNİ UYGULAYIN

Elbette çocuğunuzun öğretmeni, çocuğunuzun fermuarını veya ayakkabılarını bağlaması gerektiğinde yardımcı olacaktır, ancak öğretmenin yalnızca bu kadar zamanı vardır. Çocuğunuz kendi başına ne kadar çok şey yapabilirse o kadar iyidir. Giyinme becerilerini öğrenmeyi bir oyun haline getirmeye çalışın. Örneğin, çocuğunuzun ne kadar hızlı giyinip ayakkabılarını bağlayabildiğini, sonra da zamanını yenebilecek mi diye bakmasını sağlayabilirsiniz. İyi yaptıkları beceriler için heyecan göstermeyi unutmayın.

Çocuğunuzun öğretmenine, çocukların ne tür ayakkabılar giymeyi tercih ettiğini sorun ve çocuğunuza kendi başına ayakkabı giyip çıkarmasını öğretin.

Çocuğunuzun tahtaya bağlı bir iple ayakkabı bağlama uygulaması yapmasına izin verin.

Daha büyük çocuklara banyoyu kullanırken pantolonlarını, kemerlerini veya fermuarlarını bağımsız olarak nasıl indirip kaldıracaklarını gösterin.

Ayrıca çocuğunuzun düğmeler, fermuarlar ve cırt cırtlar üzerinde çalışmasına yardımcı olan oyuncaklar da bulabilirsiniz.

3 yaş ve üstü çocukların çoğuna ceketlerini kendi başlarına nasıl giyecekleri öğretilebilir. Ceketi çocuğun önüne, yüzü ondan uzağa bakacak şekilde düz bir şekilde yerleştirmeyi deneyin. Ellerini kollarına koymalarını ve ceketi başlarının üzerine çevirmelerini sağlayın.

TEK BİR ŞEKERLEME ÜZERİNDE ÇALIŞIN

Çoğu okul öncesi çocuk öğleden sonra sadece 1 şekerleme yapar. Günün geri kalanında çocuklar aktivite yapmakla meşgul. Okula çocukların ne zaman kestirdiğini sorun, böylece çocuğunuzun programını buna göre ayarlayabilirsiniz. Çocuğunuz hala 2 şekerleme yapıyorsa, çocuğu sabaha kadar ayakta tutmaya çalışın, ardından öğleden sonra daha fazla uyumasına izin verin.

Çocuğunuzu sabahları meşgul ve çok aktif tutmaya çalışın. Film izlemek gibi daha sessiz bir aktivite seçmek yerine dışarıda oynayın veya fiziksel bir aktivite seçin. Böylece sabah uyumak istemeyecekler ve öğleden sonra yorgun düşecekler.

Okula çocukların ne üzerinde uyuyacağını sorun (bebek karyolası, mat veya beşik gibi). Çocuğunuza evde benzer bir yüzeyde uyuklama alıştırması yaptırın.

Ayrıca, okula şekerleme sırasında hangi eşyalara izin verildiğini sorun. Bazı okullar, çocukların emzik, doldurulmuş hayvan veya aşk gibi rahat nesnelere sahip olmasına izin vermeyebilir.

BAĞIMSIZ YEME ALIŞTIRMASI YAPIN

Anaokulunuz muhtemelen öğle yemeği, kahvaltı ve atıştırmalıklar için bağımsız yemeyi teşvik edecektir. Çocuğunuzun anaokuluna hangi öğünlerin ne zaman servis edildiğini sorun ve çocuğunuzun okula başlamasından önceki haftalarda evinizdeki bu öğün zamanlarını taklit etmek için elinizden gelenin en iyisini yapın, böylece vücutları bu saatlerde yemek beklemeye uyum sağlar.

Çocuğunuzun yemek zamanı boyunca kendi kendine beslenmesi için çalışmasını sağlayın. Daha küçük çocuklar yemek için parmaklarını kullanabilirler. Üç ve dört yaşındakiler kaşık veya çatal kullanmalıdır. Çocuğunuzla da bir bardak kullanma alıştırması yapın.

EVDE "AİLE TARZI YEMEK" ALIŞTIRMASI YAPIN

Bu, yemeklerin büyük kaselerde, içeceklerin ise aile masasında sürahilerde servis edildiği zamandır. Çocuğunuzu, kendi yemeklerini servis etmesi için kepçe kullanmaya ve içkisini bir sürahiden bardağa dökmeye davet edin. Anaokulları genellikle çocuğunuza "aile tarzı" yemeyi öğretmek için çalışır.

Okulda, çocukların yemek zamanı temizleme sürecinin bir parçası olmaları beklenir. Çocuğunuza, fazla yiyecekleri atabilecekleri bir çocuk çöp kutusu alarak tabaklarını bağımsız olarak temizlemesini sağlayın. Çocuğunuzun anaokuluna kağıt tabak ve bardak kullanıp kullanmayacaklarını veya evden bir set getirmeleri gerekip gerekmediğini sorun. Çocuğunuza kağıt tabak ve bardakların atıldığını ve evde tabak ve bardaklarının tekrar kullanılmak üzere lavaboda yıkandığını öğretin.