Çocuğunuzun kollarında veya bacaklarında büyüme ağrısının sebebi nedir?

TAKİP ET

Siz ve çocuğunuz büyüme ağrıları yüzünden uykularını kaçırıyorsanız, bunların neden olduğunu ve küçük çocuğunuza nasıl yardım edebileceğinizi merak edebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Bradley Weinberger, MD, büyüme ağrılarının bir çocuk doktoru olarak duyduğu en yaygın endişelerden biri olduğunu ve genellikle ebeveynlerin çocukları için bir ofis ziyareti planlamalarının birincil nedeni olduğunu söylüyor. Bacaklar ve dizler genellikle ağrıyan bölgelerdir, ancak büyüme ağrıları kolları da etkileyebilir.
Tipik olarak, ebeveynler bu endişeleri iyi çocuk randevuları sırasında dile getirir, ancak bazen ebeveynler ofis ziyaretlerini ayrı olarak planlayabilir.
İşin garibi, büyüme sancıları dediğimiz şey aslında büyümeyle ilgili değil. Ancak çocukları büyürken etkilerler - genellikle okul öncesi ve okul çağındaki çocukları etkiler.

Çocukluk çağı büyüme ağrıları nelerdir?

İnsanlar, bir çocuğun kemikleri tendonlarından daha hızlı büyüdüğünde, büyüme ağrılarının alevlendiğine inanırdı. Bu teori çürütülmüş olmasına rağmen, doktorlar hala büyüme ağrılarına neyin sebep olduğunu bilmiyorlar.
İronik olarak, büyüme ağrıları daha hızlı büyüme dönemlerinde ortaya çıkmaz. Ayrıca, her zaman büyüme yerlerinde meydana gelmezler. Weinberger, "Yorgunluk, duruş farklılıkları, fiziksel aktivitedeki değişiklikler ve psikolojik stres ile ilgili olabilirler - ancak kesin olarak bilmiyoruz" diyor.
Bildiğimiz şey şu:
Onlar gerçek.
Ailelerde koşabilirler.
Erkekler ve kızlar arasında eşit derecede yaygındırlar.
Daha ciddi bir şeyin işareti değiller.
Acı vericidirler, ancak geçicidirler - genellikle gençlik yıllarında geçerler.

Çocuğunuzda büyüme ağrıları olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Laboratuar çalışmaları ve röntgen, doktorunuzun büyüyen ağrıları teşhis etmesine yardımcı olmaz, ancak görüntüleme diğer daha ciddi durumları ekarte etmeye yardımcı olabilir.
Dr. Weinberger, “Ofis ziyareti ve çocuk ve ebeveyn ile yapılan görüşmeden sonra büyüyen ağrıların teşhis edilmesine yardımcı oluyoruz” diye açıklıyor.
Büyüme ağrılarının yoğunluğu ve sıklığı değişir. Küçük bir ağrı gibi hissetmekten yoğun bir kas krampına kadar değişebilirler. Ancak görmeyi bekleyebileceğiniz ortak faktörler var:
Gece veya akşam saatlerinde meydana gelirler.
Çocuğunuz muhtemelen her iki bacağında veya kollarında ağrı hissedecektir (ancak bir kol veya bacakta ağrı olması mümkündür).
Ağrı neredeyse her zaman bacakları içerir. Kollarda ağrı varsa, genellikle bacaklardaki ağrıya ektir.
Genellikle çocuğunuzu uyandıracak kadar yoğundurlar.
Dr. Weinberger, "Genellikle bacaklarda meydana gelir ve beş ila 20 dakika arasında sürer" diyor. "Bölümler arasında birden fazla gece olabilir veya arka arkaya birkaç gece olabilir."
Büyüme ağrıları ne zaman ekarte edilir?
Büyüme ağrılarının “tipik” bir durumu yoktur. Ancak Dr. Weinberger, bu teşhisle gözlemlemeyeceğiniz bazı belirtiler olduğunu söylüyor. Aşağıdaki durumlarda iş yerinde başka bir durum söz konusu olabilir:
Ağrı kalıcıdır ve kötüleşmeye devam eder.
Çocuğunuzun ağrısı gündüzleri devam ediyor.
Ağrı açıkça bir eklem çevresinde yer alır veya eklem iltihabı kızarıklık, şişme veya sertlik gibi belirgindir.
Ağrı, çocuğunuzun aktif olmasını engeller.
Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, çocuğunuzun değerlendirilmesi için çocuk doktorunuzla görüşmelisiniz.

Çocuklukta büyüme ağrılarına ne yardımcı olur?

Ağrı kesici kullanırken dikkatli olun
Çocuğunuz acı içinde uyandığında, çocuklara yönelik bir ağrı kesiciye uzanmak cezbedicidir. Ancak Dr. Weinberger ağrı kesicilerle dikkatli olmanızı tavsiye ediyor. “Çoğu durumda, ağrı kesici ilaçlar, büyüme ağrıları çarptığında yardımcı olacak kadar hızlı etki göstermez” diyor.
Bununla birlikte, ibuprofen ve diğer reçetesiz satılan ağrı kesicilerin, çocuğunuzun arka arkaya birkaç gece sık sık atak geçirmesi durumunda yardımcı olabileceğini belirtiyor. Bu durumda doktorunuz ilk ataktan sonra yatmadan önce bir doz ağrı kesici verilmesini önerebilir.
Çocuğunuzun normalden daha huysuz veya daha yorgun olduğunu fark edebilirsiniz. Veya bazen ağrı, çocuğunuzun özellikle hareketli bir günü geçirdikten sonra ortaya çıkabilir.
Masaj
Büyüme ağrıları aniden ortaya çıktığında, çocuğunuzu rahatlatmak genellikle en iyi tedavidir.
Dr. Weinberger, kollarını veya bacaklarını hafifçe masaj yaparak veya ovalayarak çocuğunuzu sakinleştirmenizi önerir. Bu genellikle ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur ve sakinleştiricidir ve ikiniz için de uyku kesintisini en aza indirmeye yardımcı olabilir.

Ağrılı bir geceden sonra ne olur?

Çocuğunuz ağrılı bir gece geçiriyorsa, sabahları uykusuzluktan dolayı biraz huysuzluk hissedebilirsiniz. Ancak, çocuğunuzu normal aktivitelerinden alıkoymanıza gerek yoktur.
Dr. Weinberger, "Bazı ebeveynler, çocukları gerçekten aktif olduğunda daha fazla büyüme sancıları görebilir" diyor. Ancak büyüme ağrılarını önlemek için aktiviteleri kısıtlamayı önermiyor. Çocuğunuzun aktivitelerini sınırlayarak onları engelleyemezsiniz - ve çocuğunuzun sağlıklı olması için aktif kalmasını istiyorsunuz, diyor.