Çocuk yardımı başvurusu nasıl yapılır, miktarı ne kadar ve çocuk yardımı sorgulama ekranı

TAKİP ET

Sosyal devlet anlayışı kapsamında verilen çocuk yardımlarına ilgi giderek artıyor. Vatandalar çocuk yardımı parası ne kadar, nasıl yapılır ve sorgulama ekranını araştırıyor.

Reklam
Reklam

Sosyal devlet anlayışı gereği, devlet yardıma muhtaç ailelere çocuk yardımı adı altında maddi destek vermektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yardımlar çocuk sahibi olan ailelere destek vermek, için bir kereliğine verilen destektir. Söz konusu yardıma e-Devlet sistemi ve il veya ilçelerde bulunan kurumlara bizzat giderek başvuru yapılmaktadır. Ödemeler PTT’ler üzerinden başvuru yapan kişi adına yatırılmaktadır.

T.C Vatandaşı olan 5 yaşından küçük çocuklara verilen bu yardımlardan faydalanmak için bazı şartlara uygun olunması gerekir.

Çocuk yardımı parası başvuru şartları

2015 yılında başlayan yardımlar T.C Vatandaşı olan ve 5 yaşından küçük olan tüm çocuklar için verilmektedir. Yardım başvurusu şartları genel olarak şu şekildedir;

İlk şart, doğum yapan anne ve ailenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır.

Çocuk yardım parasından yararlanmak için 15.05.2015 tarihi sonrası doğum gerçekleşmiş olmalıdır. Aynı zamanda dünyaya gelen bebek sağlıklı olmalı, ölü doğan bebekler için kullanılamamaktadır.

Resmi doğum belgesi ve kimliği bulunan çocuklar için kullanılan 5 yaşını tamamlamayan her çocuk için geçerli olan yardım parası başvurusu, bir kereye mahsus olarak yapılmaktadır.

Herhangi bir sigorta, ödenek, işsizlik, maddi gelir durumu gibi faktörlere dikkat edilmeksizin her Türk vatandaşı çocuk ve ailesi için bu yardım sağlanmaktadır.

Nasıl başvuru yapılır?

E-Devlet sistemi üzerinden online olarak başvuru yapılabildiği gibi, il veya ilçelerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri üzerinden yapılıyor. Başvurularda anne ve çocuğun kimlik fotokopisi gerekmektedir.

Çocuk yardımı başvuru sorgulama

Çocuk yardımına başvuru yapan kişiler e-Devlet sistemi üzerinden başvuru sürecini takip edip sonucunu öğrenebileceği gibi Alo 144 hattını arayarak da başvuru hakkında bilgi alabiliyor.

Çocuk yardımı ne kadar?

Çocuk yardımı parası her aileye göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak yardım ücretleri şu şekildedir;

İlk çocuk için 300 TL,

İkinci çocuk için 400 TL,

Üç veya daha fazla çocuk için 600 TL,

İlk doğumda dünyaya gelen ikizler için 700 TL,

İlk doğunda dünyaya gelen üçüzler için 1300 TL verilmektedir.

sgk coçuk parası sgk çoçuk parası sorgulama sgk coçuk parası 2022 sgk coçuk parası 1600 tl sgk çoçuk parası başvuru formu