Çocuklar COVID-19 sonrası ne zaman spora dönebilir?

TAKİP ET

Hastalandığınızda, doktorlar genellikle dinlenmenizi, susuz kalmanızı ve kendinizi daha iyi hissedene kadar sakinleşmenizi önerir. Spor yapan çocuklar için, hasta olduklarında frene basmak zor olabilir. Sporcular antrenmanları ve maçları kaçırdıklarında kendilerini dışlanmış hissederler ve kondisyonda geri kalma konusunda endişelenirler.

Reklam
Reklam

COVID-19'a yakalandıktan sonra dinlenmek özellikle spor yapan çocuklar için önemlidir. Pediatrik kardiyolog Akash Patel, COVID-19 olan herkesin neden hemen spora geri dönemediğini ve sporcuların rekabete nasıl güvenli bir şekilde dönebileceğini açıklıyor.

Spora dönmenin güvenli olduğunu nereden biliyorsun?

Dr. Patel, COVID-19 olan çoğu çocuğun bir kez daha spor yapabileceğini söylüyor. Bununla birlikte, sahaya veya sahaya döndüklerinde semptomlarının ciddiyetine ve enfeksiyondan nasıl etkilendiklerine bağlıdır.

Dr. Patel, “Çocukların büyük çoğunluğu semptomları düzeldikten sonra geri gelebilir” diyor. “Ancak semptomlar daha önemliyse, spor aktivitelerine veya egzersize başlamadan önce bir birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından bakılmaya değer.”

Yorgunluk, COVID-19'un yaygın bir belirtisidir. Ancak virüs, tıkalı sinüsler, göğüs rahatsızlığı ve nefes darlığı gibi solunumla ilgili çeşitli semptomlara neden olabilir. Daha ciddi vakalarda, COVID-19 kalbiniz gibi iç organları da etkileyebilir.

“Çocuğunuz grip veya nezle olduğunda, bu solunum semptomlarından bazılarına sahip olabilir. Ve 'Eh, bunlar kardiyak semptomlar değil' diyebilirsiniz. Bunlar sadece grip belirtileri” diyor Dr. Patel. “Ama COVID yeni ve hala bunu öğreniyoruz.”

Dr. Patel, çocuğunuzun spora ne zaman dönebileceğini, COVID-19 enfeksiyonunun ciddiyetine bölerek nasıl anlayacağınızı açıklıyor.

Hafif COVID-19 semptomları

Bu grupta hafif COVID-19 semptomları olan çocuklar var. Dr. Patel, "Bu tipik bir üst solunum yolu enfeksiyonudur" diyor. "Viral semptomlar yedi günden az sürer ve dört günden fazla yüksek dereceli ateş içermez."

Çocuklar "nispeten yakında" spor yapmaya geri dönebilirler. Böyle bir durumda, bir sporcu genellikle beş ila 10 gün süren karantina veya izolasyon bitene kadar spordan kaçınmalı ve semptomları düzelene kadar oynamak için beklemelidir. Dr. Patel, sağlıklı olduklarından ve iyileştiklerinden emin olmak için birincil bakım sağlayıcılarıyla da görüşmenizi tavsiye ediyor.

Orta düzeyde COVID-19 semptomları

İkinci grup, daha belirgin veya orta derecede COVID-19 geçiren ve iyileşmesi daha uzun süren çocuklardır. Dr. Patel, "Bunlar, yedi günden uzun süredir semptomları olan ve dört günden uzun süredir yüksek dereceli ateşi olan çocuklar" diyor. "Bunlar ayrıca zatürree oldukları için hastaneye kaldırılmak zorunda kalan çocuklar ."

Dr. Patel, bu grup için spora yeniden başlamadan önce tüm semptomların çözülmesine izin vermenin en iyisi olduğunu söylüyor. "Bu bir haftadan iki haftaya kadar olabilir. Ayrıca, spora geri dönmeden önce işlerin iyi göründüğünden emin olmak için birincil bakım sağlayıcınızla görüşüyorsunuz. ”

Çocuğunuzun COVID-19'un bir parçası olarak kalple ilgili semptomlar yaşayıp yaşamadığını doktorlara söylemenin önemli olduğunu da ekliyor. Dr. Patel, "Göğüs ağrısı veya rahatsızlığı varsa, bu değerlendirmenin bir parçası olarak onları temizlemek için bir EKG alabilirler" diyor. "Eğer bu EKG normal görünüyorsa, o zaman açıkça spora geri dönebilirler. Olmazsa, bir kardiyoloğa sevk edilecekler. ”

Şiddetli COVID-19 semptomları

Nadir ve ciddi vakalarda grip veya COVID-19 gibi viral enfeksiyonlar şiddetli olabilir. Birden fazla organ sistemini etkileyebilirler. COVID-19 ile çocukların yoğun bakım ünitesinde olmaları gerekebilir.

Gripte olduğu gibi, COVID-19 da miyokardite veya kalp iltihabına neden olabilir. Bu, spora dönmeden önce doktor bakımı ve dikkat gerektiren ciddi bir durumdur.

Dr. Patel, "Bu semptomlar oldukça hızlı bir şekilde düzelse bile, genellikle çocukların üç ila altı ay boyunca spor yapmamalarını öneririz" diyor. "Semptomları düzelmiş olsa da, kalpte muayenede, EKG'de ve hatta kalbin ultrasonunda görmediğimiz küçük değişiklikler olabilir."

Dr. Patel, bu değişikliklerin bir kişiyi yaşamı tehdit eden bir aritmi veya düzensiz kalp atışı riskiyle karşı karşıya bırakabileceğinden endişe ediyor. "Tam spora geri dönmeden önce, kalbin bu tür viral kalp enfeksiyonlarından tamamen iyileşmesine gerçekten izin vermek istiyoruz."

Miyokardit belirtileri

Miyokardit hızla ortaya çıkabilir. Dr. Patel, bir çocuğun enfeksiyon başlangıcından 12 ila 24 saat sonra "oldukça hasta" olabileceğini söylüyor.

Ancak bir çocuğun yakaladığı her böcek miyokardit değildir. Aradaki fark, birinin viral bir enfeksiyon semptomlarına sahip olmasıdır - örneğin, kusma, ishal ve kabızlık ile birlikte bir mide böceği - ve kalplerini içeren kardiyak spesifik semptomlar.

"Genel olarak, miyokardit hakkında düşündüğünüzde, genellikle bir tür viral semptomlara sahip olma bağlamında - yani ateş, burun akıntısı, onları etkileyen bir virüsü düşündürecek bir şey. Ve bunun üzerine kardiyak semptomları üst üste koyuyorsun.”

Miyokardit belirtileri şunları içerebilir:

Göğüs ağrısı. Dr. Patel bunu “sürekli göğüs ağrısı” olarak tanımlıyor.

Yüksek kalp atış hızı. Dinleniyorsanız ve kalbiniz hızla çarpıyorsa, bu bir problemdir. Dr. Patel, "Örneğin, etrafta oturan tipik 15-16 yaşındaki bir çocuğunuz varsa ve kalplerinin dakikada 140 kez attığını fark ederseniz, bu endişeleri artırır" diyor.

Düzensiz, hızlı bir kalp atışı.

Bayılmak.

Nefes alma zorlukları.

Dr. Patel, bir çocuğun neler yaşadığını belirlemenin anahtarının doktor olduğunu söylüyor. "Genellikle, değerlendirildiğiniz zaman, miyokardit olup olmadığını veya sadece kendinizi kötü hissetmenize neden olan viral bir enfeksiyon olup olmadığını belirlemeye yardımcı olmak için yapılabilecek testler vardır."

Viral bir enfeksiyonun neden olduğu diğer kalp ile ilgili semptomlar

Kalbe bir virüs bulaştığında, çocuk kalp yetmezliği belirtilerine benzeyen ek semptomlar geliştirebilir. Dr. Patel, “Kalpte viral bir enfeksiyon olduğunda kalp de sıkışmaz” diye açıklıyor. "Ve bu yüzden kalbin kan pompalaması zor."

Bu işaretler şunları içerir:

Akciğerlerindeki sıvı nedeniyle nefes almada zorluk.

Kronik yorgunluk.

Enerji eksikliği.

Çocuğunuzun zihinsel durumundaki değişiklikler. Dr. Patel, "Kalp yeterince kan pompalamıyorsa, zihinsel durumunuzda kafa karışıklığı gibi değişiklikler olabilir" diye ekliyor.

Kusma.

Mide bulantısı.

Viral semptomlara dikkat edin

COVID-19 veya herhangi bir viral enfeksiyonu olan çocuklar için, onlara göz kulak olmak ve hastalıklarının tipik bir öksürük veya soğuk algınlığı seyrini takip ettiğinden emin olmak önemlidir. “İyileşmeye mi başladılar?” Dr. Patel diyor. “Yoksa tipik ilerleme seyrini izlemiyorlar mı ve daha mı kötü görünüyorlar? Bu her zaman bazı değerlendirmeleri teşvik etmelidir.” Kötüleşen semptomlar - veya iyileşmeyen semptomlar - zatürree gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Sporcular söz konusu olduğunda, kendilerini biraz kötü hissediyorlarsa ve herhangi bir hastalık belirtisi göstermiyorlarsa dinlenmek her zamankinden daha önemlidir. COVID-19 hala dolaşıyor ve ilk başta boğazınızdaki gıdıklamanın soğuk algınlığı mı yoksa daha ciddi bir şey mi olduğunu söylemek kolay değil.

Dr. Patel, "Herhangi bir konuda, en iyi kararınızı kullanmanız gerekir" diyor. “Ama günün sonunda güvenle spor yapmak istiyorsunuz. Ve spor yapmanın en iyi yolu %100 sağlıklı olmanızdır. Ve %100 sağlıklı değilseniz, yeteneğinizin zirvesinde performans gösteremezsiniz.”

Herhangi bir hastalık belirtisini ciddiye alın ve dinlenin ve yeniden su verin. Sorularınız varsa, birincil bakım sağlayıcınıza ulaşın. Ve yeniden bağlanmadan önce çocuğunuzun iyileştiğinden emin olun.

Dr. Patel, "Sonbahar sezonu yakında başlıyor ve çocuklar sonbahar sporları için antrenman yapmaya başlıyor" diyor. "Yazın tadını çıkarmak, çocukların sağlıklı olduğundan emin olmak ve ardından başarılı bir okul atletizm yılı geçirmek için sonbahar başlamadan önce taramadan geçtiklerinden emin olmak güzel."